Αν γράφαμε αυτό το κείμενο 2-3 χρόνια πριν, τότε τα 2 πράγματα θα ήταν αρκετά παραπάνω από 2. Πλέον όμως, υπάρχει μια αναμφισβήτητη πρόοδος στα ξενοδοχεία και καταλύματα εν γένει στα νησιά, που φεύγουμε πολύ από τη λογική του rooms to let. Οι απαιτήσεις αυξάνονται από τους πελάτες, τα luxury ξενοδοχεία ανεβάζουν τον ανταγωνισμό, οπότε για να επιβιώσει ένας πάροχος καταλυμάτων, πρέπει να αλλάξει τις παροχές του.

Κι ενώ έχουμε δει πολλά από τα προβληματικά στοιχεία του παρελθόντος να αλλάζουν, υπάρχουν δύο πράγματα, δύο κανόνες στα ξενοδοχεία που θα θέλαμε να μην ισχύουν ως προς τα νησιά. Είναι κανόνες που υπάρχουν παντού, σε όλα τα ξενοδοχεία στον κόσμο, αλλά εμείς οι Έλληνες μπορούμε να το καταλάβουμε για το εξωτερικό. Για τα δικά μας μέρη δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε. Και δεν θα τα δεχόμασταν ακόμα κι αν ήμασταν τουρίστες.

2 πράγματα που θα αλλάζαμε στα ξενοδοχεία σε νησιά

Το πρωινό στις 7 το πρωί

Τα 2 πιο εκνευριστικά πράγματα στα ξενοδοχεία στα νησιά που θα θέλαμε να αλλάξουμε χθες, αλλά δε θα αλλάξουν ποτέ

Αν είσαι στο εξωτερικό, το να φας πρωινό στο διάστημα 7-10, το κατανοείς, γιατί δεν είσαι σε περιοχές με ξέφρενη νυχτερινή ζωή, ούτως ή άλλως ξυπνάς νωρίς για να πας να δεις όλα τα αξιοθέατα, οπότε στην χειρότερη, στις 9 θα έχεις κάτσει στο τραπέζι. Όταν όμως είσαι σε ένα ελληνικό νησί και έχεις πάει για διασκέδαση, άρα πριν τις 3-4 δεν πρόκειται να κοιμηθείς, το να ξυπνήσεις στις 8, είναι βάναυσο. Θα κόψεις τον ύπνο σου στη μέση, θα πας να κάνεις την ανάγκη σου, θα κατέβεις κομμάτια για πρωινό και θα βάλεις στο πιάτο σου καγιανά με λουκάνικα και σιρόπι σοκολάτας. Και θα το φας.

Κατανοούμε πως για τους περισσότερους Ευρωπαίους το πρωινό είναι μέχρι τις 9-10, αλλά αφού έρχονται εδώ, ας προσαρμοστούν. Κατανοούμε επίσης πως αν μιλάμε για all inclusive ξενοδοχεία, πρέπει να έχει κλείσει η πρωινή βάρδια κουζίνας μέχρι τις 10, με τη λογική πως ο τελευταίος που θα σηκωθεί από το τραπέζι, θα σηκωθεί το πολύ ως τις 11, άρα θα υπάρχει ένα δίωρο για να καθαριστούν όλα και να ετοιμαστεί ο μεσημεριανός μπουφές.

Και πάλι όμως, μιλάμε για νησιά, για ξενοδοχεία που έχουν μπόλικη νεολαία, που δε θα έχει πληρώσει για all inclusive, αφού μεσημέρι θα είναι στην παραλία. Βάλτε το πρωινό μέχρι τις 11 και 30 να κοιμηθούμε λιγάκι παραπάνω. Διακοπές είμαστε, όχι στον στρατό.

Το check out

Τα 2 πιο εκνευριστικά πράγματα στα ξενοδοχεία στα νησιά που θα θέλαμε να αλλάξουμε χθες, αλλά δε θα αλλάξουν ποτέ

Εδώ θα μιλήσουμε με περισσότερη κατανόηση και χαμηλότερη απαίτηση. Αλλά υπάρχει, έστω και ισχνή, απαίτηση. Το check out στις 11 είναι σκότωμα. Πρώτα, γιατί αν έχεις κοιμηθεί στις 4-5, έχεις 4 ώρες ύπνο στην καλύτερη, που από το άγχος θα είναι με το ζόρι 2. Θα σκέφτεσαι ότι πρέπει να σηκωθείς να αδειάσεις το έντερο για να μη σε πιάσει στο καράβι, να μαζέψεις σωστά τη βαλίτσα, να τα κάνεις όλα με ηρεμία.

Και πάλι, αντιλαμβανόμαστε πως τα δωμάτια πρέπει μέχρι τις 14:00-15:00 το πολύ να είναι έτοιμα για τον επόμενο πελάτη, άρα χρειάζονται ένα τρίωρο πάνω-κάτω για να τα καθαρίσουν οι καθαρίστριες, αλλά πιστεύουμε πως αν έμπαινε σε ένα ψήφισμα αν θέλουμε να έχουμε τα δωμάτια μας λίγο αργότερα όταν φτάνουμε και να τα παραδίδουμε γύρω στις 12 και 30 με 13:00 ή να διατηρηθεί το υπάρχον πλαίσιο, θα επέλεγαν οι περισσότεροι το πρώτο.

Είναι και το άλλο. Σπάνια θα φεύγουν τα πλοία πριν τις 3-4 από το νησί για να σε πάνε στο λιμάνι επιστροφής. Άρα, αυτό σημαίνει πως εσύ θα είσαι για 3-4 ώρες τουλάχιστον εκτεθειμένος στον ήλιο, θα κάτσεις σε κάποιο μαγαζί, θα έχεις κάπου να αφήσεις ευτυχώς τις βαλίτσες και θα ταλαιπωριέσαι.

Στην τελική, ας δίνουν περισσότερα ξενοδοχεία την επιλογή για late check out με μια παραπάνω χρέωση.

Και μιας και είμαστε στο θέμα, όχι άλλα δρομολόγια πλοίων πριν τις 9. Τι βαρβαρότητα είναι αυτό το να φεύγεις στις 7, άρα να ξυπνήσεις 5, να ετοιμαστείς, να είσαι 6 και 15 στο λιμάνι για να περιμένεις ένα μισάωρο στην ουρά, στη ζέστη και να ψάχνεις μετά και πόση ώρα μια θέση της προκοπής στο πλοίο; Να είμαστε κάπου ανθρώποι, δεν πάμε για πόλεμο ή κάτεργο, να ξεκουραστούμε πάμε.

Ναι, ξέρουμε πως αν φτάσεις νωρίτερα στο νησί, θα απολαύσεις και το μπάνιο, αλλά τι νόημα έχει να φτάσουμε στις 12 αφού το δωμάτιο δεν θα το πάρουμε πριν τις 14:00 και να θέλουμε και να ξεραθούμε στον ύπνο που αυτό ή θα συμβεί στην παραλία με τον ήλιο να μας καίει, ή μετά το μπάνιο στο δωμάτιο και το πρώτο βράδυ, αντί να βγούμε να διασκεδάσουμε, θα είμαστε σα ζόμπι;

* Photo credits: Shutterstock