«Μια αξιολύπητη επίδειξη δυσαρέσκειας από τον Σουνάκ που σίγουρα μόνο θα ενισχύσει την υποστήριξη του κοινού για την αποστολή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα όπου ανήκουν».

Αυτό ήταν το σχόλιο του Σάιμον Νίξον, δημοσιογράφου και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος της Wall Street Journal, στο Χ (προηγουμένως Twitter), με το πού δημοσιεύτηκε η είδηση της ακύρωσης του ραντεβού των δύο ηγετών, του Risi Sunak και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ο Νίξον δεν διατύπωσε κάποια ρηξικέλευθη θέση. Προστέθηκε σε ένα μεγάλο όγκο επικριτικών αναρτήσεων εναντίον της αμφιλεγόμενης απόφασης του πρωθυπουργού της Αγγλίας να ακυρώσει ένα προγραμματισμένο ραντεβού με μια χώρα – σύμμαχο. Ένα account χαρακτήρισε τον Σουνάκ «Kendall Roy», τον διάσημο, δυσλειτουργικό και κακομαθημένο χαρακτήρα της σειράς Succession, γράφοντας «Μεγάλος θαυμαστής της απόλυτης ανικανότητας του Sounak να αποφύγει να μοιάζει με ένα θυμωμένο πλούσιο αγόρι που δεν έχει συνηθίσει να φιλοξενεί κανέναν άλλο. Ζει σαν να είναι μονίμως μουτρομένως. Είναι σαν να διοικεί τη χώρα ο Kendall Roy».

Σουνάκ

Σουνάκ: Στριμωγμένος στα σκοινιά

Διανύοντας μια από τις δύσκολες περιόδους του στην οδό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Ρίσι Σουνάκ προχώρησε σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση, απευθυνόμενος προς το εκλογικό ακροατήριο του κόμματός του.

Με τις δημοσκοπήσεις να τον φέρνουν 17 μονάδες πίσω από τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ο Σουνάκ θέλησε να δείξει πυγμή, με τον πιο λανθάνοντα τρόπο. Ας μην ξεχνάμε πως η χώρα του είναι εκείνη που ουσιαστικά έχει συγγράψει τους κανόνες του political correctness. Είναι η χώρα των παραδόσεων, που εξυμνεί τους μεγάλους statesman, τους λάτρεις των πρωτοκόλλων και της παράδοσης.

Σουνάκ

Ποιος statesman λοιπόν θα αρνηθεί τη διπλωματία και τους όρους της και θα καταφύγει σε ένα παιχνίδι κενών εντυπώσεων; Πόσο κατάλληλος για το πρωθυπουργικό θώκο είναι ένας πολιτικός που προσπαθεί να βάλει ένα πρόβλημα κάτω από το χαλάκι της εξώπορτας της πρωθυπουργικής κατοικίας;

Ο πλανήτης και ειδικά το δυτικό κομμάτι του, είναι συνηθισμένο να διαβάζει για ανάλογες κινήσεις από δικτατορίσκους και συμπλεγματικούς ηγέτες «μικρών» χωρών, οι οποίοι προσβλέπουν σε μια πρόσκαιρη ηρωοποίηση από τους αμαθείς πολίτες.

Σουνάκ: Ηττημένος πριν τη μάχη

Η κίνηση του Σουνάκ να μην «αντιμετωπίσει» κατά πρόσωπο τον Έλληνα πρωθυπουργό θα αποδειχθεί μια επικοινωνιακή γκάφα την οποία εκμεταλλευτεί ο αντίπαλός του Κρις Στάρμερ. Κι αυτό γιατί ο Στάρμερ είχε συναντηθεί ήδη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη -με την ενόχληση για αυτήν τη συνάντηση να μην κρύβεται από κύκλους του Συντηρητικού κόμματος.

Σουνάκ

Φυσικά και αυτό δεν αποτελεί μια unfair κίνηση από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού. Το πρόγραμμά του ήταν ήδη γνωστό και φυσικά, γιατί να μην επιδιώκει να συναντηθεί με τον εν δυνάμει πρωθυπουργό;

Συν τις άλλοις, ο Στάρμερ έχει τοποθετηθεί ήδη υπέρ της επιστροφής -με δανεισμό- των Γλυπτών του Παρθενώνα, οπότε γιατί να μην έχει μια εποικοδομητική συζήτηση μαζί του ο Έλληνας πρωθυπουργός;

Ο Σουνάκ κατάφερε να βάλει ένα από τα πιο επικά αυτογκόλ στην ιστορία της αγγλικής πολιτικής. Δεν ήταν προσβλητικός απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό και τους Έλληνες, είναι προσβλητικός απέναντι στον Αγγλικό λαό που τον εκπροσωπεί. Και το Στέμμα. Που τόσο λατρεύει το πρωτόκολλο.

Οι εκλογές – μαρτύριο

Σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε ο Observer, στις 14 Οκτωβρίου 2023, οι Εργατικοί διευρύνουν το προβάδισμά τους έναντι των Συντηρητικών. Συγκεκριμένα, το 44% των ερωτηθέντων απάντησαν πως θα ψηφίσουν τους Εργατικούς (2% επάνω από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας), με τους Συντηρητικούς να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα, στο 28%.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η δημοσκόπησή της έδειξε ότι το ποσοστό των ψηφοφόρων που είδαν τον Στάρμερ ως “πρωθυπουργό σε αναμονή” αυξήθηκε στο 38% από 30%.

Ο Σουνάκ αναμένεται να προκηρύξει εθνικές εκλογές τον επόμενο χρόνο -η προθεσμία είναι ο Ιανουάριος του 2025- και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι οι Συντηρητικοί του υστερούν έναντι των Εργατικών.

Φωτογραφίες: Eurokinissi, Instagram: Rishi Sunak