Η Ικαρία, ως γνωστόν δεν είναι αξιοσημείωτο μέρος στον χάρτη μόνο λόγω της σύνδεσης της με τη ραστώνη και την μακροζωία του γηγενούς πληθυσμού της, αλλά συνδιάζεται με αξέχαστα τοπία, φιλοσοφημένες… συντροφιές και τις διάσημες «Σευχέλλες» της.

Τα πανηγύρια

Ως φύσει γλετζέδικος λαός, θα ήταν αδιανόητο να μην συνοπολογίσουμε τον τρόπο διασκέδασης του νησιού και την αμεσότητα με την οποία μεταδίδεται ο ρυθμός των πανηγυριών σε Έλληνες και ξένους τουρίστες.

Είτε αναφερόμαστε στις πολυπληθείς γιορτές που οργανώνονται στα μεγάλα χωριά, είτε στις τελετουργικές μυσταγωγίες μικρότερης κλίμακας που στήνονται από ντόπιους και επισκέπτες, η ανάγκη για… θερινά ξεσπάσματα με συντροφιά τη μουσική και τα τοπικά κρασιά, μετά τα χρόνια της πανδημίας είναι ακόμα πιο έντονη.

Ικαρία πανηγύρια

Οι 9.000 κάτοικοι του νησιού, οι περισσότεροι εκ των οποίων συγκεντρωμένοι στον Άγιο Κήρυκο, τον Εύδηλο και τις Ράχες, ετοιμάζουν ημέρες πριν το διάσημο πανηγύρι της Λαγκάδας τον 15αύγουστο, στο οποίο συγκεντρώνεται λαοθάλασσα και η διουνυσιακή… ατμόσφαιρα συμπαρασύρει τους πάντες.

Τα τοπία

Η Ικαρία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα 255 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασής της παρουσιάζει καταπράσινες πλαγιές, γυμνούς βράχους, πευκοδάση και ποτάμια.

Στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ορεινή, με την οροσειρά του Αθέρα να εκτείνεται με υψηλότερη κορυφή τα 1.041 μέτρα, ενώ η έντονη βλαστησή της συνδιάζεται με το παρθένο στοιχείο που απαντά πλούσιο στο νησί.

Ικαρία Δωδεκάνησα

Ιαματικά λουτρά, βελανιδιές, κυπαρίσσια, πλατάνια, ελιές και βερικοκιές, με αποκορύφωμα το δάσος του Ράντη στα δυτικά, αποτελεί ένα από τα σπανιότερα χαρακτηριστικά μεσογειακά προϊστορικά δάση, που εντάσσεται στο πρόγραμμα NATURA 2000.

Εξίσου γοητευτικό το φαράγγι του ποταμού Χάλαρη, αποτελεί ένα μοναδικής ομορφιάς φαράγγι, με ιδιαίτερα είδη χλωρίδας και πανίδας.

Οι παραλίες

Κοντά στο Μαγγανίτη, οι Σεϋχέλλες σας περιμένουν ως η πιο διάσημη παραλία του νησιού, για να βουτήξετε σε τιρκουάζ νερά της.

Στην παραλία του Αρμενιστή θα συναντήσετε φυσιολογικές τιμές και πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Στο Λιβάδι, στα βορειοδυτικά του νησιού, συναντάς πεντακάθαρα και παγωμένα νερά, σε μια από τις ιδανικότερες λύσεις, δίπλα στην πολυδιαφημισένη Μεσακτή που συνήθως συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Στη Μεσακτή θα πάτε για σερφ και στο Ιερό θα σας στείλει σίγουρα κάποιος από τους ντόπιους, αφού οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη παραλία της Ικαρίας, που… «δεν την πιάνει αέρας».

Ικαρία παραλίες Άγιος Κήρυκος

Τα μονοπάτια της

Για τους ταξιδιώτες που προτιμούν τις δραστηριότητες και δεν κυνηγούν μονάχα τις παραλίες στις διακοπές, επιδιώκοντας την περιπλάνηση στη φύση, η Ικαρία προσφέρει ποικίλες ευκαιρίες για πεζοπορία.

Ο γύρος των Ραχών είναι η πιο γνωστή και δημοφιλής πεζοπορική διαδρομή της Ικαρίας, μήκους 25 χιλιομέτρων.

Η διάσχιση της κορυφογραμμής Μαυράτο-Πούντα (περίπου 5 ώρες), το μονοπάτι Νας-Ράχες που διασχίζει το φαράγγι του Χάλαρη, του μεγαλύτερου ποταμού της Ικαρίας (περίπου 2 ώρες), το μονοπάτι Αρέθουσα–Δοκίμι–Χρυσόστομος (περίπου 3 ώρες) είναι ορισμένες από τις πιο ξεχωριστές διαδρομές του νησιού.

Ικαρία τοπίο αφιέρωμα

Το φαγητό

Επειδή «Το εν τη καρδία του νήφοντος επί της γλώττης εστί του μεθύοντος», λάβετε σοβαρά υπόψιν τις γεύσεις που είναι σημαντικό να προτιμήσετε κατά την παραμονή σας στο νησί.

Κοινώς, όσο μεγάλο δέλεαρ κι αν συνιστούν τα γλέντια και τα πιώματα, οι ολοκληρωμένες διακοπές, απαιτούν και την κατάλληλη… επίγευση παραδοσιακών συνταγών.

Το νησί έχει μεγάλη γαστρονομική παράδοση άλλωστε και εκλεκτά τοπικά προϊόντα. Το… ιδαίτερο ικαριώτικο κρασί, το καλομεγειρμένο κατσικάκι και η Καθούρα, είδος παραδοσιακού τυριού, πρέπει να φθγουτράρουν στο μενού. Δοκιμάστε μέλι και ντόπιο λάδι, ενώ για το κλείσιμο οπωσδήποτε ρωτήστε για τα γλυκά του κουταλιού που σερβίρονται… απλόχερα.

Οι άνθρωποί της

Καλούς και κακούς ανθρώπους, επαγγελματίες και μη συναντά κανείς σε οποιαδήποτε τοποθεσία, μα… πλειοψηφικά τουλάχιστον, δεν υπάρχει επισκέπτης που να μην εξυμνεί τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί η κουλτούρα του νησιού, χάρη στους ανθρώπους του.

Γνώστες της διασκέδασης, με μεράκι για όσα καταπιάνονται, μάλλον έχουν ανακαλύψει το νόημα της ζωής, διατηρώντας την ευγένεια και την φιλοσοφημένη αντίληψή τους ακόμα και για τον τουρισμό που επιδιώκουν να χωρά η Ικαρία.