Ανήκει στην κατηγορία εκείνη των νησιών που θα ζήσουν φέτος τις μεγαλύτερες πιένες τους. Στα νησιά εκείνα που θα μαζέψουν ό,τι αφήσει τη Μύκονο και τη Σαντορίνη και θα ξεπεράσουν τα δύο νησιά. Μία είναι η Τήνος, μία η Μήλος και μία είναι η Νάξος. Αυτό το νησί είναι που κέντρισε το ενδιαφέρον μας, διότι είναι μαζί με τη Σίφνο και τη Σύρο μια τριάδα κορυφής σε επίπεδο φαγητού σε νησί, όχι μόνο στης Κυκλάδες, αλλά και γενικά στην Ελλάδα.

Στη Νάξο λοιπόν, όσοι έχετε πάει, μπορείτε να επιβεβαιώσετε πως υπάρχουν 3 χωριά, 3 μέρη όπου το καλό φαγητό, το πάρα πολύ καλό φαγητό, δε λείπει ποτέ. Το Φιλώτι, ο Κορώνος, το Χαλκί και, φυσικά η Απείρανθος, ξεχωρίζουν στο στέμμα του νησιού. Η τελευταία είναι η πιο ξακουστή, το χωριό εκείνο που όσοι έχουν πάει στη Νάξο, θα σου πουν να πας από την πρώτη κιόλας μέρα. Κυρίως γιατί είναι 50-50 αν θα βρεις εύκολα κάπου να κάτσεις, οπότε να κόψεις κίνηση, ώστε την δεύτερη μέρα να πας νωρίτερα ή να έχεις κάνει διαφορετικά τα κουμάντα σου.

Στην Απείρανθο υπάρχει μια ταβέρνα που είναι από τα σημεία υπεροχής για το νησί στις Κυκλάδες και περηφάνια για τους ντόπιους και φυσικά τους ιδιοκτήτες. Ο Πλάτανος είναι για τη Νάξο ό,τι είναι για τη Σκιάθο ο Κόζιακας, ένα από τα θρυλικότερα μέρη για κρέας σε νησιά. Έτσι και ο Πλάτανος. Οι άνθρωποι που μαγειρεύουν εκεί, έχουν να σου προσφέρουν καλοψημένα κρέατα και πιάτα που μπορεί να φαίνονται συνηθισμένα, αλλά τα τοπικά προϊόντα κάνουν αλλιώτικη τη γεύση τους.

Μια ταβέρνα-ατραξιόν για το νησί

Το πιάτο που ξεχωρίζει ανάμεσα σε τόσα, είναι η κατσικομακαρονάδα. Ενώ το καλοκαίρι όλοι ψάχνουν για γαριδομακαρονάδες και συνδυασμούς ζυμαρικών με θαλασσινά και ψάρια, στον Πλάτανο θα φας ένα πιάτο που είναι πιο φθινοπωρινό, θα το έτρωγες στο Πήλιο για παράδειγμα, αλλά το θέμα είναι πως το καλοκαίρι, μέσα στην τόση ζέστη, πάντα αναζητάμε μια ανάμνηση, μια γεύση, μια αίσθηση λίγο πιο φθινοπωρινή. Θέλουμε ένα δυνατό αεράκι να σπάσει τη μονοτονία της κάψας και να μας επιτρέψει να βάλουμε ένα μακρυμάνικο μπλουζάκι. Το ανάποδο νιώθουμε τον χειμώνα.

Εκτός από την κατσικομακαρονάδα, στον Πλάτανο θα γευτείς κι έναν καλομαγειρεμένο και πολύ ζουμερό κόκορα με πατάτες τηγανητές, παϊδάκια, μπριζόλες και λουκάνικα. Και κλασικά πιάτα για τη μέση.

Το μαγαζί είναι ατραξιόν για το νησί κι αν ήταν να γεμίσει μια φορά από την φυλλορροή Μυκόνου και Σαντορίνης, μόλις μάθουν και οι τελευταίοι εναπομείναντες για αυτή την ταβέρνα, τότε η Νάξος θα πιάσει 100% πληρότητα από μέσα Ιουνίου και μετά μόνο με κυάλια ή με ιδιωτικό σκάφος.

Σε αφήνουμε με μερικές φωτογραφίες να χαζέψεις λίγο παραπάνω.