Υπάρχουν διάφορα είδη γυμναστικής που μπορεί να κάνει κάποιος. Bodyweight, strongman, bodyduilding και καλλισθενική. Αυτή η τελευταία είναι ίσως η μορφή γυμναστικής με την οποία ξεπερνάς τα όριά σου. Κι ο Νορβηγός Sondre Berg το αποδεικνύει κάθε μέρα με αυτά που βλέπουμε να κάνει.

Για την ακρίβεια, ο Sondre Berg ίσως έχει πάει την καλλισθενική ένα βήμα πιο πέρα, όντας ένα θηρίο, ένα θαύμα της φύσης. Κι αυτό το θαύμα δεν φαίνεται στο σώμα του, αφού έχει ένα γυμνασμένο κορμί, αλλά δεν είναι κάποια υπερφυσική δύναμη. Στην όψη. Γιατί στην πράξη, οι βραχίονες του, η δύναμη των χεριών του, είναι εξωπραγματική.

Το τελευταίο του βίντεο στο Instagram είναι κάτι που έχει όλους τους πιθανούς βαθμούς δυσκολίας. Ο Sondre Berg όχι μόνο κάνει handstand pushups, αλλά τα κάνει πάνω σε box, υπερυψωμένα δηλαδή, και χτυπάει και παλαμάκια. Μόνο ζεμπεκιά ανάποδη δε χορεύει.

Σε άλλο βίντεο, τον βλέπουμε να στέκεται πλάγια και να κάνει κωλοτούμπα για να προσγειωθεί με τα χέρια στο έδαφος, διατηρώντας πλήρως την ισορροπία του κορμού του.

Γενικά, κάθε του βίντεο είναι λες και πριν το φτιάξει σκέφτεται «πώς θα το κάνω ακόμα πιο ακατόρθωτο» και το κατορθώνει.

Το Sondre Berg Movement

Ο Berg θεωρείται από πολλούς ως ο δυνατότερος άνθρωπος στη Νορβηγία κι ένας από τους πιο δυνατούς στον κόσμο. Η επαφή του με τη γυμναστική αυτής της μορφής ξεκίνησε το 2012, που ήταν δεν ήταν 13-14 ετών, και στην εξέλιξή της, αποτελεί έναν συνδυασμό καλλισθενικής, bodyweight, ισορροπίας χεριών

Ο ίδιος κάνει λόγο για ένα κίνημα, το Berg Movement και παραδίδει μαθήματα online για όσους θέλουν να εκπαιδευτούν σε κάτι που φαίνεται ως η πιο δύσκολη μορφή εκπαίδευσης του νου και του σώματος, γιατί το μυστικό δεν βρίσκεται στα μεγάλα μπράτσα ή στην υπερφόρτωση με πρωτεΐνη-κρεατίνη και εν γένει θερμίδες. Βρίσκεται στο balance.

Φυσικά, πάντοτε σε αυτό το κομμάτι του lifestyle fitness υπάρχει και λίγη πόζα, λίγο παραπάνω σόου, αλλά ο Νορβηγός δείχνει να μην σταματάει πουθενά. Οτιδήποτε μπορείς να σκεφτείς, θα βρει την τεχνική για να το φέρει εις πέρας. Εξάλλου, όπως αναφέρει σε αρκετά βίντεο του, κάποια πράγματα που φαίνονται αδύνατα, είναι αδύνατα μόνο αν δεν έχεις φτάσει βήμα βήμα σε αυτά.

Αν πας μια μέρα να κάνεις handstand pushup, πιθανότατα θα φας τα μούτρα σου. Αν όμως πας κλιμακωτά από το κανονικό pushup στο handstand, περνώντας όλα τα ενδιάμεσα στάδια (incline, decline, planche κλπ.), τότε θα το πετύχεις.