«Ήταν ο πατέρας μου που μου έδωσε το πρώτο μου πούρο, πίσω στο Μπιράν. Πρέπει να ήμουν 14 ή 15… Κάπνισα αυτό το πρώτο πούρο και δεν ήξερα πώς έγινε. Ευτυχώς, δεν εισέπνευσα τον καπνό. Αν και πάντα απορροφάς λίγη νικοτίνη, ακόμα κι αν δεν εισπνέεις καθόλου».

«Έχω καπνίσει πάρα πολύ στη ζωή μου. Μέχρι που μια μέρα, πάνω από 20 χρόνια πριν, αποφάσισα να σταματήσω. Κανείς δεν με ανάγκασε. Απλώς αποφάσισα να σταματήσω το κάπνισμα… Ακούγοντας τους ανθρώπους να μιλούν τόσο πολύ για την αναγκαιότητα μιας συλλογικής μάχης ενάντια στην παχυσαρκία, την καθιστική ζωή, το κάπνισμα, πείστηκα ότι η θυσία που έπρεπε να κάνω για λογαριασμό της δημόσιας υγείας στην Κούβα ήταν να κόψω το κάπνισμα. Διδάξτε με το παράδειγμα. Εγκατέλειψα τον καπνό και δεν μου έλειψε ποτέ».

Αποσπάσματα είναι από το «My Life» που αναφέρεται στη ζωή του Φιντέλ Κάστρο με τον Ignacio Ramonet, φέρνει στο φως γνωστές και άγνωστες πτυχές του Στρατηγού, όπως δημοσιεύτηκαν το 2007, όπου με τρόπο άκρως αποκαλυπτικό, δημοσιεύονται οι σκέψεις του και ορισμένες ιστορίες αναφορικά με τις 600 απόπειρες της CIA να βάλει τέλος στη ζωή του πρώτου γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.

Έτσι γνωστοποιούνται πτυχές που αφορούν την προσωπική ζωή του, την αγάπη του για το μπέιζμπολ όταν ήταν νεαρός, κάτι που διεκόπη «βίαια» μετά την δεκαετία του ’50, όταν πια απλά παρακολουθούσε, δεν αγωνιζόταν, την έντονη ερωτική του ζωή και όσα αποκαλύπτει για τις επαφές του με τον αιώνιο αντίπαλο, που ακούει στο όνομα… ΗΠΑ.

Οι 600 απόπειρες δολοφονίας

Ο Φιντέλ Κάστρο ισχυρίστηκε ότι υπήρξαν έως και 600 απόπειρες δολοφονίας εναντίον του, όλες χρηματοδοτούμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ορισμένες εξ’ αυτών έφτασαν πολύ κοντά στο να πετύχουν τον σκοπό τους. Οι περισσότερες πλοκές, έμοιαζαν φανταστικές όταν τις διηγούνταν ο ίδιος. Μια από τις απόπειρες περιλάμβανε ένα χάπι κυανίου που επρόκειτο να μπει σε ένα μιλκσέικ σοκολάτας σε ένα καφενείο που σύχναζε. Μία άλλη, περιγράφει ένα τηλεοπτικό στούντιο, γεμάτο παραισθησιογόνα ναρκωτικά, όταν πήγε να κάνει μια ομιλία και τέλος, ένα όπλο κρυμμένο σε κάμερα σε εκδήλωση στη Χιλή.

Αυτός είναι ο λόγος που κρατούσε πιστόλι ανά πάσα στιγμή. Ένα Browning 15 βολών, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Ακόμη και όταν έσπασε το χέρι και το γόνατό του σε ένα ατύχημα το 2004.

Ο ρόλος του σεξ στη ζωή του κομαντάντε

Σε σχέση με την ερωτική ζωή του Φιντέλ, η New York Post ανέφερε ότι έκανε σεξ με τουλάχιστον δύο γυναίκες την ημέρα. Τόσο στο μεσημεριανό γεύμα, όσο και στο δείπνο. Μερικές φορές και στο πρωινό. Οι φρουροί του περιφέρονταν στις παραλίες της Αβάνας για να στρατολογήσουν γυναίκες. Ένας ρεπόρτερ του Vanity Fair το 2008 αποκάλυψε ότι του άρεσε να φλερτάρει και χρησιμοποιούσε στην ομιλία του χυδαία σεξουαλικά υπονοούμενα. Όταν τον ρώτησαν πόσα παιδιά είχε, είπε γελώντας: «Λοιπόν, δεν έχω φυλή. Όχι τόσο πολλά, λιγότερο από μια ντουζίνα».

Ένας επαναστάτης στη λίστα του Forbes

Ακόμα κι αν βρισκόταν στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ηγεμόνες στον κόσμο, αφού ανέφερε ότι κατείχε και ήλεγχε αρκετές επιχειρήσεις στην Αβάνα και είχε περιουσία τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ο ίδιος επέμενε ότι «Δεν έχω ούτε ένα σεντ δικό μου».

Ο Φιντέλ Κάστρο σεβόταν τον πρόεδρο Κένεντι

Δεκαετίες μετά το θάνατο του Κένεντι, ο αντάρτης της Κούβας, παραδέχθηκε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν «ένας έξυπνος άνθρωπος, μερικές φορές λαμπρός, γενναίος, και κατά τη γνώμη μου. Αν ο Κένεντι είχε επιβιώσει, είναι πιθανό οι σχέσεις μεταξύ της Κούβας και των ΗΠΑ να είχαν βελτιωθεί».
Ο δολοφόνος του Κένεντι, Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, «μπορεί να ήταν διπλός πράκτορας» όπως πίστευε ο ίδιος, αμφισβητώντας πως ένας απλός άνθρωπος θα μπορούσε να πετύχει τόσες πολλές ακριβείς βολές.

Δεν μπορούσε να εκφωνήσει ομιλία που δεν ήταν γραμμένη από τον ίδιο

«Όσες φορές ζήτησα από κάποιον να γράψει μια ομιλία για μένα, ή τουλάχιστον να μου κάνει ένα προσχέδιο, ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου μια καταστροφή. Έπρεπε να την ξαναγράψω ολόκληρη. Έχω μιλήσει με αρκετούς συμβούλους Αμερικανών προέδρων, οι οποίοι έχουν γράψει εκατοντάδες ομιλίες. Αλλά είναι ακόμα μυστήριο για μένα. Ποτέ δεν μπόρεσα να δώσω μια ομιλία που δεν έχω προετοιμάσει, που δεν έχω γράψει ο ίδιος. Πώς το κάνουν οι Γάλλοι πρόεδροι;», αναρωτιόταν χαρακτηριστικά ο Κάστρο.

* Φωτογραφία: Getty Images