Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να παλεύει με τους ακραίους καύσωνες, οι οποίοι γίνονται όλο και πιο τακτικοί χάρη στην κλιματική αλλαγή, τα ρούχα που φοράμε είναι ζωτικής σημασίας για το πώς παραμένουμε ψύχραιμοι.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι φορώντας κατάλληλα ρούχα, είναι δυνατό να αυξηθεί ο κλιματισμός κατά 2C (3,6F), κάτι που μακροπρόθεσμα θα εξοικονομούσε σημαντική ενέργεια, εξοικονομώντας χρήματα και μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Τι πρέπει να φοράμε λοιπόν για να παραμείνουμε δροσεροί;

Χρώμα και σχέδιο στα ρούχα

Όσον αφορά το χρώμα, οι περισσότεροι άνθρωποι φορούν λευκό το καλοκαίρι, επειδή το λευκό αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου, αντί να απορροφά το φως όπως το μαύρο.

Ωστόσο, αυτή η θεωρία γίνεται λίγο πιο περίπλοκη όταν αρχίζουμε να μιλάμε για το πάχος και την εφαρμογή των ρούχων, επειδή η θερμότητα δεν προέρχεται μόνο από τον ήλιο – προέρχεται και από το σώμα μας. Όταν αυτή η θερμότητα από το σώμα μας χτυπά τα λευκά ρούχα, αντανακλάται σε εμάς.

Το 1980, μια μελέτη για το γιατί οι Βεδουίνοι (ένας αυτόχθονος, ημινομαδικός λαός που κατοικεί σε περιοχές της ερήμου στην αραβική χερσόνησο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική) φορούν μαύρες ρόμπες στην έρημο, διαπίστωσε ότι η έκθεση στη ζέστη ήταν ίδια είτε τα μέλη της φυλής φορούσαν λευκές ρόμπες.

Τα μαύρα υφάσματα είναι καλύτερο καλοριφέρ της θερμότητας – που σημαίνει ότι απορροφούν τη θερμότητα που εκπέμπεται από το σώμα – επομένως αυτό μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην ψύξη του σώματός σας.

Το μυστικό του Βεδουίνου είναι να φοράει φαρδιά μαύρα ρούχα, ειδικά αν φυσάει. Τα φαρδιά μαύρα ρούχα θερμαίνουν τον χώρο μεταξύ του υφάσματος και του δέρματος, προάγοντας ένα ρεύμα αέρα προς τα πάνω – όπως μια καμινάδα – και παρέχοντας ανακούφιση από την ψύξη.

«Η ποσότητα θερμότητας που αποκτά ένας Βεδουίνος που εκτίθεται στην καυτή έρημο είναι η ίδια είτε φοράει μαύρη είτε λευκή ρόμπα», σημειώνει η μελέτη. «Η πρόσθετη θερμότητα που απορροφήθηκε από τη μαύρη ρόμπα χάθηκε πριν φτάσει στο δέρμα», λέει.

Έτσι, η εφαρμογή που έχουν τα ρούχα είναι στην πραγματικότητα πιο σημαντική από το χρώμα. Ωστόσο, εάν πρόκειται να φορέσετε στενά ρούχα, τότε επιλέξτε το λευκό. Τα υφάσματα με υφή – όπως το σούπερ ή η πικέ, ένα ύφασμα που χρησιμοποιείται συχνά σε αθλητικά μπλουζάκια πόλο – βοηθούν επίσης στο να σηκώσετε τα ρούχα από το δέρμα σας.

ρούχα

Υλικά θέματα

«Η επιλογή του υφάσματος είναι ζωτικής σημασίας», λέει η στυλίστρια και συγγραφέας μόδας Heather Newberger. «Αν φοράς μια υπερμεγέθη τζιν ολόσωμη φόρμα – θα νιώθεις πολύ πιο ζεστή από τη φίλη σου με μια πιο στενή στολή από γάζα ή σιφόν».

Όσον αφορά την εφαρμογή, τα ελαφριά υφαντά υφάσματα όπως το βαμβάκι και το μετάξι είναι συνήθως καλύτερα να κρεμαστούν χαλαρά από τα πλεκτά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν έχει υγρασία – σε ξηρή ζέστη, η απομάκρυνση από μόνη της μπορεί να είναι αρκετή γιατί ο ιδρώτας θα απορροφηθεί από το σώμα σας και θα εξατμιστεί στη ζέστη.

Όταν είναι υγρό και ζεστό, ο αέρας γύρω σας είναι ήδη κορεσμένος με υδρατμούς, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιδρώτας που μόλις μούσκεψαν τα ρούχα σας δεν έχει πού να πάει.

«Όσον αφορά τα ρούχα, είναι καλύτερα να έχουμε ένα υλικό που επιτρέπει στους υδρατμούς να περνούν για να μην εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα», λέει ο Rhett Allain, αναπληρωτής καθηγητής φυσικής στο Southeastern Louisiana University. «Μερικά από τα νεότερα υλικά που βασίζονται σε αθλήματα το κάνουν αυτό. Το βαμβάκι δεν τα καταφέρνει τόσο καλά με αυτό».

Όλα τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα παγιδεύουν την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπεται από το σώμα σε κάποιο βαθμό, η οποία μας βοηθά να ζεσταθούμε σε κρύο καιρό – αλλά δεν είναι ιδανικά σε μια ζεστή μέρα και επομένως είναι σημαντικό να φοράμε ρούχα που αναπνέουν.

Το μη επικαλυμμένο βαμβάκι, το λινό, το νάιλον και ο πολυεστέρας ταξινομούνται ως αναπνεύσιμα υφάσματα σε κάποιο βαθμό – που σημαίνει ότι επιτρέπουν στον ιδρώτα και τη θερμότητα να διαφύγουν από το υλικό. Ωστόσο, διαφέρουν από τα υφάσματα που απορροφούν, τα οποία τραβούν ενεργά νερό από το σώμα μας.

Το βαμβάκι και ο πολυεστέρας απορροφούν και αντανακλούν την πλειονότητα του υπέρυθρου που τα χτυπά – σχεδόν το 99% – που σημαίνει ότι συχνά φαίνονται λευκά στις υπέρυθρες εικόνες. Αλλά αυτά τα υλικά επιτρέπουν επίσης να περάσει το 30-40% του ορατού φωτός.

Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει το σώμα να ζεσταθεί γρηγορότερα από ό,τι διαφορετικά, σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT). Αυτό συμβαίνει επειδή το εισερχόμενο ορατό φως μπορεί να δημιουργήσει θερμότητα που στη συνέχεια δεν μπορεί να διαφύγει ως υπέρυθρη ακτινοβολία που παράγεται από το σώμα.

Αλλά και ο άλλος μηχανισμός ψύξης του σώματος (εφίδρωση) παίζει επίσης ρόλο. Το βαμβάκι απορροφά την υγρασία αλλά δεν στεγνώνει γρήγορα, οπότε αν ιδρώνετε πολύ τα ρούχα σας θα παραμείνουν υγρά, καθιστώντας τα λιγότερο άνετα.

Το λινό χρησιμοποιείται ευρέως καθώς έχει εξαιρετική διαπνοή λόγω των μεγάλων ινών του, αλλά όπως το βαμβάκι αργεί να στεγνώσει. Το μαλλί Merino είναι μια δημοφιλής επιλογή για τους λάτρεις του εξωτερικού χώρου, καθώς αναπνέει και απορροφά την υγρασία χωρίς να διατηρεί την οσμή.

Το νάιλον και ο πολυεστέρας χρησιμοποιούνται στα περισσότερα ενεργά ρούχα καθώς απομακρύνουν την υγρασία και στεγνώνουν γρήγορα – αλλά διατηρούν την οσμή. Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι το νάιλον έχει υψηλότερη απορρόφηση υγρασίας και καλύτερες δυνατότητες απομάκρυνσης από τον πολυεστέρα, αλλά στεγνώνει πιο αργά.

Ωστόσο, οι συνθετικές ίνες όπως το νάιλον και ο πολυεστέρας μπορεί να αισθάνονται άβολα όταν βραχούν και μια μελέτη πρότεινε να φοράτε ρούχα από μπαμπού, τα οποία είναι χαμηλός αγωγός της θερμότητας και δεν διακυβεύουν την άνεση.

Εάν θέλουμε πραγματικά να παραμείνουμε δροσεροί, τότε πρέπει να μείνουμε εντελώς γυμνοί – αρκεί φυσικά να είναι νόμιμο, λέει ο George Havenith, καθηγητής περιβαλλοντικής φυσιολογίας και εργονομίας στο Πανεπιστήμιο Loughborough στο Leicestershire, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα ρούχα προστατεύουν το δέρμα μας από το κάψιμο, αλλά το να είμαστε γυμνοί είναι καλύτερο για να διατηρήσουμε την ιδανική θερμοκρασία στο σώμα μας. Όσο λιγότερα ρούχα φοράμε, τόσο περισσότερες ευκαιρίες υπάρχουν για ανταλλαγή θερμότητας με εξάτμιση μεταξύ του δέρματός μας και του αέρα. Αν και φυσικά, η προστασία του δέρματός μας από τις ακτίνες UV είναι προτεραιότητα.

Νέα επιστήμη στα ρούχα

Αθλητικές εταιρείες όπως η Nike και η Adidas επενδύουν εκατομμύρια στο σχεδιασμό έξυπνων υφασμάτων και οι επιστήμονες έχουν επίσης ρίξει πόρους για να ερευνήσουν ποια υφάσματα είναι καλύτερα στο να διατηρούν το σώμα δροσερό.

ρούχα

Οι επιστήμονες στο MIT ανακάλυψαν ότι η βασική ισορροπία για να επιτρέπεται η θερμότητα να ακτινοβολεί πιο αποτελεσματικά μακριά από το σώμα είναι ένα υλικό που είναι αδιαφανές στο ορατό φως – αντανακλά και δεν απορροφά το ηλιακό φως – αλλά διαφανές στο υπέρυθρο – επιτρέπει στη θερμότητα να φεύγει από το σώμα αντί να παγιδεύει μεταξύ του υλικού και του δέρματος.

Διαπίστωσαν ότι κάνοντας τις ίνες νάιλον και πολυεστέρα λεπτότερες – περίπου ένα μικρόμετρο σε διάμετρο – και πλέκοντάς τις σε ένα νήμα πάχους 30 μικρομέτρων θα μπορούσε να βοηθήσει τον χρήστη να διατηρήσει μια πιο άνετη θερμοκρασία.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ ανέπτυξαν επίσης συνθετικές ίνες με επικαλύψεις που αλλάζουν πραγματικά τη δομή τους ως απάντηση στις εξωτερικές συνθήκες – απελευθερώνοντας περισσότερη θερμότητα καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία.

Το προσαρμοστικό νήμα διαστέλλεται και καταρρέει, αλλάζοντας τον χώρο μεταξύ των ινών. Η μεγαλύτερη απόσταση επιτρέπει στο ύφασμα να αναπνέει, επιτρέποντας στη θερμότητα να ακτινοβολεί, ώστε ο χρήστης να μπορεί να κρυώσει.

Μια άλλη ομάδα πειραματίστηκε με ρούχα δεμένα με λωρίδες που ισιώνουν και λυγίζουν για να βοηθήσουν στην ψύξη του σώματος κατά περισσότερο από 2C (3,6F). Σε ζεστό καιρό, οι λωρίδες κάμπτονται προς τον αέρα, αποβάλλοντας τη θερμότητα από το σώμα.

Άλλες ομάδες έχουν εξερευνήσει υλικά «αλλαγής φάσης» που ενσωματώνουν κάψουλες ή ίνες υλικού που λιώνουν καθώς ζεσταίνονται, βοηθώντας στην απορρόφηση της περίσσειας θερμότητας.

Βρέξτε τα ρούχα σας

Ίσως, ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνουμε δροσεροί στη ζέστη όταν πρόκειται για ρούχα είναι στην πραγματικότητα να φοράμε απλά βρεγμένα ρούχα, επισημαίνει ο Allain.

Το νερό χρειάζεται θερμική ενέργεια για να εξατμιστεί και καθώς κάνει αυτή τη μετάβαση από υγρό σε αέριο, χρησιμοποιεί τη θερμότητα που προέρχεται από το σώμα σας, δροσίζοντας το δέρμα σας και μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματός σας.

ρούχα

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η επιλογή ενός ρούχου για να παραμείνουμε δροσεροί είναι λίγο πιο περίπλοκη από το να φορέσουμε απλά ένα λευκό μπλουζάκι.

Αλλά το σωστό ύφασμα, η κατάλληλη εφαρμογή και περιστασιακά μια πιτσιλιά νερού, όταν είναι δυνατόν, θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία μας χαμηλά όταν ανεβαίνει ο υδράργυρος και να εξοικονομήσουμε και ενέργεια από τον κλιματισμό.

Με πληροφορίες από το BBC