Ο Αντώνης Κανάκης είναι ένας άνθρωπος της τηλεόρασης, ένας άνθρωπος που κινείται για δεκαετίες στον χώρο και σίγουρα ξέρει πολλά περισσότερα από μένα. Νιώθω όμως πως εσχάτως η ενόχλησή του από το πώς τον αντιμετώπισε η Δικαιοσύνη στην διαμάχη του με τον ΣΚΑΪ, τον έχει κάνει πιο ευάλωτο στην υιοθέτηση απόψεων που έχουν έντονο λαϊκισμό μέσα τους.

Η κ. Καρυστιανού, μητέρα κοπέλας που δολοφονήθηκε στο έγκλημα των Τεμπών, ήρθε στο προσκήνιο ως φιγούρα τις τελευταίες εβδομάδες, με τη συμμετοχή της ιδίως στην εξεταστική επιτροπή-παρωδία που έγινε στη Βουλή. Και από τότε κατάλαβαν όλοι στα μίντια πως είναι καιρός να δοθεί χώρος στους ανθρώπους που έχασαν παιδιά, φίλους, συντρόφους, γονείς, συγγενείς σε αυτή την τραγωδία και οι οποίοι έχουν συστρατευτεί για να μην επιτρέψουν σε κανέναν να την βγάλει λάδι.

Ούτε η Hellenic Train, ούτε η RAS, ούτε ο τότε υπουργός Μεταφορών, ο θρασύς και αλαζόνας κ. Καραμανλής, ούτε κανείς από αυτούς που είναι στο κάδρο των ευθυνών.

Ο Κανάκης βιάζεται να κρίνει

Ειδικά η κ. Καρυστιανού έχει πάρει άπλετο χώρο στα μίντια για να μιλήσει, έχει πάρει προβολή. Δεν κατανοώ επομένως καθόλου πως φτάνει ο Αντώνης Κανάκης στο σημείο να πει ότι «Τον Παλαιοχριστιανό τον κάλεσαν σε όλα τα κανάλια, την Μαρία Καρυστιανού σε κανένα. Καταλάβατε τώρα;».

Στα τηλέφωνα των ανθρώπων που αναλαμβάνουν τα κλεισίματα στις εκπομπές για τους καλεσμένους, προφανώς δεν είμαι, αλλά δε μπορώ να διανοηθώ πως δεν έχει δεχτεί άπειρες κλήσεις από τα κανάλια η κ. Καρυστιανού. Και σε κάποιες εκπομπές βγήκε. Όπως στο ωραίο ντοκιμαντέρ της Ανθής Βούλγαρη. Κι όχι απαραίτητα γιατί στην τηλεόραση θέλουν να βγει η αλήθεια, αλλά γιατί βλέπουν στην κ. Καρυστιανού μια ευκαιρία να κάνουν καλά νούμερα. Κι όχι μόνο σε αυτήν.

Την απάντηση ο Αντώνης Κανάκης την πήρε κι από την Ελένη Τσολάκη εμμέσως, με την παρουσιάστρια να λέει στο Πρωινό Σου Σου τα εξής:

«Όλοι ξέρουμε για αυτούς τους ανθρώπους ότι οφείλουν να δικαιωθούν και οι ψυχές και οι οικογένειες. Θεωρώ τεράστιο λάθος τέτοιες ημέρες ένα χρόνο μετά να γίνεται κουβέντα για το πόσο λόγο και το πόσο υπάρχει στις εκπομπές η κ. Καρυστιανού, αν της δώσαμε ή όχι το βήμα, αν χρησιμοποιήθηκαν τα Τέμπη -δεν μπορώ να το πω καν αυτό το πράγμα- είναι τόσο λάθος, αδικία και κρίμα για αυτούς που τα πιστεύουν αυτά.

Γιατί ποτέ κανείς δεν θα βγει να πει αν έχει κάνει προσπάθεια να επικοινωνήσει με έναν άνθρωπο και από σεβασμό και επιλογή… Η κ. Καρυστιανού και κάθε γονέας αυτών των παιδιών δεν είναι υποχρεωμένοι μέσα στον πόνο τους να βγούνε σε μία τηλεοπτική εκπομπή και να βρούνε τη δύναμη τη στιγμή που πενθούν και ζούνε αυτές τις στιγμές και ματώνουν οι καρδιές τους, να έρθουν αντιμέτωποι με μία κουβέντα. Όταν θέλουν, ξέρουν τουλάχιστον από εμάς ότι η δική μας πόρτα είναι ανοιχτή και ο τηλεοπτικός μας αέρας.

Ξεχνάμε ότι ο σκοπός είναι να δικαιωθούν αυτοί οι άνθρωποι και να μην ξεχάσουμε τους 57 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σε ένα δυστύχημα τρένων. Την κ. Καρυστιανού την έχουμε πάρει 5 φορές κι όταν μπορούσε να μας μιλήσει μας μίλησε και τη φιλοξενήσαμε τηλεοπτικά. Ντρέπομαι και που το λέω και δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε αυτό, αλλά λες γιατί να τα μικραίνουμε όλα σε αυτήν τη χώρα; Δεν είναι πάντα η τηλεόραση και οι εκπομπές οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. Ας αφήσουμε να πρωταγωνιστήσουν κι άλλοι καμία φορά, δεν πειράζει».

Θα έπρεπε να έχει κατανοήσει ο Κανάκης πως η τηλεόραση δεν είναι πια το μέτρο σύγκρισης

Κατανοώ πως ο Κανάκης θέλει σε κάθε ευκαιρία να αναδεικνύει την σαπίλα των καναλιών και το ότι έχουν λάβει κατευθύνσεις από την εξουσία για να αποσιωπούν όσα δε συμφέρουν. Μόνο κουτός μπορείς να είσαι για να το αρνηθείς αυτό. Αλλά στην περίπτωση της κ. Καρυστιανού έχει διπλό λάθος. Και λανθασμένος ο ισχυρισμός του, και λανθασμένη η οπτική του.

Από τη μία, η Τσολάκη του έδωσε την απάντηση ως προς την δική της εκπομπή και είναι προφανές πως όλες οι ψυχαγωγικές θα πλήρωναν για να την έχουν να μιλάει για μία ώρα.

Από την άλλη, δεν κατανοώ γιατί πρέπει όλα να κρίνονται με βάση το τι κάνει η τηλεόραση. Είμαστε στο 2024 και σε 6-7 χρόνια η τηλεόραση θα είναι ένας χώρος που θα φιλοξενεί λιγότερο από το 50% του ελληνικού πληθυσμού. Υπάρχουν σάιτ που τα διαβάζουν 1.2 εκατομμύρια άνθρωποι την ημέρα. Υπάρχει εκπομπή με τέτοιους αριθμούς στην τηλεόραση; Όχι. Άρα, γιατί το πώς αντιμετωπίζουν τα μίντια τους συγγενείς των νεκρών της τραγωδίας, το κρίνει ο κ. Κανάκης με βάση την τηλεόραση;

Οι ιστοσελίδες μιας φορά, που είναι άπειρες, την κ. Καρυστιανού την έπαιζαν πολύ ψηλά και σε πολλές περιπτώσεις. Και πολύ σωστά έπραξαν, γιατί τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιποι συγγενείς, έχουν μέσω της έρευνας που κάνουν εδώ και 11 μήνες, πολύ μεγαλύτερη γνώση από εμάς και από τους περισσότερους στα μίντια, για το τι έχει συμβεί στις συγκοινωνίες μετά την ανθρωποκτονία 57 ανθρώπων.

Ίσως ο Κανάκης να πρέπει να κοιτάζει και εκτός τηλεόρασης

Εννοείται πως και στα ψηφιακά μέσα υπάρχουν κατευθύνσεις και δοσοληψίες με την εξουσία που απαγορεύουν να ακουστούν οι αλήθειες πλήρως ή κατ’ ελάχιστο. Αλλά είναι ένας τεράστιος ωκεανός. Μόνο σήμερα να κοιτάξει κανείς, γεμάτο το διαδίκτυο από ειδήσεις για δηλώσεις των συγγενών των νεκρών, γεμάτο το Youtube από βίντεο, γεμάτες και οι τηλεοπτικές εκπομπές.

Δεν ξέρω τι περισσότερο γνωρίζει ο κ. Κανάκης, πάντως δεν βλέπω ότι δεν έχει τον χώρο που πρέπει η κ. Καρυστιανού και κάθε συγγενής θύματος για να μας ανοίξει τα μάτια. Το ότι δεν συμβαίνει αυτό σε ένα μέσο όπως η τηλεόραση, που έχει πάψει να θεωρείται mainstream, δεν λέει και κάτι. Οι άνθρωποι γνωρίζουμε όλοι μας καλά πια πού να ψάξουμε, πού θα ακούσουμε τα λόγια χωρίς περικοπές, που θα λάβουμε και 3-4 βασικές πληροφορίες για να ξέρουμε κι οι ίδιοι πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να έρθει η δική μας σειρά να πεθάνουμε.

Μπορεί λοιπόν η τηλεόραση να έκανε όσα έκανε μόνο χθες και σήμερα λόγω της επετείου, αλλά ο κ. Κανάκης θα δει πως το διαδίκτυο καθημερινά βοά. Και θα συνεχίσει να βοά. Επιπροσθέτως, πέραν των ιστοσελίδων που κι αυτές σε μια δεκαετία θα έχουν βρει τον «θάνατό» τους, υπάρχουν τα social media. Μπορεί οι μεγαλύτερες ηλικίες, όπως ο κ. Κανάκης, να τα θεωρούν αστεία ή να μην τα κατανοούν τόσο, αλλά από την εξεταστική επιτροπή και μετά, θες δε θες θα πέσεις πάνω σε αναρτήσεις με την κ. Καρυστιανού. Όχι μία και δύο, αλλά μπόλικες.

Κι όλα αυτά, μάλιστα, στα social, μένουν, δε χάνονται. Κάποιος θα τα κοινοποιήσει σήμερα, άλλος αύριο, άλλος παραμεθαύριο. Άρα, ακόμα κι αν η τηλεόραση αδιαφορήσει, δεν θα εμποδίσει την αλήθεια.

Αν πάλι ο κ. Κανάκης εννοεί πως θα πρέπει κάθε μέρα να εμφανίζεται και κάπου η κ. Καρυστιανού και οι υπόλοιποι συγγενείς των νεκρών, κατανοεί πως κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να συμβεί και γιατί η ίδια δε γίνεται να μιλάει παντού, αλλά και γιατί η τηλεόραση είναι ένα μέσο που εξ ορισμού δε μπορεί να έχει πάντα χώρο.

Αντιθέτως, το διαδίκτυο, είτε ο γραπτός λόγος είτε οι βιντεο-παραγωγές, έχουν απεριόριστο χώρο και περιμένουν τον οποιονδήποτε να επιλέξει αυτό που θα δει.