Πού να το φανταζόταν το έρμο το πιστοποιητικό νόσησης ότι θα βιώσει υπαρξιακή κρίση και θα γίνει αναφορά στο έργο του Σαίξπηρ; Από εκεί που ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης είχε πει ότι θα χορηγείται μόνο με μοριακό τεστ και όχι με rapid, βγήκε σήμερα στην ανακοίνωση των κρουσμάτων η αν. υπουργός κ. Γκάγκα και συνέστησε σε όσους εμβολιασμένους νοσούν, να αρκεστούν στο rapid και να μην επιδιώξουν μοριακό. Άρα το πιστοποιητικό είναι σε φάση «to be? or not to be?».

Έχει δημιουργηθεί ένα αλαλούμ και σίγουρα τα λόγια της κ. Γκάγκα δε μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπ΄όψιν, αν δεν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και ΚΥΑ.

«Δεν χρειάζεται PCR μετά από ένα θετικό rapid. Επειδή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και μεγάλη ταλαιπωρία, είναι καλύτερα με το rapid test να παραμείνουμε στο σπίτι. Πολύς κόσμος, μεγάλη η ταλαιπωρία και η αναμονή. Ας μείνουμε στο σπίτι με το θετικό rapid και ας μην πάμε για PCR» είπε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας και δημιουργήθηκε μια σύγχυση.

Γιατί ο κ. Πλεύρης στην αρχική του ανακοίνωση, όταν τόνιζε πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα παρέχεται μόνο με μοριακό τεστ, δεν είχε κάνει διαχωρισμό σε εμβολιασμένους και μη. Ίσως αυτό να είναι ένα κενό του νόμου. Γιατί είναι τόσο σημαντικό να διευκρινιστεί; Γιατί προφανώς η αναγκαιότητα του μοριακού είχε επιβληθεί ως μέτρο για τους ανεμβολίαστους, ώστε να μην τη γλυτώσουν εύκολα με ένα rapid και να μην εμβολιαστούν.

Σε αυτή τη φάση όμως, ο υπουργός ανακοίνωσε πως όσοι δεν κάνουν την ενισχυτική δόση, μετά από 7 μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους θα λήξει. Αν λοιπόν ένας άνθρωπος με δύο δόσεις νοσήσει και δεν πάρει πιστοποιητικό νόσησης ώστε να πάει ο εμβολιασμός του πιο μετά χρονικά, πώς θα μπορέσει να κυκλοφορήσει στο διάστημα από το πέρας της νόσησης ως τη στιγμή της αναμνηστικής δόσης, όταν υπάρχει οδηγία οι νοσούντες να εμβολιάζονται τρεις μήνες μετά το πέρας της νόσησης;

Γενικώς, θα πρέπει να υπάρχει μια καλύτερη συνεννόηση σε θεσμικό επίπεδο, γιατί η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται. Ίδια συνεννόηση πρέπει να υπάρχει και στην επιστημονική κοινότητα, για να μην υπάρχουν συγχύσεις στο μυαλό των ανθρώπων.

Για παράδειγμα, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε σε δηλώσεις του στο απογευματινό δελτίο του ΣΚΑΪ ότι είναι πιθανό «η Όμικρον να υποκαταστήσει τη Δέλτα. Το να συνυπάρξουν και οι 2, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί. Σαφώς η πανδημία είναι εδώ, έχουμε όπλα τον εμβολιασμό και τα μέτρα, είναι ένας μαραθώνιος, είναι η τρίτη χρονιά, άρα πρέπει να δούμε πόσο αντέχει η κοινωνία.

Η δικιά μου αίσθηση είναι πως αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώνει φέτος. Είναι ρεαλιστικό σενάριο η Όμικρον να σηματοδοτήσει το τέλος της πανδημίας, επειδή θα έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, άρα θα δημιουργηθεί ανοσία. Το ότι μπορεί να περάσει φέτος η πανδημία, είναι ένας ακόμα λόγος να προσέξουμε περισσότερο τώρα. Μπορεί να ελπίζουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαλαρώσουμε».

Από τη δική του μεριά, ο εξ Αμερικής κ. Παυλάκης, ανέφερε στο κεντρικό δελτίο το ακριβώς αντίθετο, ότι το κύμα της Όμικρον δεν θα σημάνει και τη μετάβαση από την πανδημία στην ενδημία. «Το κλειδί είναι πρόβλεψη και πρόληψη. Τα κρούσματα δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει ότι είναι πολλά, θα γίνουν περισσότερα και είναι πρόβλημα τι θα αφήσουν πίσω τους. Μπορεί να αφήσουν οικονομική καταστροφή και πολλά προβλήματα.

Το τσουνάμι δεν θα διαρκέσει πολύ, αλλά θα αφήσει πολλά πράγματα πίσω του και δεν θα είναι το τέλος της πανδημίας. Το σύστημα υγείας μπορεί να υποφέρει και να διαλυθεί από επουσιώδεις λόγους. Οι μισοί γιατροί θα αρρωστήσουν και θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλους, που δεν υπάρχουν. Δε θα υπάρχουν οδηγοί λεωφορείων αν οι μισοί είναι άρρωστοι. Η Δέλτα δεν υπάρχει περίπτωση να εξαφανιστεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι δύσκολο να δούμε σε αυτές τις συνθήκες πότε θα αντικαταστήσει τελείως η Όμικρον τη Δέλτα. Αν ποτέ γίνει αυτό.

Όσες λιγότερες συναντήσεις τόσο καλύτερα. Ματαιώστε τα πάρτι με διψήφιο αριθμό ατόμων, να γίνονται όσο πιο πολλά τεστ. Όσο πιο προετοιμασμένοι είμαστε τόσο θα αποφύγουμε μολύνσεις. Θα νικήσουμε τον ιό, θα έρθουν καλύτερες συνθήκες και να μην ρίχνουμε λάδι».

Είναι αντιληπτό ότι οι επιστήμονες δε θέλουν να προβούν σε κάποια δήλωση ή εκτίμηση που θα χαλάσει το όνομα τους, θα πρέπει όμως να αντιληφθούν ότι τώρα πια απευθύνονται σε μια κοινωνία που έχει υποφέρει πολλά και να συνεννοηθούν σε μια κοινή γραμμή, εφόσον αποδέχονται όλοι τα μέτρα περιορισμού.