Το 1974 η Δημοκρατία επέστρεψε σε αυτό τον μάταιο τόπο και δεν πρόκειται ποτέ ξανά να μας ζητήσει διαζύγιο. Διότι όλα τα κόμματα υπερασπίζονται μετά βδελυγμίας τούτο το υπέρτατο αγαθό που μας είχε στερήσει επί μακρόν και η βασιλική περίοδος μα και ο επταετής γύψος της Χούντας.

Προς επίρρωση τούτου, το πρόσφατο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση και, μέσα σε άκρες, σχεδόν όλοι οι βουλευτές ψήφισαν ώστε να βγουν εκτός νόμου πολιτικά, κομματικά βδελύγματα και εγκληματίες τύπου Κασιδιάρη.

Όλα; Όλοι; Δε νομίζω, Τάκη. Διότι για την πρόσφατη, τουλάχιστον αντιδημοκρατική, δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη, ενώ πέρασαν οι μέρες, δεν έχει υπάρξει ούτε μια ανακοίνωση, ούτε μια νέα δήλωση από την Κουμουνδούρου ώστε να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Δεν περιμέναμε και κάτι καλύτερο, μεταξύ μας.

Ο κ. Σπίρτζης βέβαια επιχείρησε να το λειάνει κάνοντας ελιγμό αντίστοιχο με του Κωνσταντάρα στο Υπάρχει Και Φιλότιμο, όπου αντί να πει «θα σας εξασφαλίσσομεν», είπε «θα σας εξαφανίσομεν».

Ήξεις αφήξεις

Τα επικίνδυνα ήξεις αφήξεις του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται, με πίστη στο πλάνο. Από τη μια ζητά από τη Βουλή να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κι από την άλλη γυρίζει την πλάτη σε αυτή καθ’ αυτή τη Βουλή αρνούμενοι να λαμβάνουν μέρος σε όλες τις ψηφοφορίες «μέχρι να πέσει ο Μητσοτάκης». Κι αν δεν πέσει; Κι αν παραμείνει πρωθυπουργός;

«Θα επαναφέρουμε τη Δημοκρατία, είτε με το καλό είτε με το άγριο» είπε, σε ένα ρεσιτάλ αμετροέπειας, ο άλλοτε υπουργός, με τον κ. Σπίρτζη να ασπάζεται με ευλάβεια τον πολακισμό. Αλήθεια, όταν χρησιμοποιείς στην ίδια πρόταση και τη λέξη «Δημοκρατία» και τη λέξη «άγριο», τι έχεις στην άκρη του μυαλού σου; Μα ό,τι είχε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο τραμπισμός κουμπώνει άψογα στη συριζέικη λογική, η οποία ασπάζεται αυτό που θεωρεί «σωστό» αλλά θέλει, κατά δήλωσή τους, να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να την επιβάλλει. Αν αυτό δεν είναι δήλωση δημοκρατικής εκτροπής, τότε ποια είναι;

Ορέγονται νέο Καπιτώλιο;

Ο Τραμπ, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποδεχθεί (άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του πλανητάρχη) με μια επικριτική ανακοίνωση, είχε συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον χαμογελαστό Αλέξη Τσίπρα. Τον ίδιο Τραμπ που επέστρεψε στην πέμπτη του φάλαγγα να εισβάλει στο Καπιτώλιο με στόχο να καταλύσει την αμερικάνικη Δημοκρατία. Ο Τραμπ θέλησε να παραμείνει στον Λευκό Οίκο, είτε με το καλό είτε με το άγριο, κ. Σπίρτζη και κ. Τσίπρα.

Εύλογο και το ερώτημα: σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές, θα δεχθεί η παράταξη της Αριστεράς το αποτέλεσμα; Θα δεχθεί ο κ. Τσίπρας το αποτέλεσμα; Ο ίδιος ο άλλοτε πρωθυπουργός δεν έπαψε ποτέ να αναφέρει, και ορθώς, την επαίσχυντη επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να μην του παραδώσει την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015. Κάτι που στιγμάτισε δια παντός τον Μεσσήνιο πολιτικό.

Συν τοις άλλοις, στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν εμφανώς να αντλήσουν ψήφους από όποια δεξαμενή μπορούν – ακόμη και της ακροδεξιάς. Η πρόσφατη υπόθεση των παρακολουθήσεων τους οδήγησε σε μια προεκλογική ρητορική τόσο ακραία, που θύμισε κάτι μεταξύ Τραμπ και Μπολσονάρου, θέτοντας θέματα δημοκρατικής λειτουργίας. Και τα περί «άγριου» επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Το μόνο που μένει, είναι να δούμε και καμία πιστή απόδοση του συνθήματος «Stop The Steal» που έλεγε ο Τραμπ, σε «Σταματήστε την κλεψιά»…