Με το όρο Vaguebooking περιγράφεται μια συγκεκριμένη συμπεριφορά που συναντάμε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όταν κάποιος αναρτά status με διφορούμενα μηνύματα ώστε να τραβήξει την προσοχή ή την υποστήριξη.

Το Vaguebooking είναι παρεμφερές με αυτό που ορίζεται στην επικοινωνία ως «στρατηγική ασάφεια» και χρησιμοποιείται και στην πραγματική ζωή.

Το «Vaguebooking» είναι ένας όρος που έχει εμφανιστεί στην ερευνητική βιβλιογραφία για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν έχει εισαχθεί ευρέως σε χρήση όπως άλλες ψηφιακές συμπεριφορές, για παράδειγμα το ghosting και το FOMO -φόβος μη χάσεις κάποια εξέλιξη ή πληροφορία εκεί έξω.

Το Vaguebooking αναφέρεται σε περιεχόμενο που δημοσιεύεται στο Facebook (ή σε άλλες πλατφόρμες) το όποιο είναι γραμμένο σκοπίμως διφορούμενα και με κάποια αοριστία. Καθώς τέτοιο περιεχόμενο δεν ερμηνεύεται εύκολα, εάν τα άτομα σε αυτό το Δίκτυο Κοινωνικών Μέσων θέλουν να κατανοήσουν την επικοινωνία, συνήθως πρέπει να επικοινωνήσουν με τον αποστολέα για να διερευνήσουν τι σημαίνει η ανάρτηση.

Vaguebooking Τι συμβαίνει σε όποιον το κάνει και σε αυτόν που το λαμβάνει;

Vaguebooking: Η στρατηγική ασάφεια

Το Vaguebooking είναι στην πραγματικότητα μια ψηφιακή παραλλαγή του στυλ αυτοπαρουσίασης στον πραγματικό κόσμο που ορίζεται ως «στρατηγική ασάφεια».

1. Αυτός ο τύπος επικοινωνίας υιοθετείται σε διάφορα πλαίσια, αν και ο βασικός λόγος είναι πάντα για να αποφύγουμε να πούμε κάτι απευθείας. Μια πιο θετική χρήση της στρατηγικής ασάφειας είναι όταν υιοθετείται έτσι, ώστε να μην πληγώσει τα συναισθήματα κάποιου ή να τον προσβάλλει.

Το σημείο αναφοράς της επικοινωνίας υποδηλώνεται συχνά «λοξά», με την ελπίδα ότι ο παραλήπτης θα καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα.

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική όχι απαραίτητα για να αποφύγουν να πληγώσουν τα συναισθήματα κάποιου, αλλά επειδή, εάν ο πελάτης καταλήξει σε συμπέρασμα για τον εαυτό του, θα είναι πιο ισχυρό και σημαντικό.

Μια άλλη κοινή χρήση είναι, ίσως, λιγότερο θετική. Σκεφτείτε σχεδόν οποιαδήποτε ομιλία οποιουδήποτε πολιτικού, οποιασδήποτε πολιτικής πειθούς. Τείνουν να μην λένε απολύτως τίποτα συγκεκριμένο και χρησιμοποιούν πολλές λέξεις για να το κάνουν αυτό.

Αυτή είναι μια στρατηγική ασάφεια, με την ελπίδα ότι οι λέξεις θα εκληφθεί ότι σημαίνουν αυτό που θέλει ο δέκτης να σημαίνουν.

Στην ψηφιακή σφαίρα αρχίζουν να γίνονται γνωστά αυξανόμενα περιστατικά σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες θα πραγματοποιηθεί Vaguebooking. Υπάρχουν οι πολιτικές και ψυχοθεραπευτικές χρήσεις, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Ωστόσο, αυτά είναι μάλλον λιγότερο στο προσκήνιο και σίγουρα δεν αποτελούν πάντα μέρος των καθημερινών ψηφιακών αλληλεπιδράσεων των ανθρώπων.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο τύποι προγνωστικών παραγόντων Vaguebooking που έχουν περιγραφεί σε αρκετές ερευνητικές εργασίες. Δυστυχώς, αυτά τα κομμάτια έρευνας υποφέρουν από ορισμένα προβλήματα, κυρίως το ότι τείνουν να είναι εγκάρσιες και όχι διαχρονικές, καθιστώντας δυσκολότερη οποιαδήποτε αιτιώδη συναγωγή. Ωστόσο, είναι σίγουρα ενδεικτικά των προγνωστικών.

Ένα σύνολο τέτοιων προγνωστικών παραγόντων περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας όσων είναι επιρρεπείς σε Vaguebooking και το άλλο αφορά καταστάσεις στις οποίες το Vaguebooking θα υιοθετηθεί ως στρατηγική, ανεξάρτητα από προσωπικότητες. Αυτοί οι δύο παράγοντες μπορούν φυσικά να αλληλεπιδράσουν.

Όταν κάποιος γράφει μια πολύ ασαφή ανάρτηση, ζητώντας πολλές ερωτήσεις, συνήθως σημαίνει ότι θέλει πολλές ερωτήσεις. Ο αποστολέας θέλει οι άνθρωποι να αλληλεπιδρούν με τη δημοσίευση, αλλά όχι απαραίτητα με τον τρόπο που θα μπορούσε ένα παλιομοδίτικο τρολ.

Το Vaguebooking δεν είναι απαραίτητα κακόβουλο ή έχει αρνητική πρόθεση, αν και είναι σίγουρα μια μορφή «ψαρέματος» (και όχι phishing). Οι περισσότεροι «Vaguebookers» φαίνεται να ελπίζουν να αποσπάσουν συναισθηματική υποστήριξη ή προσοχή από τους άλλους

2. Φαίνεται επίσης ότι οι Vaguebookers μπορεί να δυσκολεύονται να ζητήσουν απευθείας βοήθεια, αλλά θέλουν να τους προσφερθεί.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι υπάρχει κάποια μορφή ανασφαλούς προσκόλλησης, αν και αυτό δεν έχει μελετηθεί. Ωστόσο, τέτοιες «κρυφές» κραυγές για βοήθεια μπορεί επίσης να είναι παθητικού-επιθετικού χαρακτήρα, υπονοώντας συχνά ότι κάποιος άλλος τους αδίκησε, χωρίς να δηλώνει άμεσα ποιος έκανε τι, κάτι που μπορεί να συνεπάγεται κάποιο βαθμό αποφυγής της προσκόλλησης.

Εκτός από την πιθανή ανασφαλή προσκόλληση ή την ανάγκη για συναισθηματική υποστήριξη, η μοναξιά διαπιστώθηκε ότι συνδέεται με το Vaguebooking.

Vaguebooking Τι συμβαίνει σε όποιον το κάνει και σε αυτόν που το λαμβάνει;

3. Όσοι είναι πιο μοναχικοί και ίσως λιγότερο ικανοί να δηλώσουν άμεσα τις ανάγκες τους χρησιμοποιούν τεχνικές Vaguebooking για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων.

Επίσης, έχει βρεθεί ότι η ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να συνδέεται επίσης με το Vaguebooking.

4. Αυτή η διαταραχή προσωπικότητας τείνει να σχετίζεται με άγχος, καθώς και με υψηλή κοινωνική ευαισθησία και υπερβολική αντιδραστικότητα. Τόσο οι μοναχικοί όσο και εκείνοι που έχουν αυτή τη διαταραχή προσωπικότητας, μπορεί κάλλιστα να χρειάζονται κοινωνική επαφή, καθώς και έγκριση ή υποστήριξη.

Ωστόσο, και οι δύο περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητοι για να αντιμετωπίσουν την απροκάλυπτη απόρριψη και να νιώθουν πιο ανώδυνη μία ανάρτηση με αιχμηρό περιεχόμενο. Έχει όμως σημασία και το ψηφιακό περιβάλλον στο οποίο τοποθετείται η ανάρτηση.

5. Πολλά Δίκτυα Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης είναι αρκετά μεγάλα και συχνά είναι δύσκολο να κρίνουμε με ακρίβεια ποιος είναι μέρος αυτού του δικτύου ή πώς θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη ανάρτηση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι σοφό να υιοθετήσουμε στρατηγική ασάφεια όταν διατυπώνουμε θέσεις, για αυτοπροστασία. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να τεθεί το ερώτημα: αξίζει τον κόπο η ανάρτηση σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Αυτή η τελευταία σκέψη είναι κάτι που αναμφίβολα σταθμίζουν πολλά επίδοξα πολιτικά πρόσωπα πριν εισέλθουν στο πεδίο.

Ακόμη και σε πιο περιορισμένα Δίκτυα Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, οι ανησυχίες σχετικά με την «ψηφιακή διαμεσολάβηση καραδοκούν» -ας σκεφτούμε ότι υπάρχει και η παρουσία παρατηρητών που ουσιαστικά παρακολουθούν τους χρήστες, χωρίς να ασχολούνται- γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο Vaguebooking.

Έχει διαπιστωθεί ότι οι ανησυχίες για την προστασία του απορρήτου σχετίζονται με το Vaguebooking. Επομένως, όχι μόνο η προϋπάρχουσα προσωπικότητα, αλλά και το περιβάλλον στο οποίο δημοσιεύουν είναι σημαντικό για την διάδραση μίας ανάρτησης Vaguebooking.

Η έρευνα έχει ξεκινήσει για τον εντοπισμό των συνεπειών του Vaguebooking. Σε αντίθεση με ορισμένες άλλες μορφές ακατάλληλης ψηφιακής συμπεριφοράς, όπως το ghosting ή το cyberstalking, οι συνέπειες του Vaguebooking τείνουν να είναι πιο έντονες για τον Vaguebooker, παρά για τους δέκτες του Vaguebooking. Η συμμετοχή ωστόσο σε Vaguebooking συνδέεται με χειρότερη ψυχική υγεία.

6. Ανησυχητικά, τα υψηλά επίπεδα Vaguebooking σχετίζονται με υψηλό αυτοκτονικό ιδεασμό στα νεότερα άτομα

7. Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν το Vaguebooking οδηγεί σε τέτοια προβλήματα ψυχικής υγείας ή εάν τα άτομα με συγκεκριμένους τύπους προσωπικότητας, τα οποία αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα που σχετίζονται με το Vaguebooking είναι πιο πιθανό να έχουν τέτοιες ανησυχίες και κινδύνους ψυχικής υγείας εξαρχής.

Ωστόσο, η παρουσία Vaguebooking μπορεί να είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά, όπως μπορεί να είναι η γενική τάση προς την έκφραση δηλώσεων, ψηφιακών ή μη, που απαιτούν έντονο βαθμό περαιτέρω έρευνας για να κατανοηθούν.

Vaguebooking Τι συμβαίνει σε όποιον το κάνει και σε αυτόν που το λαμβάνει;

Vaguebooking: Μία στρατηγική έκφρασης και αυτοπαρουσίασης

Συνολικά, το Vaguebooking ως ψηφιακό φαινόμενο μπορεί να θεωρηθεί ως μια νέα εκδοχή μιας παλιάς στρατηγικής αυτοπαρουσίασης. Είναι κάτι που μπορεί κάλλιστα να κάνει τον παραλήπτη να αισθάνεται ενοχλητικά ή να ερεθίζει την περιέργειά του, ειδικά όταν είναι γνωστό ότι το άτομο έχει «εσκεμμένα ανάγκη».

Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι ενδεικτικό δυνητικά σημαντικών ψυχολογικών προβλημάτων, τα οποία θα μπορούσαν είτε να είναι επιβλαβή για τον Vaguebooker ή, ενδεχομένως, για τον δέκτη Vaguebooking, ο οποίος μπορεί να τσιμπήσει στο phish.