Ακούω από χθες τα διάφορα σχόλια για τα χασμουρητά και τον ύπνο που έριξε η Μαρίνα Σάττι στη συνέντευξη Τύπου των χωρών που προκρίθηκαν στον τελικό της Eurovision, έχω ακούσε και κάποια από όσα ειπώθηκαν στην τηλεόραση και δυσκολεύομαι αρκετά να κατανοήσω την οπτική κάποιων ανθρώπων.

Αρχικά, να πω πως από τη στιγμή που η ίδια η Σάττι είπε πως η κούραση ήταν η αιτία για αυτά που έκανε στην συνέντευξη και δεν αποτελεί κάποιο σχόλιο για το Ισραήλ και τη συμμετοχή ενός κράτους-δολοφόνων στη Eurovision, θα το αποδεχτούμε. Δεν σημαίνει πως θα το πιστέψουμε, αλλά δε μας πέφτει και λόγος.

Ας υποθέσουμε όμως ότι για την οικονομία της κουβέντας, όντως η Μαρίνα Σάττι ήθελε με αυτόν τον, κάπως αναίμακτο, τρόπο να δείξει τη δυσαρέσκειά της προς την παρουσία του Ισραήλ σε έναν διαγωνισμό μουσικής, όπου υποτίθεται πως η αγάπη και η συνύπαρξη, η ειρήνη, ο σεβασμός στον άλλον, είναι οι βασικές αξίες του. Είδαμε βέβαια πως όλα αυτά είναι υποκρισία, αφού αν ο χορηγός είναι από το Ισραήλ και μας τα σκάει χοντρά, πάνε στην άκρη οι αξίες.

Υποστήριξαν κάποιοι πως από τη στιγμή που η Μαρίνα Σάττι αποδέχτηκε να πάει στη Eurovision γνωρίζοντας πως θα συμμετέχει το Ισραήλ, δεν είχε δικαιώμα να πει το οτιδήποτε. Όπως επίσης, είπε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ότι εκπροσωπεί μια χώρα και δε μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Καλύτερα τελευταία στη Eurovision η Μαρίνα Σάττι και με καθαρή συνείδηση, παρά πρώτη χωρίς ανθρωπιά

Τα ακούω αυτά ως επιχειρήματα, αλλά τα βρίσκω τρομερά αδύναμα, ως και παράλογα. Κι επειδή η Μαρίνα Σάττι εκπροσωπεί την Ελλάδα; Δεν έχει δικαίωμα να έχει άποψη; Δε μπορεί να πει αυτό που πιστεύει; Ποσώς με αφορά το τι έχει ως πλάνο η ΕΡΤ που κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της ή η εταιρεία της η MINOS/EMI.

Εδώ μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, για γενοκτονία, για την ανάγκη ανθρώπων να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, έστω με τη γλώσσα, αφού δεν είναι εύκολο να συμβεί με πράξεις έτσι όπως τα έχει κάνει το Ισραήλ. Κι αν η EBU θέλει να αποκλείσει ή να φιμώσει, ας το κάνει. Αν στηρίζεται μία φορά η Μαρίνα Σάττι τώρα από τους Eurofans, θα στηριχθεί στο πολλαπλάσιο από πολλούς ακόμα, κι ας ανήκουν σε αυτούς που δε γουστάρουν το τραγούδι της. Κι ας αποκλειστεί.

Δεν θα ξεχάσουμε και την ανθρωπιά μας και το ότι είμαστε απέναντι σε κάθε δυνάστη, για μια Eurovision. Ας την αγοράσει το Ισραήλ, όπως έχουν μάθει να αγοράζουν τόσα και τόσα οι δυνάστες.

Και για να απαντήσουμε και στην ειρωνική δημοσιογράφο του Ισραήλ που καλύπτει την Eurovision, η Μαρίνα Σάττι και όλοι εμείς θα κοιμηθούμε καλά σήμερα το βράδυ, κι ας βγούμε 21οι. Δόξα τω Θεώ, δεν έχουμε στις πλάτες μας νεκρά παιδιά, ούτε έχουμε οδηγήσει σε ασιτία και έλλειψη νερού ανθρώπους, ούτε τους έχουμε αφήσει χωρίς σπίτι. Τα χέρια μας είναι καθαρά. Τα δικά σας;