Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η παγκόσμια γιορτή του αθλητισμού, μια διοργάνωση που ξεφεύγει από τον αθλητισμό και αγγίζει τον πολιτισμό, εκφράζει υψηλά ιδανικά όπως την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία όλων των εθνών. Όσο ο αθλητισμός εξελίσσεται και αυξάνει ο ανταγωνισμός, τόσο αυξάνουν και τα χρήματα, άρα και η διάθεση αρκετών να καταφύγουν ακόμα και σε αθέμιτα μέσα, όπως χρήση αναβολικών φαρμάκων και ουσιών που φτιάχτηκαν για να καταργήσουν τον ανταγωνισμό.

Σκεπτόμενος μάλλον αυτό, ότι δηλαδή ούτως ή άλλως οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν κάθε φορά πολλά περιστατικά χρήσης απαγορευμένων ουσιών, ενώ κάποιες δεν ανιχνεύονται ποτέ (μόλις το 1% των περιστατικών εντοπίζεται, ενώ το 44% έχει ομολογήσει χρήση ουσιών), ο δισεκατομμυριούχος Πίτερ Τιλ, γνωστός venture capitalist εκ Γερμανίας, με έδρα τη Silicon Valley, σκέφτηκε να το επισημοποιήσει.

Έτσι, ανακοίνωσε πως θα εγκαινιαστούν το 2025 οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ντόπας, δηλαδή έναν χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι που θα γίνουν σε 5 μήνες.

Ολυμπιακοί Αγώνες της Ντόπας Πίτερ Τιλ

«Οι αθλητές θα είναι ανοιχτά ντοπαρισμένοι», είπε ο Τιλ που έχει κάνει μια περιουσία επενδύοντας στο PayPal και το Facebook πριν μερικά χρόνια και αποκαλεί τους αγώνες αυτούς Enhanced Games, ήτοι Ενισχυμένοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ενθαρρύνονται με αυτό τη διοργάνωση οι αθλητές να παίρνουν αναβολικά.

Μάλιστα, ο Τιλ θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες στις 17 Απριλίου και έχει το θράσος να ετοιμάζει εκστρατεία ενημέρωσης στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Στην ομάδα επενδυτών της διοργάνωσης αυτής, βρίσκονται και ο Κρίστιαν Ανγκερμάγερ της Apeiron Investment Group, με τον Μπαλάζι Σρινιβάσαν, πρώην CEO της εταιρείας κρυπτονομισμάτων Coinbase.

Με ιδεολογικό υπόβαθρο οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ντόπας

Ο επικεφαλής γιατρός αυτού του «οράματος», ο Άρον Ντε Σόουζα, είναι αυτός που έδωσε τις πρώτες λεπτομέρειες για τη νέα διοργάνωση, χωρίς να αποκαλύπτει το ποσό που θα επενδυθεί από τους επιχειρηματίες.

Ανέφερε όμως ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με πόλεις που έχουν τις υποδόμές για να φιλοξενήσουν τους αγώνες, όπου θα έχουμε κλασικά αγωνίσματα όπως κολύμβηση, γυμναστική, άρση βαρών, στίβο και αγωνίσματα πάλης. Είναι κατανοητό πως από τη στιγμή που δεν θα έχουμε ανάθεση 7 χρόνια πριν, οι αγώνες δεν θα έχουν το μεγαλείο των κανονικών, αλλά θα εκμεταλλεύονται τις πόλεις που μπορούν ήδη να εξυπηρετήσουν. Γι’ αυτό και θα είναι ετήσια διοργάνωση οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ντόπας.

«My body, my choice, your body, your choice», λέει στη New York Post ο Σόουζα, παίρνοντας το γνωστό σύνθημα για τις εκτρώσεις.

Δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Ντόπας: Πρώτη διοργάνωση το 2025

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ντόπας θα είναι ανοιχτοί σε όποιον αθλητή επιθυμεί να συμμετέχει, επαγγελματία ή ερασιτέχνη, και θα έχει τη δυνατότητα να λάβει συγκεκριμένες ουσίες για να αυξήσει την απόδοσή του. Υπάρχει και ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς η ελεύθερη χρήση θα επιτρέψει στους επιστήμονες να τεστάρουν ποιες ουσίες ενισχύουν τη μακροζωΐα και το υγιές γήρας.

«Αυτοί οι αγώνες θα είναι για την ανθρωπότητα ότι και το ChatGPT για την Τεχνητή Νοημοσύνη», υποστήριξε με τόλμη ο Σόουζα. Άλλωστε, κι ο ίδιος ο Τιλ είναι ένας από τους μεγιστάνες που επενδύουν και καταναλώνουν ουσίες κατά της γήρανσης. Μάλιστα, οραματίζεται να μπει το σώμα του σε κρυογονική και να αναστηθεί όταν θα υπάρχει η τεχνολογία για κάτι τέτοιο.

Θα είναι αυτό το τέλος του ιδεώδους των Ολυμπιακών Αγώνων;

Ως προς την απήχηση της ιδέας, ήδη 900 αθλητές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν στους αγώνες, με τη διοργάνωση να έχει υποσχεθεί για αρχή και χρηματικό έπαθλο εκτός από τα μετάλλια.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ντόπας έχουν και δεύτερη ιδεολογική βάση. Ο Τιλ και η ομάδα του θεωρούν αθέμιτο και ασύμφορο να διαγκωνίζονται πόλεις για να αναλάβουν την διοργάνωση, επενδύοντας τα χρήματα των φορολογούμενων σε ανάπτυξη υποδομών, ενώ υπάρχουν ήδη έτοιμες εγκαταστάσεις.

Δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Ντόπας: Πρώτη διοργάνωση το 2025

Ο προβληματισμός πάντως είναι μεγάλος, διότι, εν ευθέτω χρόνω, οι φτασμένοι αθλητές που συμμετέχουν στους κανονικούς Ολυμπιακούς, και έχουν πάρει αναβολικά ή θα ήθελαν να πάρουν, θα χτυπήσουν κάποια στιγμή την πόρτα αυτής της ολλανδικής προσέγγισης και θα αποχωρήσουν από την κλασική διοργάνωση για να προσχωρήσουν στη ντόπα. Κι όταν αρχίσει να μειώνεται εκεί ο ανταγωνισμός, το ενδιαφέρον του κόσμου θα στραφεί στους ντοπέ.

Για να το ρίξουμε και λίγο στην πλάκα, προτείνουμε οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ντόπας να γίνουν στη Ντόχα, για να λέμε «Ολυμπιακοί Αγώνες της Ντόπας της Ντόχας» και στο τέλος οι νικητές να δηλώνουν «very χάπι» για την κατάκτηση τους.