Είναι αυτά τα μάτια. Μεγάλα και πράσινα. Σε κοιτάνε και νιώθεις πως εκεί μέσα βρίσκεται ο κόσμος όλος. Και δεν είναι, απαραίτητα, ερωτικό. Πάνω από όλα, πρόκειται για γνήσιο θαυμασμό. Για το ταλέντο. Την ομορφιά. Την γκάμα και το level. Η Έμμα Στόουν αποτελεί δίχως ίχνος αμφιβολίας μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς των καιρών μας.

Ο ήχος της οργασμικού τύπου αποθέωσης από τα 8 λεπτά χειροκρότημα μετά την προβολή του Poor Thing του Γιώργου Λάνθιμου στο Φεστιβάλ της Βενετίας, αυτήν είχε ως κύριο αποδέκτη. Όσοι το έχουν δει, μιλούν για ερμηνεία ζωής, για κάτι «έξω από αυτόν τον κόσμο». Για ένα ρόλο που θα μείνει κλασικός.

Να δούμε αν όλο αυτό θα επιβραβευτεί και με Όσκαρ Α’ γυναικείου, θα είναι το 2ο για την Έμμα Στόουν μετά το La La Land. Ωστόσο το γεγονός πως (προσοχή…) η ταινία περιέχει βία και σεξ, πράγματα δηλαδή που η πουριτανική Ακαδημία δεν αρέσκεται να βλέπει, ίσως της στερήσουν το χρυσό αγαλματίδιο.

Λάνθιμος – Έμμα Στόουν: Το τέλειο επαγγελματικό ζευγάρι

Δεν θα κάτσει να σκάσει, φανταζόμαστε, η 34χρονη ηθοποιός. Είναι από καιρό σαφές άλλωστε πως οι καλλιτεχνικές της επιλογές δεν ορίζονται από το τι είναι mainstream. Κάνει το σινεμά που της αρέσει, όπως της αρέσει. Κι εδώ ακριβώς έγκεται η βαθύτερη ουσία της σχέσης της με τον Λάνθιμο.

Με τον Έλληνα σκηνοθέτη έχουν αναπτύξει την τέλεια επαγγελματική συνύπαρξη. Είναι αυτή η ευλογημένη φάση που οι δρόμοι δύο ανθρώπων σμίγουν και αντλούν ο ένας το καλύτερο από τον άλλο. Φτάνοντας σε ύψη που δεν θα πήγαιναν αλλιώς. Βγάζοντας πράγματα που δεν ήξεραν πως κρύβουν μέσα τους. Βρίσκοντας εν τέλει πλήρωση και ευτυχία.

Με 5 ταινίες, μέχρι στιγμή. να το επισφραγίζουν. Συνεργάστηκαν για πρώτη φορά το 2018 στην Ευνοούμενη και έκτοτε στην ατμοσφαιρική Βληχή, στο AND (το περιμένουμε πώς και στο πώς), στο Poor Things βεβαίως, και σε μια ακόμη (ταινία) που γύρισαν κρυφά στην Ελλάδα, κι αυτό είναι όλο κι όλο που ξέρουμε ως τώρα γι’ αυτό το μυστικό project.

Στα… φανερά τους, ήταν η περσινή κοινή εμφάνισή τους στο ΣΕΦ, όταν πήγαν να δουν από κοντά ένα παιχνίδι μπάσκετ του Ολυμπιακού. «Έμμα αλάνι, για πάντα στο Λιμάνι» ένα από τα πολύ ωραία που γραφτήκαν τότε στο ελληνικό Internet το οποίο δεν χάνει ποτέ ευκαιρία σε κάτι τέτοια – και καλά κάνει, το ωραίο «τρολάρισμα» πρέπει να είναι μέρος της ζωής μας.

Έμμα Στόουν Λάνθιμος μούσα
(Photo credits: Gilbert Flores/Variety via Getty Images)

Το κορίτσι του Powerpoint νίκησε τις φοβίες της

Τώρα που το σκεφτόμαστε καλύτερα, η Έμμα Στόουν είναι όντως… αλάνι. Ακομπλεξάριστη, φουλ συμφιλιωμένη με αυτό που είναι και αυτό που αναζητά. Τη γνωρίσαμε στο Superbad, ένα μάλλον παραγνωρισμένο κωμικό καλτ έπος των 00s, και η μετέπειτα πορεία της ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Με την έννοια πως δεν είχε ιδιαίτερες φιλοδοξίες να φτάσει πολύ ψηλά. Της αρκούσε να έχει το ρόλο της «κόρης σε ένα sitcom» (δικά της λόγια δανειστήκαμε), κάτι να φαίνεται και να την ξέρουν, χωρίς πολλά πολλά για περαιτέρω.

Κάτι τέτοιο είχε κατά νου όταν στην εφηβεία της έκανε παρουσίαση με Powerpoint στους γονείς τους για να τους πείσει με επιχειρήματα πως πρέπει όντως να γίνει ηθοποιός. Είχε την τύχη ο μπαμπάς της και η μαμά της να ανήκουν στο είδος των ανοιχτόμυαλων ανθρώπων που βρίσκουν τη δύναμη να κάνουν στην άκρη την ανησυχία (υπάρχουν πολλές περισσότερες «σίγουρες» δουλειές από την υποκριτική…) και να σκεφτούν πάνω από όλα τι θέλει το παιδί τους. Να ακούσουν τα συναισθήματα και τις ανάγκες του. Κι έτσι το μαζεμένο κοριτσάκι με τα σπυράκια της ακμής, που υπέφερε από κρίσεις πανικού και άγχους, έγινε μια δυναμική γυναίκα που κυνήγησε, διεκδίκησε και έκανε πράξη τα όνειρά της.

Το θέατρο, ο κινηματογράφος έκαναν την Έμιλι να ξεπεράσει τις φοβίες της. Ναι, αυτό είναι το κανονικό της όνομα. Το Έμμα το έχει αποκλειστικά για επαγγελματικούς λόγους. Το άλλαξε επειδή όταν έκανε εγγραφή στο Σωματείο Ηθοποιών (Screen Actors Guild – SAG) το «Έμιλι Στόουν» ήταν ήδη καταχωρημένο και ήθελε να ξεχωρίζει. Οπότε όταν κάποιος την αποκαλεί Έμμα, ξέρει αμέσως πως έχει να κάνει με τη δουλειά.

Έμμα Στόουν

Κάνοντας αυτό που την εκφράζει, όπως αυτή ορίζει

Προσεγγίζει και με ψυχολογικούς όρους τους ρόλους τους η Έμμα Στόουν, αναζητά τα βαθύτερα αίτια που την κάνουν να έλκεται ή όχι από τους χαρακτήρες που υποδύεται. Και κάνει έτσι πάντα ό,τι νιώθει πως την εκφράζει. Από μπλοκμπάστερ (στο The Amazing Spider-Man την εποχή που ήταν και ζευγάρι με τον Άντριου Γκάρφιλντ), ως το εξαιρετικό Birdman ή στον Παράλογο Άνθρωπο του Γούντι Άλεν.

Με τον Ράιαν Γκόσλινγκ σχημάτισαν ένα από τα ομορφότερα ζευγάρια στην ιστορία του σινεμά στο La La Land, αλλά και σε πιο ανάλαφρο ύφος, μήπως δεν ήταν ωραίο το πώς συνυπήρξαν με τον κατά δήλωσή της «ανθρώπινο photoshop» (θέλοντας έτσι να δείξει πόσο όμορφος είναι) στο Crazy, Stupid Love; Όλα χρειάζονται, τίποτα δεν περισσεύει, όταν είσαι αληθινός και αγαπάς αυτό που κάνεις.

Έμμα Στόουν

Μετά το 2018, η Έμμα Στόουν παραδόθηκε σχεδόν αποκλειστικά στον σύμπαν του Λάνθιμου.  Με εξαιρέσεις όπως το The Maniac, τη σειρά που έπαιξε με τον Τζόνα Χιλ (παλιό της συνοδοιπόρο στο Superbad) και θα έπρεπε, επιτρέψτε μας, να έχει λάβει πολύ μεγαλύτερη αναγνώριση στην τηλεοπτική μυθοπλασία. ‘Η την Κρουέλα, της Disney.

Εκ φύσεως, είναι άνθρωπος με χιούμορ, που προσπαθεί να κάνει τους άλλους να γελούν, να νιώθουν άνετα. Με τον καιρό όμως κατάλαβε πως αυτό δεν είναι απαραίτητο για πάντα και πάντα. Σε όσους αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε.

Στο τέλος της ημέρας, και μιλάμε κυριολεκτικά, η Έμμα Στόουν θα κάτσει να πιει μια κούπα καφέ για να χαλαρώσει. Τον λατρεύει ως γεύση, ως συνήθεια. Δίπλα στην κορούλα της, που είναι πια 2,5 ετών, με τον άντρα της, Ντέιβ ΜακΚάρι, σεναριογράφο και σκηνοθέτη.

Κρατούν την προσωπική τους ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Άλλωστε, την επιτυχία και τα συμπαρομαρτούντα αυτής τα θεωρεί κατά βάση σουρεαλιστικά. Διαχειρίζεται την πίεση των media σαν να πρέπει να παίξει ακόμα ένα ρόλο. Μόνο που σε αυτό δεν θέλει να εμπλέκει την οικογένεια της. Μια ξεκάθαρη επιλογή από πλευράς της. Ακόμα μια, πιο σωστά. Έμμα Στόουν, είσαι αλάνι…

Έμμα Στόουν