Ο Μάριος είναι γνωστή «μούρη» στη Νάξο. Και τώρα η θαλάσσια χελώνα έγινε ακόμα πιο διάσημη, με το κατόρθωμά του που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Το φετινό καλοκαίρι στη τσάντα θαλάσσης θα έχουμε αντηλιακά, δεύτερο μαγιό και σίγουρα μαγειρική σόδα. Ναι, εκεί φτάσαμε.

Και ο λόγος γνωρίζετε ήδη ποιος είναι. Οι μωβ μέδουσες έχουν βαλθεί να μας χαλάσουν το κολύμπι που έχουμε προγραμματισμένο κάθε φορά, όταν πάμε στην παραλία. Έχουν ήδη εξαπλωθεί σε ορισμένες θάλασσες, προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό.

Εδώ και αρκετές μέρες, οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι το συγκεκριμένο είδος έχει εξαπλωθεί, παραμένει στα βαθιά και ανάλογα με τα ρεύματα και τη φορά των ανέμων βγαίνουν σε παραλίες. Επομένως δεν είναι τυχαίο που το Σαββατοκύριακο ήταν αρκετοί εκείνοι που τις αντίκρυσαν.

Γιατί τέτοια εξάπλωση;

Η μείωση των φυσικών θηρευτών της μωβ μέδουσας είναι ο δεύτερος παράγοντας που ευνοεί την έξαρση στις ελληνικές θάλασσες. Ο ξιφίας και ο τόνος, για παράδειγμα, είναι τα μεγάλα πελαγικά ψάρια που έχουν στη διατροφή τους τις μωβ μέδουσες.

Επιπλέον, και η θαλάσσια χελώνα συμβάλλει στον καθαρισμό της θάλασσας. Εξού και ο Μάριος της Νάξου βγήκε τώρα στην επιφάνεια, από την οργάνωση Naxos island wildlife protection, που αναδημοσίευσε ένα βίντεο από το περυσινό καλοκαίρι που δείχνει πώς μια θαλάσσια χελώνα μπορεί εύκολα να λύσει το πρόβλημα που δημιουργείται όταν σε μια παραλία έχουν μαζευτεί πολλές μέδουσες.

Σε μισή ώρα είχε φάει 100 μέδουσες. Εξολοθρευτής ο Μάριος, όχι αστεία.

«Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca), θυμηθήκαμε την περσινή μας παρατήρηση με τον Μάριο, μια από τις μόνιμες θαλάσσιες χελώνες της Νάξου, που μέσα σε μισή ώρα καταβρόχθισε πάνω από 100 μέδουσες» επισημαίνεται στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο.

Και προστίθεται: «Η παρατήρησή μας αυτή δείχνει την καθοριστική σημασία της θαλάσσιας χελώνας στην ισορροπία του οικοσυστήματος και τα οφέλη της στον έλεγχο του υπερπληθυσμού του είδους αυτού».

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, οι φυσικοί θηρευτές των μωβ μεδουσών είναι οι ακόλουθοι:

  • Η θαλάσσια χελώνα Καρέτα Καρέτα
  • η δερματοχελώνα
  • ο τόνος
  • ο ξιφίας
  • το Φεγγαρόψαρο

Η μωβ μέδουσα εντοπίζεται σε βάθη από 0 μέχρι 1600 μέτρα. Μέγιστο μήκος έχουν τα 10 εκατοστά σε διάμετρο και το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10 μέτρα. Είναι πολύ λεπτά και σχεδόν αόρατα στο ανθρώπινο μάτι. Οι μωβ μέδουσες τρέφονται κυρίως με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

5 μεταφορικά με τα οποία θα μπορούσε η Καινούργιου και ο Κοκλώνης να πάνε στη Μύκονο

Πρίγκιπας Louis: 6 γκριμάτσες του με τις οποίες ταυτιστήκαμε και θυμηθήκαμε τη μάνα μας που μας έπρηζε σε οικογενειακές μαζώξεις

5 «μέρη» όπου μπορεί να δεις -ακόμα- «Τα Φιλαράκια», τώρα που έφυγαν από το Netflix