Έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 84 ετών ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος. Για δεκαετίες, ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν από τα σημαίνοντα πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, έχοντας υπηρετήσει σε καίρια πόστα και υπουργεία.

Πέραν όμως των σημαντικών πολιτικών θέσεων που ανέλαβε, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έμεινε στην ιστορία για πολλές αξιομνημόνευτες ατάκες και φράσεις, οι οποίες έχουν επιβιώσει έως και σήμερα!

Ατάκα #1

Μιλώντας από το Βήμα της Βουλής το 2010, ο Θεόδωρος Πάγκαλος περιέγραψε με τρεις μόνο λέξεις το πως οδηγηθήκαμε (σύμφωνα με τον ίδιο) στην χρεωκοπία και τα μνημόνια.

«Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας “πώς τα φάγατε τα λεφτά”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής», είχε πει στην αρχή της δύσκολης δεκαετίας των μνημονίων ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Ατάκα #2

Viral για την εποχή είχε γίνει και αθυρόστομη απάντηση που είχε δώσει σε δημοσιογράφο κατά την είσοδό του στη Βουλή. Στην ερώτηση «σας προβληματίζει η επιστολή Σημίτη;», αποκρίθηκε «δε γ@@@@ πρωί πρωί».

Ατάκα #3

Χαρακτηριστική έγινε και η αναφορά του στον Δημήτρη Αβραμόπουλο ως «Κύριο τίποτα», στη μάχη που έδωσαν για τη δημαρχία της Αθήνας τον Οκτώβριο του 1994. «Δεν έχω μετανιώσει γι’ αυτά που έλεγα προεκλογικά. Η πολιτική είναι άγριο σπορ. Δεν είναι μπάσκετ» είχε δηλώσει μετά.

Ατάκα #4

Στην ιστορία έμεινε και η εμφάνισή του σε εκπομπή με παρουσιαστή τον Γιάννη Πρετεντέρη, όπου καλεσμένος ήταν και ο ακροδεξιός Κωνσταντίνος Πλεύρης. Τότε ο Θ. Πάγκαλος είχε τονίσει ότι αρνείται να κάνει διάλογο με τον Πλεύρη. «Εάν κ. Πάγκαλε επικρατούσαν οι ιδέες μας, εσείς στη δημόσια ζωή δεν θα είχατε θέση» είπε ο Πλεύρης. «Θα ήμουν προ πολλού νεκρός, πιθανόν κάτι σαν σαπούνι, κάτι τέτοιο», καθώς «ένα σαπούνι δεν μπορεί να μιλάει με ένα πολιτικό αρχηγό» παρατήρησε δηκτικά τότε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με τον Πλεύρη ανερυθρίαστα σε μια εκπομπή – «πλυντήριο» της Χρυσής Αυγής, να λέει πως «πράγματι ο κ. Πάγκαλος για σαπούνι είναι άξιος» και «όλος του ο όγκος αξίζει για σαπούνι και τίποτα παραπάνω».

https://www.youtube.com/watch?v=kgoI0Ec5PLI

Ατάκα #5

Το 1996, Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου λόγω της κρίσης των Ιμίων. Η κατάσταση αποκλιμακώθηκε με την συμφωνία των δύο κρατών να αποσύρουν τις δυνάμεις τους και τις σημαίες από τις βραχονησίδες.

Όπως αποκάλυψε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Λυμπέρης όταν ρώτησε τον ΥΠΕΞ Θεόδωρο Πάγκαλο τι θα πουν στον ελληνικό λαό σχετικά με την απομάκρυνση της σημαίας απʼ τα ελληνικά Ίμια, ο Θεόδωρος Πάγκαλος απάντησε λέγοντας πως “τη σημαία την πήρε ο αέρας”.

Ο Πάγκαλος δίνει συνέντευξη με τις παντόφλες

Με τις παντόφλες, οι οποίες μάλιστα φέρουν την αγγλική σημαία, εμφανίζεται να δίνει συνέντευξη ο Θεόδωρος Πάγκαλος, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά». Στη συνέντευξη αυτή ο πρώην υπουργός επαναλαμβάνει τη δήλωση του ότι θα ψηφίσει Ν.Δ. και καταφέρεται εναντίον του Πρωθυπουργού, ευχόμενος μάλιστα να πάθει άσθμα.

Πάγκαλος

Λέει συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων: «Ένας άνθρωπος που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του, έχει αβυσσαλέα ματαιοδοξία και ψεύδεται με την ευκολία που αναπνέει δεν με ενδιαφέρει. Όλοι αναπνέουμε και δεν το προσέχουμε συνήθως. Αν αρχίσεις και προσέχεις πώς αναπνέεις, παθαίνεις άσθμα συνήθως. Αυτός θα ήθελα να πάθει… άσθμα κάποτε. Να καταλάβει δηλαδή ότι δεν είναι δυνατόν συστηματικά και συνεχώς να λέει ψέματα. Πρέπει κάποτε να δοθεί ένα σκληρό μάθημα σε αυτό το κακομαθημένο παιδί. Αφού είμαστε στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εσύ πας και κουνάς τον πισινό σου και κάνεις τον καλό στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι δουλειά έχεις στην κηδεία του Κάστρο, που ήταν ένας κομμουνιστής δικτάτωρ;».