Ο φεμινισμός είναι μια συλλογή κοινωνικών θεωριών, πολιτικών κινήσεων και ηθικών φιλοσοφιών, σε μεγάλο βαθμό παρακινούμενη από ή αναφερόμενη σε εμπειρίες γυναικών, ιδιαίτερα σε σχέση με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική τους κατάσταση.

Είναι ένα πολύ γνωστό στερεότυπο από τη δεκαετία του 1970: οι φεμινίστριες είναι απλώς θυμωμένες γυναίκες που απλά πρέπει να βρουν έναν άντρα που μπορεί να τις ικανοποιήσει σεξουαλικά.

Δυστυχώς, εκεί που νομίζαμε ότι είχαμε γυρίσει την πλάτη μας σε αυτούς τους τοξικούς μύθους, ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Τεντ Κρουζ προσπάθησε να αναβιώσει αυτό το κλισέ σε πρόσφατα σχόλια σε ένα συντηρητικό συνέδριο, δηλώνοντας: «Αν ήσουν μια αριστερή γυναίκα και έπρεπε να κοιμηθείς με αυτούς τους νταβατζήδες, θα ήσουν κι εσύ θυμωμένη».

Υπονοούσε ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να επιτύχουν σεξουαλική ικανοποίηση μόνο με την υποταγή σε αυταρχικούς άνδρες.

Ο φεμινισμός ανοίγει την πόρτα της σεξουαλικής ηδονής στις φεμινίστριες

Σε έρευνα του 2022, σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.303 ενηλίκων στον Καναδά -και την ανάλυση απαντήσεων 1.126 γυναικών που συμμετείχαν – οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τις σεξουαλικές τους δραστηριότητες, είτε μόνοι είτε με έναν σύντροφο.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που αυτοπροσδιορίζονται ως φεμινίστριες και μη φεμινίστριες ανέφεραν και οι δύο υψηλά επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης. Ωστόσο, οι γυναίκες που διεκδικούν φεμινιστική ταυτότητα είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι η τελευταία τους σεξουαλική επαφή περιελάμβανε φιλιά και αγκαλιές από τις μη φεμινίστριες γυναίκες.

Μεταξύ των γυναικών, το 57% των μη φεμινιστριών δήλωσαν ότι η τελευταία τους σεξουαλική επαφή περιελάμβανε φιλιά και αγκαλιές, σε σύγκριση με το 68% των φεμινιστριών.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι φεμινίστριες δεν είναι λυπημένες και μοναχικές, αλλά ότι συμμετέχουν σε στοργικές και ευχάριστες σεξουαλικές σχέσεις σε μεγαλύτερο βαθμό από τις μη φεμινίστριες.

Η κλειτορίδα, στο επίκεντρο των ανησυχιών

Μία από τις διαφορές μεταξύ φεμινιστριών και μη φεμινιστριών γυναικών που προέκυψε σαφέστερα από την έρευνά μου αφορά το κέντρο ευχαρίστησης του γυναικείου σώματος: την κλειτορίδα.

Οι φεμινίστριες είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι είχαν διέγερση της κλειτορίδας με τη μορφή στοματικού σεξ από τον σύντροφό τους: το 38% των φεμινιστριών γυναικών, σε σύγκριση με το 30% των μη φεμινιστριών γυναικών, ανέφεραν ότι τους έκαναν στοματικό σεξ κατά την τελευταία τους συνάντηση.

Η διέγερση της κλειτορίδας είναι ο δρόμος προς τη σεξουαλική ευχαρίστηση και τον οργασμό για τις γυναίκες, είτε είναι φεμινίστριες είτε όχι.

Ωστόσο, υπάρχουν φορές που το σεξ – ειδικά σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια – δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην ανδρική ευχαρίστηση, εστιάζοντας κυρίως στην διέγερση του πέους μέσω της κολπικής διείσδυσης.

Η διέγερση της κλειτορίδας, από το στόμα, τα χέρια ή τα σεξουαλικά παιχνίδια, λαμβάνει λιγότερη προσοχή. Η διέγερση της κλειτορίδας μπορεί να έρθει σε δεύτερη μοίρα σε προκαταρκτικά παιχνίδια ή με κάποιο τρόπο να αποκλειστεί από αυτό που θεωρείται «φυσιολογική επαφή».

Δεν θα έπρεπε οι γυναίκες να έχουν τόση πρόσβαση στη σεξουαλική ευχαρίστηση όσο οι άνδρες;

Υπάρχουν πολλά στοιχεία, στην περίπτωση των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών, ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των φύλων όσον αφορά τους οργασμούς, με τις γυναίκες να έχουν λιγότερους οργασμούς από τους άνδρες. Αν κάποιος έχει μια φεμινιστική ευαισθησία, φαίνεται φυσικό να θεωρήσει ότι είναι προφανές ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν την ίδια σεξουαλική ευχαρίστηση με τους άνδρες και ότι οι σεξουαλικές τους συμπεριφορές πρέπει να αντικατοπτρίζουν αυτό το ιδανικό.

Γιατί οι φεμινίστριες κάνουν καλύτερο σεξ;

Πολλές γυναίκες βλέπουν τον φεμινισμό ως πηγή προσωπικής ολοκλήρωσης και ενδυνάμωσης και η σύνδεση μεταξύ φεμινιστικής ταυτότητας και καλύτερης σεξουαλικότητας μπορεί να είναι αρκετά απλή: Οι φεμινίστριες ξέρουν τι θέλουν στο κρεβάτι και αισθάνονται πιο άνετες στο να το ζητήσουν.

Οι φεμινίστριες είναι πιο πιθανό να κάνουν παρέα με άλλες φεμινίστριες φίλες, μιλώντας άνετα για το σεξ και την ευχαρίστηση, γεγονός που τους δίνει την ευκαιρία να μάθουν τι θέλουν από μια σεξουαλική επαφή. Πράγματι, η έρευνά μου αποκάλυψε επίσης ότι οι φεμινίστριες γυναίκες δίνουν στον εαυτό τους ευχαρίστηση πιο συχνά από τις μη φεμινίστριες.

Ίσως είναι πιο πιθανό να έχουν σεξουαλικούς συντρόφους που είναι επίσης φεμινίστριες. Γνωρίζουμε ότι οι φεμινιστές άνδρες που κάνουν σεξ με γυναίκες είναι πιο πιθανό να κάνουν στοματικό σεξ με τις συντρόφους τους και να διεγείρουν τις κλειτορίδες των σεξουαλικών τους συντρόφων περισσότερο από τους μη φεμινιστές άνδρες.

Οι ετεροφυλόφιλες φεμινίστριες γυναίκες μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν φεμινιστές άνδρες συντρόφους από τις μη φεμινίστριες, επιτρέποντάς τους να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε πιο γενναιόδωρους εραστές. Οι γυναίκες που κάνουν σεξ με γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να λάβουν στοματικό σεξ από τις γυναίκες με άνδρες συντρόφους.

Είτε μέσω της προσωπικής αυτονομίας, της καλύτερης επικοινωνίας ή των σεξουαλικών συντρόφων που είναι πρόθυμοι να τους δώσουν αυτό που χρειάζονται, οι φεμινίστριες κάνουν σεξ που είναι στοργικό.

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Κρουζ σχετικά με το θέμα, οι φεμινίστριες κάνουν σεξ τόσο συχνά όσο και οι μη φεμινίστριες και το σεξ που κάνουν είναι συχνά ευχάριστο. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε τα στερεότυπα μίσους. Αντ’ αυτού, ας δούμε την ιδέα ότι η ικανοποίηση της σεξουαλικότητας πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους.

Πηγή: The Conversation // Πηγή φωτογραφίας: Unsplash