Το χάπι απώλειας βάρους Wegovy αποδείχθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή ακόμα και θανάτου που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις κατά 20% σε μια σημαντική κλινική δοκιμή σε άτομα με καρδιαγγειακή νόσο, την πρώτη που έδειξε ότι ένα φάρμακο απώλειας βάρους από μόνο του μπορεί να έχει τέτοια ευεργετικά αποτελέσματα.

Η Novo Nordisk μελέτησε το χάπι Wegovy έναντι εικονικού φαρμάκου τυπικής φροντίδας για την πρόληψη σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιακών συμβάντων σε 17.604 ενήλικες με καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία ή ατόμων που ήταν υπέρβαρα, αλλά δεν είχαν διαβήτη. Ονόμασε την πενταετή αυτή δοκιμή «Επιλογή».

χάπι

Το εύρημα της μείωσης του καρδιακού κινδύνου κατά 20% είναι υψηλότερο από ό,τι περίμεναν πολλοί ειδικοί. Μια παρόμοια δοκιμή για το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 Ozempic, το οποίο χρησιμοποιεί το ίδιο συστατικό, τη σεμαγλουτίδη, έδειξε προηγουμένως ότι θα μπορούσε να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 26% – αλλά καμία δοκιμή δεν είχε δείξει μείωση του κινδύνου σε άτομα χωρίς διαβήτη.

«Το Select είναι μια δοκιμή ορόσημο και έδειξε ότι η σεμαγλουτίδη 2,4 mg έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία», δήλωσε ο Martin Holst Lange, εκτελεστικός αντιπρόεδρος ανάπτυξης της Novo Nordisk.

Θερίζει η παιδική παχυσαρκία

Η παιδική παχυσαρκία μάλιστα αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα σοβαρότατο πρόβλημα υγείας που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εύκολη πρόσβαση στο «γρήγορο φαγητό», τον καθιστικό τρόπο ζωής στο σπίτι αφιερώνοντας πολλές ώρες στην οθόνη της τηλεόρασης και του υπολογιστή.

Σε συνδυασμό με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το βάρος των παιδιών αυξάνεται σε ανησυχητικό βαθμό με τους παιδιάτρους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς το πάχος σχετίζεται με ασθένειες όπως ο διαβήτης και καρκίνος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως η κατάσταση με τα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα μικρά παιδιά «οδηγείται σε λάθος κατεύθυνση και δεν δείχνει σημάδια ανατροπής της κατάστασης».

Το χάπι γίνεται δημοφιλές

Τα ευρήματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους ή δεν έχουν δημοσιευτεί σε ιατρικό περιοδικό, μπορεί να ενθαρρύνουν περισσότερους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν το εξαιρετικά δημοφιλές χάπι απώλειας βάρους, αλλά και ενδεχομένως να βοηθήσουν στη βελτίωση της ασφαλιστικής κάλυψης, είπαν οι γιατροί στο CNN.

χάπι

«Εάν η μελέτη Select είναι θετική, θα προσθέσει στον αυξανόμενο όγκο αποδεικτικών στοιχείων ότι η απώλεια βάρους δεν είναι μόνο καλλυντική και θα ενθαρρύνει τους ασφαλιστές να πληρώνουν για φάρμακα που μειώνουν το βάρος», τόνισαν οι ίδιες πηγές

Πόσο κοστίζει το χάπι;

Το χάπι Wegovy κοστίζει 1.349 $ το μήνα πριν από την ασφάλιση και η κάλυψη ήταν δύσκολη για πολλούς ασθενείς στις ΗΠΑ.

«Για την απώλεια βάρους αυτή τη στιγμή, θα το έλεγα φτωχό», είπε η Δρ Jena Shaw Tronieri, διευθύντρια Κλινικών Υπηρεσιών στο Κέντρο Βάρους και Διατροφικών Διαταραχών στο Perelman School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, σε μια συνέντευξη πριν από τα αποτελέσματα της δοκιμής. «Βλέπουμε πολλούς ασθενείς να δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα».

Η Novo Nordisk είπε ότι το χάπι Wegovy φαινόταν να έχει ένα «ασφαλές και καλά ανεκτό προφίλ» στη μελέτη, σύμφωνα με όσα είχαν δει σε προηγούμενες δοκιμές.

Η εταιρεία είπε ότι θα υποβάλει αιτήσεις στις ρυθμιστικές αρχές για να προσθέσει τα καρδιαγγειακά οφέλη στις πληροφορίες συνταγογράφησης του φαρμάκου, ένα βασικό βήμα για την εξασφάλιση καλύτερης ασφαλιστικής κάλυψης. Είπε επίσης ότι θα παρουσιάσει λεπτομερή αποτελέσματα από τη δοκιμή σε επιστημονικό συνέδριο αργότερα αυτό το έτος.

Τα πληρέστερα αποτελέσματα είναι ζωτικής σημασίας για την καλύτερη κατανόηση των ευρημάτων της δοκιμής, δήλωσε στο CNN ο Δρ Steven Nissen της κλινικής του Κλίβελαντ πριν από τα αποτελέσματα της μελέτης.

Είναι υπεύθυνος για μια παρόμοια δοκιμή για την τιρζεπατίδη, ένα φάρμακο που παρασκευάζεται και πωλείται για τον διαβήτη τύπου 2 ως Mounjaro. Αναμένει την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και για απώλεια βάρους.

χάπι

«Νομίζω ότι για ένα χάπι που απαιτεί από τους ασθενείς να κάνουν ένεση εβδομαδιαία, αυτό είναι σχετικά ακριβό, ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα… είναι μια μείωση του σχετικού κινδύνου κατά 15%», είπε ο Nissen. Αλλά σημείωσε ότι θα ήταν απογοητευμένος με αυτό το επίπεδο. «Κάτι περισσότερο, ίσο με 20% για ένα βιολογικό φάρμακο είναι πιο λογικό».

Με πληροφορίες από το CNN