Η δεκατετράχρονη Ολυμπιονίκης, Quan Hongchan, από την Κίνα, που κατέπληξε το κοινό και την κριτική επιτροπή, αποσπώντας το απόλυτο δεκάρι στη βαθμολογία και το χρυσό μετάλλιο, συγκίνησε με τα κίνητρα που την ώθησαν στον πρωταθλητισμό. Μετά τη νίκη της στις καταδύσεις 10 μέτρων γυναικών, η έφηβη είπε ότι ελπίζει να φέρει αρκετά χρήματα για να συντηρήσει την επταμελή οικογένεια της, αφού η μητέρα της τραυματίστηκε σε ατύχημα πριν από τέσσερα χρόνια. Από τότε έχει πλημμυρίσει από δωρεές τόσο χρημάτων όσο και υλικές, τις οποίες η οικογένειά της απέρριψε.

Σύμφωνα με τη South China Morning Post, η Quan είπε στους δημοσιογράφους: «Η μητέρα μου είναι άρρωστη. Δεν ξέρω τι ασθένεια έχει επειδή δεν ξέρω πώς να το προφέρω. Απλώς θέλω να βγάλω χρήματα για να της χορηγηθεί ιατρική περίθαλψη. Πρέπει να βγάλω πολλά χρήματα για να θεραπεύσω την ασθένειά της ». Ανέφερε μάλιστα πως η μητέρα της έχει μπει στο χειρουργείο πολλές φορές, κάτι που η οικογένεια της κρατούσε κρυφό για να μην την στενοχωρήσει. Πώς να μην επαινέσεις αυτό το παιδί για τις αξίες του, αλλά και την οικογένειά της που την ανέθρεψε κατά αυτόν τον τρόπο.

Ως αποτέλεσμα της απίστευτης νίκης της, άνθρωποι και επιχειρήσεις στην Κίνα προσέγγισαν την οικογένεια με προσφορές σε μετρητά, , που αγγίζουν ολόκληρη περιουσία. Στην Quan, που ζει στο Maihe στο Guangdong, μια επαρχία στη Νότια Κίνα, της προσφέρθηκε μάλιστα εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη από ένα νοσοκομείο στο Zhanjiang για τη μητέρα της και τον άρρωστο παππού της.

https://www.intronews.gr/h-quan-hongchan-apespase-to-apolyto-10ari-stis-katadyseis-akoma-mia-14chroni-olybionikis

Σύμφωνα με τους Global Times, «τρεις επιχειρήσεις στο Zhanjiang θα της προσφέρουν ένα σπίτι, ένα κατάστημα και λεφτά, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βιομηχανίας και Εμπορίου της Πόλης Zhanjiang». Και δεν πρόκειται μόνο για σπίτια και μαγαζιά, καθώς στην Quan και στην οικογένειά της έχουν επίσης προσφερθεί κάρτες εφόρου ζωής σε πάρκα ψυχαγωγίας και άλλα αξιοθέατα.

Ωστόσο, ο πατέρας την, Quan Wenmao, που είναι καλλιεργητής πορτοκαλιών, φέρεται να έχει απορρίψει τα δώρα. Μιλώντας τρεις ημέρες μετά τη νίκη της κόρης του, είπε στη Southern Metropolis Daily: «Τους ευχαριστώ που ήρθαν. Αλλά δεν πήρα τίποτα. Δεν πήρα ούτε δεκάρα». Η εντυπωσιακή νίκη της έφηβης έκανε το σπίτι της σημείο ενδιαφέροντος, με τους ντόπιους να συρρέουν για να δουν πού μεγάλωσε.

Ποια είναι η ζωή της

Είναι το τρίτο από τα πέντε παιδιά της οικογενείας. Το ταλέντο της Quan ανακαλύφθηκε όταν μια αθλητική ακαδημία δημιούργησε μια ομάδα πρωτοετών για να συμμετάσχει σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση για καταδύσεις. Οι γονείς της υποστήριξαν πολύ την απόφασή της να ξεκινήσει αγωνιστικές καταδύσεις. Ο αδελφός της Hongchan, Quan Jinhua, είπε: «Της άρεσαν οι καταδύσεις από την πρώτη φορά που προσπάθησε . Όταν πηγαίνουμε για ψάρεμα και βλέπει νερό, της αρέσει να παίζει στο νερό. Της αρέσει να πηγαίνει και αυτή στην παραλία».

Το 2014, σε ηλικία επτά ετών, άρχισε να εκπαιδεύεται στις καταδύσεις. Το 2018, εντάχθηκε στην επαρχιακή ομάδα Guangdong. Σε ηλικία μόλις 11 ετών, κέρδισε σε 3 αγώνες στο πρωτάθλημα καταδύσεων Guangdong. Την επόμενη χρονιά, σε ηλικία 12 ετών, κέρδισε σε 5 αγώνες στο πρωτάθλημα καταδύσεων Guangdong. Τον Οκτώβριο του 2020, σε ηλικία 13 ετών, κατέκτησε το Εθνικό Πρωτάθλημα Κατάδυσης στο αγώνισμα των 10 μέτρων. Ο απόλυτος θρίαμβος ήρθε στους Ολυμπιακούς στο Τόκιο, που κατάφερε να φορέσει το χρυσό μετάλλιο, παρακινούμενη από την επιθυμία να γιατρέψει την μητέρα της. Παρόλα αυτά παραμένει ένα παιδί της ηλικίας της, που λατρεύει να παίζει video games, όπως έχει αποκαλύψει και η ίδια.