Η Δέσποινα Βανδή είναι μια γυναίκα που στα 54 της δεν έχει σώμα που να αντιστοιχεί στην ηλικία της. Γυμνάζεται για δεκαετίες, φροντίζει διαρκώς την σιλουέτα της και πραγματικά εντυπωσιάζει. Είναι επίσης και καλλιτέχνιδα. Κάτι που σημαίνει ότι οι εμφανίσεις της στη σκηνή δεν είναι απαραίτητο πως αποτελούν και επιλογές της εκτός σκηνής. Είναι μια καλλιτεχνική περσόνα και αυτά που επιλέγει να φορέσει, στηρίζουν και το συνολικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Αυτό θα έπρεπε να είναι κάτι που να το έχουν κατανοήσει όλοι, όποια κι αν είναι η αισθητική τους ως προς τις επιλογές ρούχων που κάνει ο κάθε άνθρωπος. Περισσότερο όμως, θα έπρεπε να έχουν όλοι κατανοήσει, ότι ακόμα κι αν διαφωνούν με τα ρούχα του άλλου, το δικαίωμα τους είναι να έχουν άποψη, η υποχρέωσή τους είναι να την καταπιούν και να μην κρίνουν κάποιο άτομο για αυτά που φοράει. Ειδικά, αν το κάνουν με τρόπο μισερό και χυδαίο.

Γιατί είναι άλλο να πεις «δε μου αρέσει το ρούχο που έβαλες» και άλλο να πεις «δε ντρέπεσαι να φοράς τέτοια πράγματα και να προκαλείς μάνα γυναίκα;».

Η Δέσποινα Βανδή έγινε αποδέκτρια πληθώρας τέτοιων σχολίων στην σχετική ανάρτηση που έκανε στο Instagram, επειδή το φόρεμα που επέλεξε να βάλει στο Panik Concert το βράδυ της Δευτέρας, είχε μεγάλα κοψίματα στο μπούστο και χαμηλότερα, με αποτέλεσμα να αποκαλύπτονται οι καμπύλες της.

Από σεξισμό σε age shaming κινούνται τα σχόλια αυτά και, οποία έκπληξις, η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από γυναίκες. Όπως και η συντριπτική πλειοψηφία αποθεωτικών και όχι χυδαίων σχολίων, προέρχεται από άντρες. Η μόνη γυναίκα που είδα στα σχόλια να αποθεώνει τη Δέσποινα Βανδή, ήταν η κόρη της Μελίνα. Όλες οι υπόλοιπες την εγκαλούσαν γιατί είναι μάνα, γιατί είναι 54 ετών και για τις πληγές του Φαράω.

Αναρωτιέμαι τι άποψη να έχει τώρα η Δωροθέα Μερκούρη που όταν μια γυναίκα της είχε κάνει αντίστοιχο σχόλιο σε μία ανάρτηση, είχε πει πως η πατριαρχία φταίει που έχει ποτίσει τα μυαλά των γυναικών με τέτοιες απόψεις.

Να είμαστε λίγο ειλικρινείς μεταξύ μας; Προφανώς, η πατριαρχία έφερε και εδραίωσε τέτοιες απόψεις. Αλλά έχουμε κοντά μια 10ετία, στην εποχή των social media, που αυτές τις απόψεις τις καταδικάσαμε και που πλήθος ανδρών και γυναικών τις απεμπολούσαν. Άρα, αν κάποιοι επιμένουν να τις ασπάζονται, δεν τους φταίει η αρχική αιτία, η πατριαρχία δηλαδή, τους φταίει ότι εκείνοι και εκείνες εμμένουν να τις ασπάζονται και βολεύονται με αυτές τις απόψεις.

Δεν ακυρώνω σαφώς την πραγματικότητα πως σε κάποιες γυναίκες ακόμα επιβάλλονται τέτοια στερεότυπα, αλλά είναι άλλο να έχεις κάποιες απόψεις και άλλο να μπαίνεις στην διαδικασία να τις γράψεις απευθυνόμενη σε μια γυναίκα, με τόσο βάναυσο τρόπο.

Η πατριαρχία έφταιγε για τις απόψεις last year. Δεν φταίει όμως καμία πατριαρχία που κάποιες πάνε και γράφουν στη Βανδή και σε κάθε ευκαιρία τέτοιων αναρτήσεων αυτές τις απόψεις. Δεν είναι η πατριαρχία διά πάσαν νόσον και πάσα μαλακία. Υπάρχει και το κατιναριό, υπάρχει και ο μισανθρωπισμός κάποιων ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου.

Είναι ξεκάθαρα δική τους επιλογή να είναι σεξίστριες στο ίδιο τους το φύλο, είναι ξεκάθαρα δική τους επιλογή να διαιωνίζουν το shaming πάσας μορφής, είναι ξεκάθαρα ευθύνη αυτών των γυναικών που τα γράφουν, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αυτές οι απόψεις. Όταν μάλιστα σε αυτό το περιβάλλον, δηλαδή στο προφίλ που έχει η Δέσποινα Βανδή, δεν συναντά κανείς άντρα να αναμασά τα περί ηλικίας και μητρότητας, φταίει ο άντρας που γυναίκες προβαίνουν σε χυδαιότητες;

Στο τέλος της ημέρας, δεν είναι τελικά πατριαρχία. Είναι άνθρωποι κομπλεξικοί, είτε άνδρες είτε γυναίκες, είναι σκέτο κατιναριό απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Όταν το κάνει η JLo είναι οκ, όταν το κάνει η Βανδή είναι έγκλημα

Το αστείο με αυτά τα προφίλ είναι πως σίγουρα ανάμεσά τους θα βρει κανείς γυναίκες που όταν δουν αντίστοιχα ή και πολύ πιο αποκαλυπτικά φορέματα από τη Μπιγιόνσε, τη Τζένιφερ Λόπεζ και τη Ριάνα, θα αποθεώσουν, θα μιλήσουν για αγέραστες γυναίκες, δεν θα έχουν εν γένει τίποτα κακό να πουν.

Και στο εξωτερικό φυσικά, σπανίως θα βρεθεί κάποιος ή κάποια να πάει να γράψει σε ανάρτηση της JLo ατάκες του στυλ «είσαι μάνα δύο παιδιών, πώς ντύνεσαι έτσι;».

Εδώ, κάθε τρεις και λίγο το ίδιο τροπάρι. Το έκαναν στη Μερκούρη, το έκαναν στη Βανδή, το έχουν κάνει στη Μπόμπα, δεν τους ξεφεύγει καμία.

Επιστρέφοντας σε αυτό που ανέφερα στην αρχή, είναι ένα πράγμα να μην σου αρέσει, να μη συμφωνείς, να μην έκανες εσύ το ίδιο το άτομο αυτή την επιλογή, υπάρχει όμως μια απόσταση από το «δε μου αρέσει» στο «θα σου κάνω shaming».

Στην περίπτωση της Βανδή, υπάρχει και η παράμετρος της σχέσης της με τον Μπισμπίκη. Επειδή έχει υπερπροβληθεί αυτή η σχέση, στο όλο κράξιμο που της έγινε, εμπεριέχεται και η κακία, ο φθόνος για το ότι μια γυναίκα στα 54 της μπόρεσε να προχωρήσει ερωτικά στη ζωή της και το ζει.

Η Δέσποινα Βανδή έχει το δικαίωμα να φορέσει τόσο αποκαλυπτικό ρούχο, έτι περισσότερο αν αποτελεί τμήμα του καλλιτεχνικού της act. Όλες οι υπόλοιπες μισσαλοδοξίες και μεσαιωνικές αντιλήψεις από το ένα αυτί μπαίνουν κι από το άλλο βγαίνουν.

Απλώς, καλό θα είναι να πάψουμε να δίνουμε διαρκώς άφεση αμαρτιών σε όσες τις εκφράζουν και διακατέχονται από τόση απαξίωση, επειδή φταίει η πατριαρχία. Κάποτε θα πρέπει να φταίει ο καθένας από μόνος του επειδή ενστερνίζεται με τόσο πάθος αυτές τις αντιλήψεις!