Πολλά μπορεί να πει κανείς για τον Τιμοτέ Σαλαμέ, από το ότι έχει περίεργο όνομα (ειδικά για τα «ελληνικά» αυτιά μας) μέχρι πως μοιάζει παγιδευμένος σε σώμα εφήβου. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να αποδώσει καλύτερα το «who is who» του από το εξής: Αντιπροσωπεύει το νέο είδος σταρ του Χόλιγουντ, αυτό που προτιμά και τιμά η Gen Z, αυτό που έρχεται από το μέλλον.

Μια ανδρόγυνη ομορφιά. Μακριά από τα μάτσο στερεότυπα που ξέραμε μέχρι πρότινος. Πιο ευγενής, πολύ πιο ντελικάτος. Πολύ σοφά πράττοντας, δεν βιάζεται να μεγαλώσει. Παραμένει πιστός στο ύφος και στην εικόνα που τον έκαναν διάσημο, περιζήτητο. Αληθινός, ουδόλως «δήθεν».

Ως Πολ Ατρείδης στο εκπληκτικό Dune 2, ως Γουίλι Γουόνκα λίγο νωρίτερα στην αναβίωση του «Τσάρλι και το εργοστάσιο της σοκολάτας», η φάτσα του Τιμοτέ Σαλαμέ είναι παντού, στα μεγαλύτερα μπλοκμπάστερ.

Η φάτσα του είναι παντού, μια ή άλλη. Είναι το επόμενο «μοντέλο». Από πολλές απόψεις. Ένα fashion icon που γεννά κάτι το διαφορετικό. Που φορά προχωρημένα ρούχα έχοντας συμφωνίες με τους μεγαλύτερους οίκους μόδας, που δεν φοβάται να αγκαλιάσει και τη θηλυκή πλευρά του εαυτού του.

Τα πρώτα βήματα και η απογείωση με τον δικό του τρόπο

Ένα πέρασμα από το Interstellar του, κατά δήλωσή του, αγαπημένου του σκηνοθέτη, Κρίστοφερ Νόλαν δεν μας έκανε να τον παρατηρήσουμε. Λογικό. Ήταν συμπληρωματικός ως ρόλος. Διόλου λίγο βέβαια αν σκεφτούμε πως ήταν μικρό παιδί ακόμη και έπαιζε σε αυτό που είναι, δίχως αμφιβολία, ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην ιστορία του σινεμά. Ένα μικρό παιδί που ονειρεύοταν επίσης να γίνει τραγουδιστής της ραπ, ακόμα δηλαδή ψαχνόταν.

Τον μάθαμε για τα καλά, με την ορμή της εξαιρετικά ευχάριστης έκπληξης, με το Call Me By Your Name. Μια ταινία του 2017 η οποία μας διηγείται την ιστορία ενός 17χρονου που ερωτεύεται τον βοηθό ερευνητή του πατέρα του ανακαλύπτοντας έτσι τη σεξουαλικότητά του. Το μπέρδεμα των ορμονών στην εφηβεία, η αναζήτηση ταυτότητας, δύσκολα θέματα – τα ερμήνευσε εξαιρετικά.

Τιμοτέ Σαλαμέ: Βρίσκεται παντού, τον γουστάρουν όλοι, γράφει μια μοναδική ιστορία στο Χόλιγουντ
(Photo credits: Han Myung-Gu/Getty Images)

Ήταν υποψήφιος για Όσκαρ. 22 χρονών τότε, ο Τιμοτέ Σαλαμέ. Ο νεότερος που κέρδισε τέτοια τιμή μετά τον Μάικ Ρούνεϊ το… 1940. Πριν καλά καλά καθίσει η σκόνη, ήρθε η εμφάνισή του στο Lady Bird της Γκρέτα Γκέργουικ να δείξει σε όλους πως έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ πάνω του μέσου όρου. The French Dispatch, Don’t Look Up, η φιλμογραφία του γέμισε από νωρίς από σημαντικές στιγμές.

Βρέθηκε στο προσκήνιο με μάλλον ανορθόδοξο τρόπο, αλλά δεν ήρθε από το πουθενά. Κάθε άλλο. Η μητέρα του, Αμερικανίδα, έπαιζε στο Μπρόντγουεϊ. Ο Γάλλος πατέρας του δουλεύει στη Unicef. Μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, μια ζωή γεμάτη προνόμια, είχε έτσι την άνεση να πάει σε πολύ καλές σχολές υποκριτικής.  

Ο Τιμοτέ Σαλομέ είναι ο αριστοκράτης της… διπλανής πόρτας

Σου δίνει την αίσθηση πως ήταν προγραμματισμένος για να φτάσει ως εδώ. Πως κάθε του κίνηση είναι πολύ καλά μελετημένη, πως δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Γεγονός είναι πως πήρε το χρόνο του ο Τιμοτέ Σαλαμέ, ζύγισε τις επιλογές του. Δεν ρίχτηκε με ορμή στα πράγματα. Επιδεικνύοντας σπάνια ωριμότητα για την ηλικία του και σύνεση.

Τιμοτέ Σαλαμέ: Βρίσκεται παντού, τον γουστάρουν όλοι, γράφει μια μοναδική ιστορία στο Χόλιγουντ
(Photo credits: Chung Sung-Jun/Getty Images)

Κάποιοι τον αποκαλούν «Μικρό Πρίγκιπα» ακριβώς επειδή εκπέμπει έναν αριστοκρατικό αέρα και είναι μισός Γάλλος. Ναι, είναι πιο σοφιστικέ από τον μέσο σταρ του σινεμά. Δεν πέρασε «δύσκολα παιδικά χρόνια», δεν χρειάστηκε να μοχθήσει για να του ανοίξουν σημαντικές πόρτες. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν του αξίζει η επιτυχία. Είναι ένα θέμα να σε προωθούν. Και είναι εντελώς άλλο, να ξεχωρίζεις. Το δεύτερο είναι κατάκτησή του και κανείς δεν μπορεί να του το πάρει.

Γιατί ακριβώς ποτέ δεν αντιμετώπισε το οτιδήποτε με σνομπισμό, με αλαζονεία. Το πήγε βήμα βήμα, από τις μικρές ταινίες ως τα μπλοκμπάστερ. Μαθαίνοντας με ταπεινότητα, ρουφώντας γνώση. Αξιοποιώντας το σπάνιο ταλέντο του. «Μην παίξεις ποτέ τον σούπερ ήρωα και σε ταινία με σκληρά ναρκωτικά», του έδωσε τη συμβουλή ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και την ακολουθεί κατά γράμμα.

Τιμοτέ Σαλαμέ

Ακόμα κι έτσι, υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν πως ο Τιμοτέ Σαλαμέ είναι μια φούσκα που δεν θα αργήσει να σκάσει. Τι να κάνουμε. Πάντα (θα) υπάρχουν και οι haters. Αυτός. όταν ακούει τέτοιου είδους κακεντρεχή σχόλια, προτιμά να κρατά χαμηλούς τόνους. Αποφεύγει συνειδητά και σταθερά να προκαλέσει, προσέχει πολύ τη δημόσια εικόνα του, τι λέει και τι κάνει. Ακόμα και όταν στις συνεντεύξεις του πιάνει δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, το κάνει με έξυπνο και προσεγμένο τρόπο.

Είναι ευγνώμων γι’ αυτό που ζει. Το λέει με κάθε τρόπο, το λέει συχνά. Όμορφος, ταλαντούχος και προσγειωμένος. Με ένα… φέτιχ για τις κόρες διάσημων (Λούρδη, η κόρη της Μαντόνα και Λίλι Ρόουζ Ντεπ), τον τελευταίο καιρό πάντως είναι με την Κάιλι Τζένερ – με κάποιο τρόπο και μέχρι αποδείξεως του εναντίου ταιριάζουν, παρότι εντελώς διαφορετικοί.

Ακόμα και έτσι βέβαια, υπάρχουν αρκετοί μύθοι γύρω από την σεξουαλικότητα του. Τους συντηρεί, τους αγκαλιάζει. Είναι ο σταρ της διπλανής πόρτας αλλά και ταυτόχρονα και αυτή η αστερόσκονη που μόνο να θαυμάζεις από μακριά μπορείς. Μια διττή, αντιφατική, φύση που έλκει εκατομμύρια φαν και τον κάνει τον επόμενο μεγάλο σταρ του Χόλιγουντ. Τόσο clean cut, τόσο 2024.