Φρικιαστικές εικόνες σε live μετάδοση. Αυτό καταγγέλλουν ότι είδαν συγγενείς και φίλοι θυμάτων της Χαμάς που φέρεται να χάκαρε λογαριασμούς στα social media και να μετέδωσε ζωντανά εικόνα από την ομηρία αθώων Ισραηλινών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, λίγο μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτώβρη, συγγενείς και φίλοι, της Γκάλι Ιντάν ειδοποιήθηκαν με μηνύματα να μπουν στο προφίλ που διατηρούσε στο Facebook.

Εκεί έπεσαν πάνω σε σοκαριστικές εικόνες. Αντάρτες της Χαμάς που προφανώς είχαν χακάρει τον λογαριασμό, έδειχναν σε live εικόνα την ίδια, τον σύζυγό της και τα τέσσερα παιδιά τους να κρατούνται ως όμηροι.

«Μου ήρθε ένα μήνυμα με ένα ζωντανό βίντεο της Ιντάν και το άνοιξα αμέσως γιατί δεν είναι κάποιος που κάνει βίντεο στο Facebook ή κάνει ζωντανή μετάδοση. «Το πρώτο πράγμα που είδα ήταν πόσο τρομοκρατημένα έμοιαζαν τα παιδιά και στη συνέχεια φωνές στα αραβικά. Κατάλαβα ότι κάτι πολύ κακό συνέβαινε», λέει μια γειτόνισσά της που μίλησε στην εφημερίδα.

Φίλη της Ιντάν από την πλευρά της είπε στους Times: «Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα. Τα παιδιά να αγκαλιάζουν τους γονείς και να κλαίνε. Πώς μπορούσαμε να τους βλέπουμε να τρομοκρατούν την οικογένεια με αυτόν τον τρόπο; Πώς μπόρεσα να το παρακολουθήσω αυτό στο Facebook;». Το βίντεο με την Ιντάν είχε διάρκεια 43 λεπτών και κάποια στιγμή οι αντάρτες της Χαμάς ανάγκαζαν όλα τα μέλη της οικογένειας να σκύψουν στο πάτωμα, ενώ ακούγονταν πυροβολισμοί και ήχοι από πυραύλους.

Σύμφωνα με τους NYT, η Χαμάς δεν ανέβαζε μόνο βίντεο στο Facebook αλλά χρησιμοποιούσε γενικότερα κι άλλα social media για να ασκήσει ψυχολογικό πόλεμο σε Ισραηλινούς ή για να στείλει μηνύματα μίσους και απειλές θανάτου. Κι όχι σε μία περίπτωση, όπως προκύπτει από μαρτυρίες 13 οικογενειών.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα τακτική που εξαναγκάζει συγγενείς και φίλους να βιώνουν μια ιδιαίτερα οδυνηρή εμπειρία. Μια τακτική που χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά από ακραίες εξτρεμιστικές ομάδες…

Photo credits: GETTY IMAGES