Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του όρου «Black Friday» δεν εφαρμόστηκε στις γιορτινές αγορές μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, αλλά στην οικονομική κρίση: συγκεκριμένα, στο κραχ της αγοράς χρυσού στις ΗΠΑ στις 24 Σεπτεμβρίου 1869.

Δύο διαβόητοι αδίστακτοι χρηματοδότες της Wall Street, ο Τζέι Γκουλντ και ο Τζιμ Φισκ, συνεργάστηκαν για να αγοράσουν όσο περισσότερο μπορούσαν από τον χρυσό της χώρας, ελπίζοντας να ανέβει η τιμή του στα ύψη και να τον πουλήσουν, αποκομίζοντας εκπληκτικά κέρδη.

Εκείνη την Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, η συνωμοσία τελικά αποκαλύφθηκε, οδηγώντας το χρηματιστήριο σε ελεύθερη πτώση και οδηγώντας στη χρεωκοπία όλους, από βαρόνους της Wall Street μέχρι αγρότες.

Black Friday αγορές με έκπτωση

Η πιο συχνά επαναλαμβανόμενη ιστορία πίσω από την παράδοση της Black Friday που σχετίζεται με τις αγορές της Ημέρας των Ευχαριστιών, τη συνδέει με τους λιανοπωλητές.

Όπως λέει η ιστορία, έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο λειτουργίας με ζημιές (που καταγράφονταν «στο κόκκινο»), τα καταστήματα υποτίθεται ότι θα κέρδιζαν (τα κέρδη καταγράφονταν «στο μαύρο») την επομένη των Ευχαριστιών, επειδή οι αγοραστές των εορτών θα έδιναν μεγάλα ποσά χρημάτων για αγορές εμπορευμάτων με έκπτωση.

Αν και είναι αλήθεια ότι οι εταιρείες λιανικής συνήθιζαν να καταγράφουν τις ζημιές με κόκκινο και τα κέρδη με μαύρο όταν έκαναν τους λογαριασμούς τους, αυτή η εκδοχή της προέλευσης της Black Friday είναι η επίσημα εγκεκριμένη -αλλά ανακριβής- ιστορία πίσω από την παράδοση.

Black Friday η αλήθεια

Black Friday: Μύθοι και αλήθειες

Τα τελευταία χρόνια, ένας άλλος μύθος έχει εμφανιστεί για την Black Friday που δίνει μια ιδιαίτερα άσχημη εκδοχή στην παράδοση, υποστηρίζοντας ότι το 1800 οι ιδιοκτήτες φυτειών του Νότου μπορούσαν να αγοράσουν σκλάβους εργάτες, με έκπτωση, την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Αν και αυτή η εκδοχή των ριζών της Black Friday έχει λογικά οδηγήσει ορισμένους να ζητήσουν μποϊκοτάζ των διακοπών λιανικής, δεν έχει καμία βάση στην πραγματικότητα.

Η πραγματική ιστορία πίσω από τη Black Friday, ωστόσο, δεν είναι τόσο ευχάριστη και αθώα όσο πιστεύουν οι λιανοπωλητές.

Πίσω στη δεκαετία του 1950, η αστυνομία στην πόλη της Φιλαδέλφειας χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει το χάος που ακολούθησε την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών, όταν ορδές αγοραστών και τουριστών από τα προάστια πλημμύρισαν την πόλη, πριν από τον μεγάλο αγώνα ποδοσφαίρου Στρατού-Ναυτικού που γινόταν κάθε χρόνο.

Όχι μόνο οι αστυνομικοί της Φιλαδέλφειας δεν μπόρεσαν να πάρουν το ρεπό, αλλά έπρεπε να δουλέψουν πολύωρες βάρδιες αντιμετωπίζοντας τα επιπλέον πλήθη και την κίνηση.

Οι κλέφτες εκμεταλλεύτηκαν τη συνάθροιση τόσων ανθρώπων στα καταστήματα και έκλεβαν τα εμπορεύματα, επιτείνοντας τον πονοκέφαλο των Αρχών να επιβάλλουν το νόμο.

Μέχρι το 1961, η Black Friday είχε επικρατήσει στη Φιλαδέλφεια, σε βαθμό που οι έμποροι και οι ενισχυτές της πόλης προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αλλάξουν τον όρο σε «Big Friday» προκειμένου να αφαιρέσουν τις αρνητικές συνδηλώσεις.

Ωστόσο, ο όρος εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη χώρα πολύ αργότερα, και μέχρι το 1985 δεν ήταν σε κοινή χρήση σε εθνικό επίπεδο.

Κάποια στιγμή στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ωστόσο, οι έμποροι λιανικής βρήκαν έναν τρόπο να επανεφεύρουν την Black Friday και να τη μετατρέψουν σε κάτι που αντανακλά θετικά και όχι αρνητικά σε αυτούς και στους πελάτες τους.

Το αποτέλεσμα ήταν η έννοια «red to black», της γιορτής που αναφέρθηκε προηγουμένως, και η ιδέα ότι η επόμενη ημέρα των Ευχαριστιών σηματοδότησε την περίσταση που τα καταστήματα της Αμερικής έκαναν τελικά κέρδη.

Η ιστορία της Black Friday έκατσε με αυτή την εκδοχή και πολύ σύντομα οι πιο σκοτεινές ρίζες του όρου στη Φιλαδέλφεια ξεχάστηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Έκτοτε, η καταναλωτική αυτή μέρα των πωλήσεων μετατράπηκε σε ένα τετραήμερο γεγονός και προκάλεσε άλλες «καταναλωτικές γιορτές», όπως Small Business Saturday/Sunday και Cyber Monday.

Τα καταστήματα άρχισαν να ανοίγουν νωρίτερα εκείνη την Παρασκευή, και τώρα οι πιο αφοσιωμένοι αγοραστές μπορούν να βγουν αμέσως μετά το γεύμα τους για την Ημέρα των Ευχαριστιών.