Είναι πολλές οι λέξεις εκείνες που λέμε στα αγγλικά και δεν συνειδητοποιούμε πως το έτυμο τους, ο πυρήνας τους δηλαδή, προέρχεται από λέξη της αρχαίας ελληνικής γλώσσες. Για παράδειγμα, η λέξη Pain, προέρχεται από τη λέξη Πόνος. Το Procrastinate προέρχεται από τον Προκρούστη, όπου στο κρεβάτι του, σύμφωνα με τον μύθο, επιμηκύνονταν οι άνθρωποι που δεν ήταν όσο το ύψος του κρεβατιού, με αποτέλεσμα να σπάνε τα κόκαλά τους. Έτσι και το procrastinate, σημαίνει την διαρκή αναβολή, το τράβηγμα του χρόνου για να αποφύγουμε μία πράξη ή κατάσταση.

Σήμερα όμως δε θα μιλήσουμε για αυτή τη λέξη. Θα μιλήσουμε για μια που δεν παίζει να την έχετε ακούσει ξανά και η οποία «γέννησε» μια αρκετά kinky αγγλική λέξη και έναν μύθο.

Έχετε ακούσει για τον γυναικοπίπη; Δεν έχει κάποια σχέση με την Πίπη Φακιδομύτη ή τον Πίπη που έκανε η Βουγιουκλάκη στο Η Αρχόντισσα Και ο Αλήτης. Ο γυναικοπίπης είναι αυτός που οπιπτεύει τις γυναίκες, δηλαδή ο ματάκιας, ο μπανιστηρτζής και τη λέξη την διαβάσαμε πρώτη φορά στο βιβλίο του Μάριου Βερέττα για τα βρωμόλογα των αρχαίων Ελλήνων. Σας αφήνουμε μισό λεπτό να πείτε τη λέξη φωναχτά και να βρείτε ποια αγγλική λέξη μπορεί να προέρχεται από τον γυναικοπίπη.

Η λέξη και ο μύθος

Ο χρόνος έληξε. Αν δεν το βρήκατε, μήπως το Peeping-Peep-Peeper σας λέει κάτι; Ω ναι, η αγγλική λέξη για το μπανιστήρι, προέρχεται και αυτή από μια αρχαία ελληνική λέξη. Μάλιστα, το peeping είναι συνδεδεμένο με τον μύθο της Lady Godiva και του Peeping Tom, που ανάγεται στον 11ο αιώνα στη Σαξονία, όπου ένας νεαρός ονόματι Thomas, έπαιρνε μάτι την Lady Godiva καθώς έκανε ιππασία γυμνή και τυφλώθηκε από το θέαμα.

Από αυτή τη λέξη προέκυψαν και τα peep shows στα νεοϋορκέζικα στριπτιτζάδικα και video clubs, όπου άντρες στήνονταν μπροστά σε μια οθόνη που ήταν καλυμμένη από ένα κουρτινάκι, έβλεπαν ταινίες ενήλικου περιεχομένου και στο ύψος του μορίου τους υπήρχε ένα δοχείο για να ολοκληρώνουν την αυτοϊκανοποίησή τους.

Εσύ, ξέρεις κάποια άλλη ξένη λέξη που κανείς δεν έχει καταλάβει ότι προέρχεται από κάποια ελληνική-αρχαιοελληνική;