Λίγο πριν τις 9 το πρωί της Τρίτης, ένας μηχανικός ονόματι Μάθιου Γκαλέτι βγήκε στο κατάστρωμα ενός παροπλισμένου αεροπλανοφόρου στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, τοποθέτησε στα αυτιά του ένα ζευγάρι προστατευτικά αυτιών και γύρισε έναν διακόπτη.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, μια συσκευή που μοιάζει με κατασκευαστή χιονιού άρχισε να βουίζει, στη συνέχεια παρήγαγε ένα μεγάλο και εκκωφαντικό σφύριγμα. Μια λεπτή ομίχλη μικροσκοπικών σωματιδίων αερολύματος εκτοξεύτηκε από το στόμιο της μηχανής, ταξιδεύοντας εκατοντάδες μέτρα στον αέρα.

Ήταν το πρώτο υπαίθριο πείραμα στις Ηνωμένες Πολιτείες μιας τεχνολογίας που σχεδιάστηκε με σκοπό τη προσωρινή ψύξη του πλανήτη που τώρα υπερθερμαίνεται επικίνδυνα. Οι επιστήμονες ήθελαν να δουν αν η συσκευή που χρειάστηκε χρόνια για να δημιουργηθεί θα μπορούσε να ψεκάζει με συνέπεια τα σωστά αερολύματα αλατιού μέσω του αέρα, έξω από ένα εργαστήριο.

Εάν το πείραμα λειτουργήσει, το επόμενο στάδιο θα ήταν να στοχεύσουμε στον ουρανό και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη σύνθεση των σύννεφων πάνω από τους ωκεανούς της Γης.

Καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να καίνε ορυκτά καύσιμα και να διοχετεύουν αυξανόμενες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ο στόχος της συγκράτησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε ένα σχετικά ασφαλές επίπεδο, 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, απομακρύνεται. Αυτό έχει ωθήσει την ιδέα της σκόπιμης παρέμβασης στα κλιματικά συστήματα πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Πανεπιστήμια, ιδρύματα, ιδιώτες επενδυτές και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουν αρχίσει να χρηματοδοτούν ποικίλες προσπάθειες, από την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα έως την προσθήκη σιδήρου στον ωκεανό σε μια προσπάθεια αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον πυθμένα της θάλασσας.

«Κάθε χρόνο έχουμε θερμοκρασίες ρεκόρ, κύματα καύσωνα. Αυτό οδηγεί τους επιστήμονες να εξετάσουν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γουντ, επικεφαλής επιστήμονας της ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που τρέχει το έργο φωτεινότητας θαλάσσιων νεφών. «Ακόμη και αυτά που μπορεί κάποτε να ήταν σχετικά ακραία».

Η φωτεινότητα των νεφών είναι μία από τις πολλές ιδέες για την ώθηση της ηλιακής ενέργειας πίσω στο διάστημα – μερικές φορές ονομάζεται τροποποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας, ηλιακή γεωμηχανική ή κλιματική παρέμβαση. Σε σύγκριση με άλλες επιλογές, όπως η έγχυση αερολυμάτων στη στρατόσφαιρα, η φωτεινότητα των θαλάσσιων νεφών θα ήταν εντοπισμένη και θα χρησιμοποιούσε σχετικά καλοήθη αερολύματα θαλασσινού αλατιού σε αντίθεση με άλλες χημικές ουσίες.

Και όμως, η ιδέα της παρέμβασης στη φύση είναι τόσο αμφιλεγόμενη, που οι διοργανωτές της δοκιμής της Τρίτης κράτησαν τις λεπτομέρειες σαν επτασφράγιστο μυστικό, ανησυχώντας ότι οι επικριτές θα προσπαθήσουν να τις σταματήσουν.

Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν χρηματοδοτεί έρευνα για διάφορες κλιματικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της φωτεινότητας των θαλάσσιων νεφών, ο Λευκός Οίκος αποστασιοποιήθηκε από τη μελέτη της Καλιφόρνιας, στέλνοντας μια δήλωση στους New York Times που έλεγε: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν εμπλέκεται στο πείραμα τροποποίησης της ηλιακής ακτινοβολίας (SRM) που λαμβάνει χώρα στην Αλαμέντα, Καλιφόρνια ή οπουδήποτε αλλού».

Ο Ντέιβιντ Σαντίλο, επιστήμονας της Greenpeace International, είναι βαθιά σκεπτικός για τις προτάσεις τροποποίησης της ηλιακής ακτινοβολίας. Εάν η φωτεινότητα των θαλάσσιων νεφών χρησιμοποιηθεί σε κλίμακα που θα μπορούσε να ψύξει τον πλανήτη, οι συνέπειες θα ήταν δύσκολο να προβλεφθούν ή ακόμα και να μετρηθούν, είπε.

«Θα μπορούσατε κάλλιστα να αλλάξετε τα κλιματικά πρότυπα, όχι μόνο πάνω από τη θάλασσα, αλλά και πάνω από τη γη», είπε. «Αυτό είναι ένα τρομακτικό όραμα για το μέλλον που πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε με κάθε κόστος».

Η Κάρεν Ορενστέιν, διευθύντρια του Προγράμματος Κλιματικής και Ενεργειακής Δικαιοσύνης στο Friends of the Earth U.S., μια μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική ομάδα, αποκάλεσε την τροποποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας «μια εξαιρετικά επικίνδυνη απόσπαση της προσοχής». Είπε ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα ήταν να απομακρυνθούμε γρήγορα από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Σε αυτό το τελευταίο σημείο, οι ίδιοι οι ερευνητές του cloud συμφωνούν.

«Ελπίζω, και νομίζω ότι όλοι οι συνάδελφοί μου ελπίζουν, ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ αυτά τα πράγματα, ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να το κάνουμε», δήλωσε η Σάρα Ντόχερτι, επιστήμονας για την ατμόσφαιρα στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και διευθύντρια του προγράμματος φωτεινότητας θαλάσσιων νεφών.

Είπε ότι υπάρχουν πιθανές παρενέργειες που πρέπει ακόμη να μελετηθούν, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής των μοτίβων κυκλοφορίας των ωκεανών και των θερμοκρασιών, οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν την αλιεία. Η φωτεινότητα των νεφών θα μπορούσε επίσης να αλλάξει τα μοτίβα βροχόπτωσης, μειώνοντας τις βροχοπτώσεις σε ένα μέρος ενώ τις αυξάνει αλλού.

Αλλά είναι ζωτικής σημασίας να μάθουμε αν και πώς αυτές οι τεχνολογίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, δήλωσε η Δρ Ντόχερτι, σε περίπτωση που η κοινωνία τις χρειαστεί. Και κανείς δεν μπορεί να πει πότε ο κόσμος μπορεί να φτάσει σε αυτό το σημείο.

Το 1990, ένας Βρετανός φυσικός ονόματι Τζον Λάτμαν δημοσίευσε μια επιστολή στο περιοδικό Nature, υπό τον τίτλο «Έλεγχος της υπερθέρμανσης του πλανήτη;», στην οποία εισήγαγε την ιδέα ότι η έγχυση μικροσκοπικών σωματιδίων στα σύννεφα θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις αυξανόμενες θερμοκρασίες.

Ο Δρ Λάτμαν αργότερα απέδωσε την ιδέα του σε μια πεζοπορία με τον γιο του στην Ουαλία, όπου σταμάτησαν για να κοιτάξουν τα σύννεφα πάνω από τη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

«Ρώτησε γιατί τα σύννεφα ήταν λαμπερά στην κορυφή αλλά σκοτεινά στο κάτω μέρος», δήλωσε ο Δρ Λάτμαν στο BBC το 2007. «Εξήγησα πώς ήταν καθρέφτες για το εισερχόμενο ηλιακό φως».

Ο Δρ Λάτμαν είχε μια πρόταση που μπορεί να φαινόταν περίεργη: να δημιουργήσει ένα στόλο 1.000 μη επανδρωμένων, ιστιοφόρων σκαφών για να διασχίσει τους ωκεανούς του κόσμου και να ψεκάζει συνεχώς μικροσκοπικά σταγονίδια θαλασσινού νερού στον αέρα για να εκτρέψει την ηλιακή θερμότητα μακριά από τη Γη.

Η ιδέα βασίζεται σε μια επιστημονική ιδέα που ονομάζεται φαινόμενο Twomey: Μεγάλος αριθμός μικρών σταγονιδίων αντανακλά περισσότερο ηλιακό φως από μικρό αριθμό μεγάλων σταγονιδίων. Η έγχυση τεράστιων ποσοτήτων μικροσκοπικών αερολυμάτων, σχηματίζοντας με τη σειρά τους πολλά μικρά σταγονίδια, θα μπορούσε να αλλάξει τη σύνθεση των νεφών.

«Εάν μπορέσουμε να αυξήσουμε την ανακλαστικότητα κατά περίπου 3%, η ψύξη θα εξισορροπήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από την αύξηση του C02 στην ατμόσφαιρα», δήλωσε στο BBC ο Δρ Λάτμαν , ο οποίος πέθανε το 2021. «Το σχέδιό μας προσφέρει τη δυνατότητα να αγοράσουμε χρόνο».

Μια εκδοχή της φωτεινότητας των θαλάσσιων νεφών συμβαίνει ήδη κάθε μέρα, σύμφωνα με την Δρ Ντόχερτι.

Καθώς τα πλοία ταξιδεύουν στις θάλασσες, τα σωματίδια από την εξάτμιση τους μπορούν να φωτίσουν τα σύννεφα, δημιουργώντας «ίχνη πλοίων» πίσω τους. Στην πραγματικότητα, μέχρι πρόσφατα, η φωτεινότητα των νεφών που σχετίζεται με τα ίχνη των πλοίων αντιστάθμισε περίπου το 5% της υπερθέρμανσης του κλίματος από τα αέρια του θερμοκηπίου, δήλωσε η Δρ Ντόχερτι.

Κατά ειρωνικό τρόπο, καθώς η καλύτερη τεχνολογία και οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί έχουν μειώσει τη ρύπανση που εκπέμπεται από τα πλοία, αυτή η ακούσια φωτεινότητα των νεφών εξασθενεί, καθώς και η ψύξη που τη συνοδεύει.

Ένα εσκεμμένο πρόγραμμα φωτεινότητας των θαλάσσιων νεφών θα μπορούσε να γίνει με θαλάσσια άλατα και όχι με ρύπανση, δήλωσε η Δρ Ντόχερτι.

Η φωτεινότητα των νεφών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η επιτυχία απαιτεί το σωστό μέγεθος των αερολυμάτων: Τα σωματίδια που είναι πολύ μικρά δεν θα έχουν καμία επίδραση, δήλωσε η Τζέσικα Μεντράνο, ερευνήτρια που εργάζεται στο έργο. Πολύ μεγάλα και θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ, καθιστώντας τα σύννεφα λιγότερο αντανακλαστικά από πριν. Το ιδανικό μέγεθος είναι τα σωματίδια υπομικρών περίπου το 1/700ο του πάχους μιας ανθρώπινης τρίχας, είπε.

Στη συνέχεια, πρέπει να είστε σε θέση να αποβάλλετε πολλά από αυτά τα αερολύματα σωστού μεγέθους στον αέρα: Ένα τετράκις εκατομμύριο σωματίδια, δίνουν ή παίρνουν, κάθε δευτερόλεπτο. “Δεν μπορείτε να βρείτε καμία λύση εκτός ραφιού”, δήλωσε ο Δρ Μεντράνο.

Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα ήρθε από μερικές από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στην τεχνολογική βιομηχανία της Αμερικής.

Το 2006, ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, έλαβε μια ενημέρωση από τον Ντέιβιντ Κιθ, έναν από τους κορυφαίους ερευνητές στην ηλιακή γεωμηχανική, η οποία είναι η ιδέα της προσπάθειας να αντανακλά περισσότερες από τις ακτίνες του ήλιου. Ο κ. Γκέιτς άρχισε να χρηματοδοτεί τον Δρ Κιθ και τον Κεν Καλντέιρα, έναν άλλο επιστήμονα του κλίματος και πρώην προγραμματιστή λογισμικού, για να προωθήσουν την έρευνά τους.

Το ζευγάρι σκέφτηκε την ιδέα της φωτεινότητας των θαλάσσιων νεφών, αλλά αναρωτήθηκε αν ήταν εφικτό.

Έτσι στράφηκαν στον Άρμαντ Νούκερμανς, έναν μηχανικό της Σίλικον Βάλλεϋ με διδακτορικό στην εφαρμοσμένη φυσική από το Στάνφορντ και 74 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Μία από τις πρώτες δουλειές του ήταν στη Xerox, όπου επινόησε ένα σύστημα παραγωγής και ψεκασμού σωματιδίων μελανιού για φωτοαντιγραφικά μηχανήματα. Ο Δρ Καλντέιρα ρώτησε αν θα μπορούσε να αναπτύξει ένα ακροφύσιο που θα ψέκαζε όχι μελάνι, αλλά αερολύματα θαλασσινού αλατιού.

Ενθουσιασμένος, ο Δρ Νούκερμανς, ο οποίος είναι τώρα 83 ετών, παρέσυρε μερικούς από τους παλιούς συναδέλφους του από τη συνταξιοδότηση και άρχισε την έρευνα σε ένα δανεικό εργαστήριο το 2009, με 300.000 δολάρια από τον κ. Γκέιτς. Αποκαλούσαν τους εαυτούς τους Παλιά Άλατα.

Η ομάδα εργάστηκε στο πρόβλημα για χρόνια, καταλήγοντας τελικά σε μια λύση: Πιέζοντας τον αέρα σε εξαιρετικά υψηλή πίεση μέσω μιας σειράς ακροφυσίων, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αρκετή δύναμη για να συνθλίψουν κρυστάλλους αλατιού σε υπερβολικά μικρά σωματίδια ακριβώς του σωστού μεγέθους.

Το έργο τους μεταφέρθηκε σε ένα μεγαλύτερο εργαστήριο στο Palo Alto Research Center, μια πρώην ερευνητική εγκατάσταση της Xerox που τώρα ανήκει στο SRI International, ένα ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ινστιτούτο. Ο Δρ Μέντρανο έγινε ο επικεφαλής μηχανικός για το έργο πριν από δύο χρόνια. Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, ο ψεκαστήρας είχε συναρμολογηθεί και περίμενε σε μια αποθήκη κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

Το μηχάνημα ήταν έτοιμο. Η ομάδα χρειαζόταν κάπου να το δοκιμάσει.

Καθώς οι ερευνητές τελειοποιούσαν τον ψεκαστήρα, μια βαθιά μεταμόρφωση συνέβαινε έξω από το εργαστήριό τους.

Από τότε που ο Δρ Λάτμαν πρότεινε για πρώτη φορά την ιδέα της φωτεινότητας των θαλάσσιων νεφών, η συγκέντρωση αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί κατά περίπου 20%. Το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο στην καταγεγραμμένη ιστορία και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προβλέπει ότι το 2024 θα είναι άλλο ένα έτος ρεκόρ. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες των ωκεανών βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τον τελευταίο χρόνο.

Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συνεχίζουν να αυξάνονται, το ίδιο συμβαίνει και με το ενδιαφέρον για κάποιο είδος εφεδρικού σχεδίου. Το 2020, το Κογκρέσο ανέθεσε στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας να μελετήσει την τροποποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας. Το 2021, οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής δημοσίευσαν μια έκθεση λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να «επιδιώξουν προσεκτικά» την έρευνα για την ιδέα. Τον περασμένο μήνα, επιστήμονες από τη NOAA και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες πρότειναν έναν οδικό χάρτη για την έρευνα της φωτεινότητας των θαλάσσιων νεφών.

Το ενδιαφέρον αυξάνεται και στο εξωτερικό. Τον Φεβρουάριο, μια αυστραλιανή ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Σάουθερν Κρος , η οποία συμβουλεύτηκε τον Δρ Νούκερμανς, διεξήγαγε ένα πείραμα διάρκειας ενός μήνα στα ανοικτά της βορειοανατολικής ακτής της χώρας, ψεκάζοντας αερολύματα από ένα πλοίο και μετρώντας την απόκριση των νεφών.

Ο Ντάνιελ Π. Χάρισον, ο επικεφαλής ερευνητής, αποκάλεσε τις δοκιμές «τα μικρότερα βήματα του μωρού που στοχεύουν στην επιβεβαίωση και τη βελτίωση της βασικής θεωρίας στον πραγματικό κόσμο». Είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθούν τυχόν ευρήματα.

Η ιδιωτική χρηματοδότηση αυξάνεται επίσης. Η Κέλλι Γουάσνερ είναι πρώην στέλεχος τεχνολογίας που βοήθησε στη δημιουργία του έργου φωτεινότητας θαλάσσιων νεφών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Το 2018 δημιούργησε το SilverLining, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για να προωθήσει την έρευνα σε αυτό που αποκαλεί «βραχυπρόθεσμες κλιματικές παρεμβάσεις» όπως η φωτεινότητα των νεφών.

Η ομάδα της κ. Γουάσνερ συνεισφέρει μέρος της χρηματοδότησης για την έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και την SRI, η οποία έχει προϋπολογισμό περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τρία χρόνια, είπε. Αυτό περιλαμβάνει τη μελέτη επί του Χόρνετ, η οποία αναμένεται να κοστίσει περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως.

Η εύρεση χρημάτων για αυτό το έργο έχει γίνει ευκολότερη, καθώς η ζέστη ρεκόρ έχει «αλλάξει πραγματικά τη στάση» μεταξύ των χρηματοδοτών, δήλωσε η κα Γουάσνερ. Οι δωρητές περιλαμβάνουν το Quadrature Climate Foundation, το Pritzker Innovation Fund και το Cohler Charitable Fund, που ιδρύθηκε από το πρώην στέλεχος του Facebook Ματ Κόλερ , σύμφωνα με την κα Γουάσνερ.

Πέρυσι, η κα Γουάσνερ μίλησε με ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου που διαχειρίζεται το Χόρνετ, το οποίο τώρα λειτουργεί ως μουσείο που συνδέεται με το Smithsonian. Θα φιλοξενούσαν μια πρώτη στο είδος της μελέτη;

Το κατάστρωμα πτήσης του Χόρνετ υψώνεται 15 μέτρα πάνω από την ακτή της Αλαμέντα, μιας μικρής πόλης στην ανατολική πλευρά του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο. Την Τρίτη, κρατούσε μια σειρά από λεπτώς βαθμονομημένους αισθητήρες, σκαρφαλωμένους πάνω σε μια σειρά από ανελκυστήρες ψαλιδιού που έφταναν στον αέρα.

Κάτω από μια σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών στην άκρη του καταστρώματος πτήσης ήταν ο ψεκαστήρας: Λαμπερό μπλε, περίπου το σχήμα και το μέγεθος ενός προβολέα, με ένα δαχτυλίδι από μικροσκοπικά ακροφύσια χάλυβα γύρω από το στόμα πλάτους ενός μέτρου. Οι ερευνητές το αποκαλούν CARI, για το Cloud Aerosol Research Instrument.

Στη μία πλευρά του ψεκαστήρα υπήρχε ένα κουτί στο μέγεθος ενός εμπορευματοκιβωτίου μεταφοράς που φιλοξενούσε ένα ζεύγος συμπιεστών, οι οποίοι τροφοδοτούσαν αέρα υψηλής πίεσης στον ψεκαστήρα μέσω ενός παχύ, μαύρου σωλήνα. Από την άλλη πλευρά υπήρχε μια δεξαμενή νερού. Μια σειρά από διακόπτες, γυρισμένοι σε προσεκτική σειρά, τροφοδοτούσαν το νερό και τον αέρα στη συσκευή, η οποία στη συνέχεια εκτόξευσε μια λεπτή ομίχλη προς τους αισθητήρες.

Ο στόχος ήταν να προσδιοριστεί εάν τα αερολύματα που έφευγαν από τον ψεκαστήρα, τα οποία είχαν υποστεί προσεκτικό χειρισμό για να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος, παρέμειναν σε αυτό το μέγεθος καθώς έτρεχαν στον αέρα σε διαφορετικές συνθήκες ανέμου και υγρασίας. Θα χρειαστούν μήνες για να αναλυθούν τα αποτελέσματα. Αλλά οι απαντήσεις θα μπορούσαν να καθορίσουν εάν η φωτεινότητα των θαλάσσιων νεφών θα λειτουργούσε και πώς, σύμφωνα με τον Δρ Γουντ.

Η κα Γουάσνερ δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι δοκιμές, οι οποίες θα μπορούσαν να συνεχιστούν για μήνες ή περισσότερο, θα απομυθοποιήσουν την έννοια των τεχνολογιών παρέμβασης για το κλίμα. Για το σκοπό αυτό, ο εξοπλισμός θα παραμείνει στο Χόρνετ και θα εκτίθεται κατά τις ώρες που το πλοίο είναι ανοιχτό στο κοινό.

Ακόμη και αν ο εξοπλισμός δεν χρησιμοποιηθεί τελικά για την ψύξη του πλανήτη, τα δεδομένα που παράγει μπορούν να προσθέσουν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ρύπανση και άλλα αερολύματα αλληλεπιδρούν με τα σύννεφα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ο Δρ Γουντ εκτιμά ότι οι επιστήμονες θα μπορούσαν να χρειαστούν άλλη μια δεκαετία δοκιμών πριν να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν ενδεχομένως τη φωτεινότητα των θαλάσσιων νεφών στην κλίμακα που απαιτείται για την ψύξη της Γης.

Η κα Γουάσνερ κοιτάζει ήδη μπροστά στην επόμενη φάση αυτής της έρευνας. «Το επόμενο βήμα είναι να βγούμε στον ωκεανό», είπε, «να στοχεύσουμε το σπρέι λίγο ψηλότερα και να αγγίξουμε τα σύννεφα».

Πηγή: New York Times