Οι παρεμβάσεις που βασίζονται στη γιόγκα αποτελούν μια εναλλακτική λύση για τη θεραπεία των διαταραχών της διάθεσης, καθώς συμβάλλουν στη μείωση των επιπτώσεων του χρόνιου στρες και της λειτουργικής δυσπεψίας για όσους εργάζονται σε θέσεις εργασίας με υψηλό στρες.

Άνθρωποι που κάποια στιγμή στη ζωή τους ένιωσαν να πνίγονται και να πελαγώνουν εξαιτίας των απαιτήσεων της καθημερινότητας ή του περιβάλλοντος που έχουν γύρω τους και λειτουργεί αγχωτικά για τους ίδιους, βρήκαν ένα καλό σύμμαχο που βελτίωσε τη διάθεσή τους, την αυτοπεποίθησή τους, αλλά και τις σχέσεις με τους γύρω τους: τη θεραπευτική γιόγκα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Θεραπευτών Γιόγκα (IAYT), η θεραπευτική γιόγκα είναι «η επαγγελματική εφαρμογή των αρχών και πρακτικών της γιόγκα για την προώθηση της υγείας και της ευεξίας στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής σχέσης που περιλαμβάνει εξατομικευμένη αξιολόγηση, καθορισμό στόχων, διαχείριση του τρόπου ζωής και πρακτικές γιόγκα».

θεραπευτική γιόγκα διαφορές

Μάθημα γιόγκα vs θεραπευτική γιόγκα

Αν και η γιόγκα είναι θεραπευτική, υπάρχουν διαφορές μεταξύ ενός δασκάλου yoga και ενός θεραπευτή γιόγκα και μεταξύ μιας τάξης γιόγκα και μιας συνεδρίας θεραπευτικής.

Η γιόγκα παρέχει τα εργαλεία για μια διαδικασία αυτοεξέτασης και αυτοανάπτυξης. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι τη βλέπουν ως ένα είδος άσκησης.

Ένα άτομο που αναζητεί έναν θεραπευτή γιόγκα ή μια θεραπευτική ομάδα συνήθως αναζητεί βοήθεια ή ανακούφιση από κάποιο σύμπτωμα ή κατάσταση υγείας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διδασκαλία επικεντρώνεται στην κατάστασή τους και στο πώς οι γιόγκι μπορούν να τους βοηθήσουν να αισθανθούν καλύτερα ή να βελτιώσουν τη λειτουργία τους και όχι στις τεχνικές ή τις μεθόδους της πρακτικής της γιόγκα.

Ο θεραπευτής γιόγκι είναι ένας ειδικός που επικεντρώνεται στο να βοηθήσει ένα άτομο να βελτιώσει τη λειτουργία και τη συνολική του υγεία.

Μια συνεδρία θεραπείας επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως ο πόνος, η κόπωση, η αϋπνία ή η κατάθλιψη.

Πρόκειται λιγότερο για την εκμάθηση τεχνικών και περισσότερο για την κατάληξη σε ένα συγκεκριμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Θεραπευτική γιόγκα στη λειτουργική δυσπεψία

Η λειτουργική δυσπεψία (FD) είναι μια κοινή διαταραχή του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από ενοχλητικό επιγαστρικό πόνο ή κάψιμο, κορεσμό μετά τα γεύματα ή πρώιμο κορεσμό.

Ακόμη και με φαρμακολογικές θεραπευτικές επιλογές, πρόκειται για μια χρόνια και υποτροπιάζουσα διαταραχή με επίμονα συμπτώματα που καθιστούν δύσκολη τη διαχείρισή της.

Η λειτουργική δυσπεψία διαγιγνώσκεται όταν δεν εντοπίζονται γνωστά βιολογικά αίτια κατά τη διάρκεια της διαγνωστικής εξέτασης.

Κάθε στρεσογόνος παράγοντας που επηρεάζει τον εγκέφαλό σας μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά συμπτώματα και το αντίστροφο.

Όταν ο εγκέφαλός σας αντιλαμβάνεται στρες, είτε πραγματικό είτε φανταστικό, στέλνει σήματα στα κύρια όργανά σας, ειδοποιώντας τα να μεταβούν σε κατάσταση επιβίωσης, που συχνά ονομάζεται αντίδραση μάχης ή φυγής.

Αυτό διαμεσολαβείται από ένα τμήμα του ακούσιου νευρικού σας συστήματος που ονομάζεται συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Μόλις περάσει η απειλή, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα αναλαμβάνει να προκαλέσει χαλάρωση.

Ωστόσο, σε όσους έχουν χρόνιο στρες, το σώμα παραμένει σε κατάσταση υπερέντασης. Όσον αφορά την υγεία του πεπτικού συστήματος, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια και δυσκοιλιότητα, αυξημένη γαστρική παλινδρόμηση και πόνο στο ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα.

Ένα άρθρο του 2018 στο The Journal of Occupational and Environmental Medicine ανέφερε μια μελέτη που εξέτασε την επίδραση του εργασιακού στρες στην ανάπτυξη δυσπεψίας.

Διαπίστωσαν σημαντικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης λειτουργικής δυσπεψίας στους συμμετέχοντες που εργάζονταν σε επαγγέλματα υψηλών απαιτήσεων και υψηλού κινδύνου.

Οι ασθενείς με ΦΔ έχουν υψηλότερα επίπεδα κυκλοφορούντων φλεγμονωδών πρωτεϊνών που συσχετίζονται με την ένταση των συμπτωμάτων. Πολλαπλές μελέτες αναφέρουν τη μείωση αυτών των πρωτεϊνών σε άτομα που συμμετείχαν σε συνεδρίες θεραπευτικής μορφής.

yoga

Θεραπευτική για καλύτερη διάθεση

Το άγχος έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σας σύστημα και το χρόνιο άγχος όχι μόνο αυξάνει την ευαισθησία σας σε ασθένειες, αλλά οδηγεί σε σωματικά και ψυχικά προβλήματα υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Η εξάσκηση της γιόγκα και του διαλογισμού για τη διαχείριση και την ανακούφιση τόσο του οξέος όσο και του χρόνιου στρες βοηθά τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τις συννοσηρότητες που σχετίζονται με τις ασθένειες και αυξάνει την ποιότητα ζωής.

Ως μη φαρμακολογική μορφή θεραπείας, οι παρεμβάσεις με βάση τη γιόγκα αποτελούν μια εναλλακτική επιλογή για τη θεραπεία των διαταραχών της διάθεσης.

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι οι διάφοροι τύποι της, διαλογισμός ή συνδυασμός των δύο, μπορούν να μειώσουν τον πόνο, ενώ βελτιώνουν την ευελιξία και τη λειτουργική κινητικότητα σε άτομα με διάφορες παθήσεις που προκαλούν χρόνιο πόνο.

Τα άτομα που ακολουθούν μία πρακτική παρουσιάζουν μειωμένο άγχος, κατάθλιψη και δυσάρεστα συμπτώματα. Αποτελέσματα από διάφορες μελέτες αναφέρουν ότι οι ασθενείς επίσης βιώνουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα πόνου και κόπωσης και υψηλότερα επίπεδα αποδοχής και χαλάρωσης έπειτα από μια παρέμβαση γιόγκα.