H Billie Eilish εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2015 και όλοι μιλούσαν για ένα νέο φαινόμενο. Ένα κορίτσι που προέρχεται από μια τυπική, μεσοδυτική οικογένεια, που συχνά βλέπουμε στις αμερικανικές ταινίες, με ιδιαίτερη καλλιτεχνική φλέβα, γεμάτο ανασφάλειες και έξω από τις νόρμες των παιδιών της ηλικίας της.

Παλιά ήταν χορεύτρια και φανταζόταν ότι αυτή θα ήταν η καριέρα που θα ακολουθούσε, μέχρι που υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο ισχίο, σε ηλικία 13 ετών. Ωστόσο, δεν μπορούσε τότε να προβλέψει αυτό που της επιφύλασσε η μοίρα.

Τα βίντεο των τραγουδιών της “You should See Me in a Crown” και “All the Good Girls Go to Hell” μετράνε εκατομμύρια προβολές και έγινε ο νεότερος καλλιτέχνης που κέρδισε περισσότερα από ένα βραβεία Grammy για το δίσκο της χρονιάς. Έγινε επίσης η νεότερη καλλιτέχνης που σάρωσε την κατηγορία «Big Four» κατά την τελετή απονομής του 2020.

Κατάφερε με την στήριξη του αδερφού της, Fineas, να κατακτήσει την παγκόσμια μουσική σκηνή και να γίνει φαινόμενο. Ήταν αυτό το παιδί που προτιμά να κάτσει σπίτι Σάββατο βράδυ παρά να ξεσαλώσει με την παρέα μέχρι τελικής πτώσης. Μέσα της κρυβόταν όμως ο θυμός και η αγανάκτηση που κατακλύζει των εφήβων…μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Το αναντίρρητο ταλέντο της αντανακλάται και στην εξωτερική εμφάνισή της, που την έκανε να ξεχωρίσει και αποτέλεσε σύμβολο για τους teenagers των 20s.

Ήταν αυτό το outsider που σάρωσε και συνεχίζει να σαρώνει τα βραβεία, φέρνοντας αέρα φρεσκάδας μαζί με μια νέα πραγματικότητα, η οποία βασιζόταν στο ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς σέξι για να πετύχει. Καθιέρωσε το προσωπικό της στυλ, αυτό με τα φαρδιά ρούχα και τα μισοβαμμένα πράσινα μαλλιά, αποκομίζοντας τον τίτλο του weirdo. Ήταν αυτή που ήθελε και δεν νοιαζόταν για τις αντιδράσεις.

Τρελαινόταν για τον Bieber και τα θρίλερ, αλλά ενδιαφερόταν για τον ρατσισμό και τα γρήγορα αμάξια. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πιο κατάλληλο πρόσωπο για να αντιπροσωπεύσει την Gen Z. Μεγάλο μέρος της προσοχής των μέσων ενημέρωσης στράφηκε στο στιλ της. Η ίδια το 2017, δήλωσε ότι της αρέσει να ντύνεται έξω από το comfort zone και να νιώθει άνετα μέσα σε αυτά που φοράει. Προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από τα υπόλοιπα πρότυπα και το κατάφερε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BILLIE EILISH (@billieeilish)

Τα φαρδιά ρούχα ήταν ένα «όπλο» για την Eilish

Σε πρόσφατη συνέντευξή της αποκάλυψε ότι δεν ένιωθε καλά με τον εαυτό της και δεν είχε καθόλου αυτοπεποίθηση. Τα στενά και πιο αποκαλυπτικά ρούχα της υπενθύμιζαν ότι δεν είναι αυτό που θέλει. Αυτό συνέβαλε στην επιλογή των baggy παντελονιών και των oversized t-shirts, που της επιτρέπουν να κινείται με άνεση πάνω στην σκηνή. Η σωματική δυσμορφία της προκαλούσε απέχθεια για τον ίδιο της τον εαυτό, τον οποίο δεν μπορούσε να τον αντικρίσει στον καθρέφτη.

Μια τυπική έφηβη που φαινομενικά ήταν στο απόγειο της καριέρας της πάλευε με εσωτερικούς δαίμονες. Ήρθε αντιμέτωπη με την κατάθλιψη σε μια ούτως ή άλλως εύθραυστη ηλικία.

Πλέον, όμως, δεν είναι αυτό το emo κορίτσι με το περίεργο βλέμμα που όλοι ξέραμε. Φαίνεται για πρώτη φορά να αποδέχεται τον εαυτό της, αποβάλλοντας τον κάθε μηχανισμό άμυνας. Παρόλα αυτά δέχεται αρνητικά σχόλια για τον ίδιο ακριβώς λόγο από τους ίδιους τους θαυμαστές της. Αυτοί που την εκθείαζαν την χτυπούν τώρα ανελέητα, για ένα glow up που κάποια στιγμή θα συνέβαινε.

Δεν θα μπορούσε να μείνει για  πάντα το creepy – περίεργο κορίτσι με τα παράξενα μαλλιά. Η Eilish είναι πλέον γυναίκα και το απέδειξε αρχικά στην φωτογράφιση που έκανε για την Vogue.

Είναι γεγονός ότι η κάθε αλλαγή δεν μπορεί να γίνει δεκτή από όλους, ειδικά όταν κάποιος έχει εδραιώσει τόσο καλά την εικόνα του και έχει υποστηρίξει με σθένος τις απόψεις του περί του αντιθέτου. Ωστόσο σηματοδοτεί μια νέα εποχή για εκείνη και ενδεχομένως για την μουσική σκηνή.

Έχει μιλήσει για το Body shaming, για τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία, ενώ έχει κάνει queer- baiting. Όλα αυτά ξεχάστηκαν μετά το πλατινέ χρώμα των μαλλιών της και οι υποστηρικτές της την κατέκριναν, στρέφοντας την σκανδάλη σε εκείνη και στις απόψεις της. Δηλαδή αν κάποια ντύνεται πιο θηλυκά και σέξι δεν μπορεί να είναι παράλληλα φεμινίστρια; Ποιος είναι ο υποκριτής σε αυτήν την περίπτωση η Billie ή οι ίδιοι οι θαυμαστές της που ενστερνίζονται ιδέες τις οποίες αυτοαναιρούν με τα λεγόμενα τους.

Η αλλαγή στην εμφάνισή της και η στοχοποίηση

Το αγοροκόριτσο, λοιπόν, έγινε μια σέξι γυναίκα ακολουθώντας το πρότυπο της Marilyn Monroe, φορώντας ένα λαμπερό φόρεμα στο Met Gala. Και στην Βρετανική Vogue για την οποία φωτογραφήθηκε μας είχε προετοιμάσει για το τι πρόκειται να συμβεί, καθώς η εικόνα της μας θύμισε pin up κορίτσια σαν τη Betty Brosmer.

Oι θαυμαστές της αναστατώθηκαν όταν ξεκίνησε να φορά πιο κομψά outfits ως μέρος της κυκλοφορίας του άλμπουμ της «Happier Than Ever», συμπεριλαμβανομένου του κορσέ που φόρεσε όταν φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο της Vogue. Στο «No time to Die» της ομώνυμης ταινίας James Bond μοιάζει περισσότερο με μια femme fatale, ενώ το τραγούδι και το βίντεο κλιπ θυμίζει Lana Del Rey, μια καλλιτέχνιδα από την οποία έχει παραδεχτεί ότι εμπνεύστηκε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BILLIE EILISH (@billieeilish)

Το νέο της άλμπουμ έχει διαφορετική χροιά, οπότε καταλαβαίνουμε όλοι ότι η μετάβαση- ωρίμανση περνά και στη μουσική της. Πρόκειται για μια ανερχόμενη rock star. Αυτό οδηγεί τους θαυμαστές της να ζητούν με μανία πίσω την Billie, εκείνη που θυμίζει περισσότερο χαρακτήρα καρτούν με τα πράσινα μαλλιά, τα neon νύχια και τα γεμάτα καρφιά choker. Η νέα της εμφάνιση ακόμα φαντάζει σαν μασκάρεμα.

Οι στίχοι της αποκαλύπτουν ότι η εφηβική pop, τύπου Hannah Montana, συνήθως αγνοεί: Δεν πρόβαλε μόνο την ένταση της ρομαντικής αγάπης, αλλά και τους περίεργους φόβους, τα περίεργα αστεία, τις φαντασιώσεις της εκδίκησης, την άφατη θλίψη, το δράμα και τις εμμονές ζωής-θανάτου. Στα μοναχικά βίντεό της επιπλέει σαν να έχει δαιμονιστεί. Κλαίει έχει στάχτες από τσιγάρο στο πρόσωπο και κοιτάζει την κάμερα με ένα αχανές βλέμμα, φορώντας κουκούλα. Στην σκηνή χοροπηδάει και χτυπιέται με μανία. Όλα αυτά μέχρι τώρα.

«Έχασα 100.000 followers, μόνο και μόνο εξαιτίας του στήθους μου. Οι άνθρωποι φοβούνται τα μεγάλα στήθη» είπε η ίδια σχολιάζοντας την στάση των ανθρώπων να προσκολλώνται σε κάτι. Πίσω από αυτήν την φράση δεν κρύβεται ο φόβος αλλά η τάση για άρνηση που έχουν οι νέοι σε κάθε τι καινούργιο. Άλλωστε το ζει και εκείνη. Η προηγούμενη εικόνα της ίσως να ήταν απλά μια εφηβική παρόρμηση, που κατάφερε να την κάνει ξεχωριστή. Οι άνθρωποι δεν φοβούνται τα στήθη της και το juicy σώμα της…απλά δεν μπορούν να απαρνηθούν την «παλιά» Eilish τόσο εύκολα. Ειδικά οι έφηβοι.

Η ταύτιση με τα Teens idolds

Έχει συμβεί με όλα τα Teens idols. Οι έφηβοι είναι εκείνοι που ταυτίζονται περισσότερο με καλλιτέχνες και είναι πιο πιθανόν να οδηγηθούν στον μιμητισμό, πόσο μάλλον όταν βρίσκονται κοντά ηλικιακά με τον καλλιτέχνη που θαυμάζουν. Σε εκείνη βλέπουν τον εαυτό τους. Το επαναστατικό και εναλλακτικό της πνεύμα δεν μπορεί να περάσει αδιάφορο από έναν νέο που προσπαθεί να βρει ακόμα την ταυτότητα του και να αυτοπροσδιοριστεί.

Αυτό συνέβαινε και στην Eilish. Πέρασε από μια βαριά κατάθλιψη, η οποία την έκανε να έχει αυτοκτονικές τάσεις. Ο στίχος της που έλεγε i wanna end me(θέλω να με τελειώσω) αναφέρεται ακριβώς σε αυτό. Έτσι, η Billie Eilish δήλωσε ότι ο στίχος πήγαινε για εκείνη και ότι ο λόγος για τον οποίο δεν το έκανε ήταν η μητέρα της.

Πολλοί είναι οι έφηβοι που παλεύουν μέσα τους και ειδικά σε αυτή την ηλικία κάποιο συμβάν μπορεί να σε στιγματίσει και να σου μείνει ανεξίτηλο στην μνήμη. Συνεπώς, είναι κατανοητό να νιώθουν προδομένοι από την Billie, η οποία δεν ανταποκρίνεται πια στην εικόνα που είχαν για εκείνη.

Τα έφηβα κορίτσια, ως κοινό, στοχοποιούνται από τότε που εφευρέθηκε η pop μουσική. Η Eilish έχει αποδείξει ότι δεν είναι κακό να είναι πιο περίεργοι, αλλά αντιθέτως μπορεί να θεωρηθεί cool. Έχει αναφερθεί λεπτομερώς στις αλλαγές της διάθεσής της και στην προκλητική ιδιαιτερότητα της εφηβικής ζωής. Αλλά τώρα ενηλικιώθηκε. Μπορούν οι θαυμαστές της να της επιτρέψουν να εξελιχθεί;

Την βλέπουν να προχωράει, να αφήνει πίσω της τον καταθλιπτικό της εαυτό – από τον οποίο μπορεί οι ίδιοι να μην έχουν καταφέρει να απαλλαχθούν- και να αλλάζει. Γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά χαμογελάει στις φωτογραφίες.

Το ίδιο συνέβη και με την Avril Lavigne, που από ένα αγοροκόριτσο με φαρδιά ρούχα και skate, μεταλλάχθηκε επίσης σε μια ξανθιά ελκυστική γυναίκα με μίνι φούστες, ψηλοτάκουνα και διχτυωτά καλσόν.

Βέβαια, η διαφορά είναι ότι η Avril πάντα έβγαζε προς τα έξω έναν ερωτισμό, κάτι που η Eilish προσπαθούσε να αποβάλει από επάνω της, καθώς αποποιούνταν το γυναίκειο και ελκυστικό κορμί της. Επίσης, μιλάμε για μια εποχή χωρίς social media, άρα και με μετρημένες αντιδράσεις και χωρίς το culture culture να κυριαρχεί. Οι επιθετικές αντιδράσεις δεν έρχονταν σαν καταιγίδα στο προφίλ του τραγουδιστή, ούτε ήταν ικανές για να ανατρέψουν τα πάντα.

Υπάρχουν και εκείνοι που κατηγορούν την Eilish ότι στην προσπάθεια να δημιουργήσει ντόρο, προσπαθεί να αλλάξει για ακόμα μια φορά το στιλ της, δεδομένου και της κυκλοφορίας του νέου της άλμπουμ. Δηλαδή, θα έπρεπε να μείνει για πάντα με μαύρο φαρδύ φούτερ, πράσινα μαλλιά και αχανές βλέμμα;

Ακόμα και τότε θα δεχόταν κριτική, είτε γιατί οι θαυμαστές της θα είχαν πια μεγαλώσει οπότε θα σταματούσαν να υποστηρίζουν μια αιώνια έφηβη είτε γιατί απλά θα καταντούσε να είναι γραφική και εκτός πραγματικότητας. Στον χώρο της μουσικής καλώς ή κακώς χρειάζονται αλλαγές, αλλιώς μένεις εκτός παιχνιδιού.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BILLIE EILISH (@billieeilish)

Το μήνυμα που θέλει να περάσει η Eilish

Ωστόσο, το μήνυμα που θέλει να περάσει ενδεχομένως και αυτό που έχουμε αντιληφθεί μετά από τις τελευταίες δηλώσεις της είναι ότι κουράστηκε να είναι αυτό το διαφορετικό κορίτσι. Θέλει να έχει μια εμφάνιση όπως όλες οι υπόλοιπες κοπέλες στην ηλικία της και να πετάξει από πάνω της την ταμπέλα που έχει η ίδια κρεμάσει.

Δεν είναι ότι απαρνείται την διαφορετικότητα, απλά βαρέθηκε να τραβάει τα βλέμματα λόγω του ιδιαίτερου στιλ της. Θέλει να περάσει απαρατήρητη και να νιώσει φυσιολογική. Τα πράσινα μαλλιά δεν της επέτρεπαν να περάσει κάποιες ιδιωτικές στιγμές με τους φίλους ή τον σύντροφό της, καθώς γινόταν αμέσως αντιληπτή από τους παπαράτσι.

Μη μπορώντας να ηρεμήσει, είχε φτάσει στο σημείο να μην βγάζει την κουκούλα από το κεφάλι της γιατί φοβόταν μην την καταλάβουν. Πόσο κόστισε όλο αυτό στο τέλος της εφηβείας της;

Μέσα στα θέματα του άλμπουμ της υπάρχει και αυτή η οπτική. Από την μια σε ενθουσιάζει με την παλιά φλόγα της, ενώ καλεί τους ανθρώπους να σκεφτούν τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου που κρίνουν ή κατακρίνουν το σώμα και την εικόνα κάποιας. Δεν ήταν διόλου τυχαία η αλλαγή.

Τελικά η νέα της εμφάνιση είναι ένα αποτέλεσμα της ψυχολογικής της κατάστασης μετά από την ακραία δημοσιότητα που δέχτηκε, της συνειδητοποίησης της δύναμης του φύλου και της ανάγκης για αποδοχή του σώματος. Δεν μιλάμε για μια απλή αλλαγή αλλά για μια εξ ολοκλήρου νέα εποχή για εκείνη. Είναι η ενηλικιωμένη Billie Eilish και σίγουρα δεν θα μας απογοητεύσει.

Από το δεύτερο τεύχος του Nitro