Μερικοί από εσάς μπορεί να διαβάζετε τούτες τις γραμμές από την ξαπλώστρα στην παραλία, έχοντας δίπλα σας ένα κρύο μηλίτη (ή ό,τι άλλο θέλετε), ενώ κάποιοι άλλοι να μετράτε αντίστροφα για την ημέρα που θα γίνετε ένα με το πλήθος στο πλοίο. Έχω την εντύπωση, πάντως, από το vibe που πιάνουν οι κεραίες μου, πως οι περισσότεροι είστε στο ίδιο mood: Ξεκούραση, παραλιάρες και εξερεύνηση μικρών νησιών ή χωριών.

Νησιά ανεξερεύνητα, με πλούσια ιστορία, μυστικές και συγκλονιστικές παραλίες, σπάνια και αγνή ομορφιά. Νησιά πέρα από τα συνηθισμένα και λιγότερο δημοφιλή. Τόποι που μόνο λίγοι και εκλεκτοί γνωρίζουν κι έχουν απολαύσει. Αυτή είναι η μαγεία του καλοκαιριού στο φινάλε. Μικρά στον χάρτη και στην σκιά των μεγάλων, ωστόσο είναι τόσο συναρπαστικά που πρέπει να επισκεφθείς μια φορά.

Ψέριμος

Το μικρό αυτό νησί, το οποίο παίρνει τα πάνω του χρόνο με τον χρόνο, βρίσκεται ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Κω. Είναι το ιδανικό μέρος για να κλείσεις κινητό, να ηρεμήσεις, να απομακρυνθείς από τη φασαρία του κόσμου και να καταλάβεις τι θα πει γέμισμα μπαταριών. Υπάρχουν φυσικά καταλύματα, ταβέρνες και μαγαζιά, αλλά αυτά που χρειάζεσαι, είναι μαγιό, σορτσάκια, λίγα μπλουζάκια και θα είσαι μια χαρά. Οι παραλίες προσεγγίζονται με τα πόδια ή με σκάφος, επομένως δεν χρειάζεται να χαλάσεις περισσότερα χρήματα σε αυτοκίνητο.

Αυλάκια, Τρεβάθια, Βαθύ, Ρούσσα, Γλίστρα, Μαραθούντα είναι οι πιο γνωστές παραλίες στην Ψέριμο. Υπάρχουν τόσες επιλογές. Φυσικά, επειδή η ομορφιά του απέραντου γαλάζιου με την ανατολή του ήλιου είναι αξία ανεκτίμητη, μη παραλείψεις να περπατήσεις σε λόφους με μικροσκοπικά ξωκλήσια για να γεμίσεις τις αναμνήσεις σου με μαγικές εικόνες.

Λειψοί

Το μυθικό νησί είναι γνωστό στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ωγυγία. Εκεί κατοικούσε η θεά Καλυψώ. Βρίσκεται βόρεια από τη Λέρο και ανατολικά από την Πάτμο και φημίζεται για την απίστευτη ηρεμία που προσφέρει. Και όχι μόνο, μιας και έχει παραλίες με καταγάλανα νερά, γραφικά καλντερίμια, νόστιμο φαγητό και χαρακτηρίζεται από εξαιρετική φιλοξενία. Αν ένα διαμάντι στο Αιγαίο είχε όνομα, σε αυτό θα αναγραφόταν η λέξη Λειψοί. Οι παραλίες είναι αυτές οι υπέροχες των Δωδεκανήσων, ενώ απαρτίζονται και από άμμο και από βότσαλο. Οι πιο γνωστές είναι: Κατσαδιά, Κάμπος, Πλατύς Γιαλός, Ξηρόκαμπος, Μονοδένδρι και Ξηρόκαμπος. Όλες με πεντακάθαρα νερά.

Το νησί έχει υπέροχο λιμάνι, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχει οργανωμένη ανακύκλωση εκεί, με ειδικές σακούλες για τα σκουπίδια. Να αναφέρω πως στις 23 Αυγούστου, γίνεται ένα μεγάλο πανηγύρι εκεί, στην Παναγιά του Χάρου συγκεκριμένα, ενώ γίνεται και η γιορτή κρασιού τον ίδιο μήνα, μιας και οι Λειψοί φημίζονται για την οινοποιία τους.

Χάλκη

Πολύ κοντά στη Ρόδο και την Τήλο, δεσπόζει η Χάλκη. Ένα αρχοντικό μέρος από όλες τις απόψεις. Όχι μόνο γιατί είναι γραφικό, αλλά γιατί κάτι παραλίες που σε κάνουν να πιστεύεις πως ναι, η ζωή είναι πολύ ωραία και η Ελλάδα επίσης. Έχει έναν οικισμό, το Νημποριό, αν και οι ντόπιοι τον αποκαλούν Εμπορειό. Έτσι τον είχε αναφέρει και ο Καβάφης στο ποίημα του. Η Χάλκη έχει πανέμορφα σπίτια δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής, ζηλευτά μπαλκόνια με θέα το Αιγαίο και στενά που χαίρεσαι να τα περπατάς.

Όσον αφορά τις παραλίες, τα λόγια είναι περιττά. Αρχικά, πρέπει να νοικιάσεις βάρκα από το λιμάνι για να πας οπωσδήποτε στην Αλιμιά. Ακατοίκητο σημείο με νερά που καταλαβαίνεις ότι είναι παρθένα. Λίγοι και καλοί που λέει ο λόγος. Επιπλέον παραλίες είναι ο Πόνταμος, η πιο γνωστή του νησιού, τα Κάνια, η Αρέτα και η Τραχειά. Εδώ κάνεις διακοπές δίχως να σε ενοχλεί τίποτα.

Κάσος

Ένα νησί που δεν είναι για όλους. Ή που θα το λατρέψεις και θα θέλεις να παρατείνεις τη διαμονή σου ή που δεν θα σ’αρέσει καθόλου. Το μεγαλύτερο χωριό του νησιού είναι η Αγία Μαρίνα με τα γραφικά σοκάκια και τα παραδοσιακά σπίτια, ενώ για να μπεις στο μουντ του νησιού, θα πρέπει να είσαι ανοιχτός/η στα ούζα και τα αυτοσχέδια τσιμπούσια. Άλλο που δεν θέλουμε κι εμείς και οι ντόπιοι.

Οι παρθένες παραλίες του νησιού είναι το κάτι άλλο. Εμπορειός, Αντιπέρατος, Χέλατρος, Μάρμαρα, Τριτά, Αυλάκι, όλες με υπέροχα νερά. Το ωραίο με την Κάσο είναι ότι παραμένει αυθεντική και αυτό την κάνει ένα ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό.

Μεγανήσι

Bρίσκεται μεταξύ Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας. Θεωρείται το μεγαλύτερο ανάμεσα στα λεγόμενα «Πριγκηπόνησα». Με τους μακρόστενους θαλάσσιους όρμους του, αποτελεί τον πιο ειδυλλιακό προορισμό στο Ιόνιο. Οι παραλίες του νησιού έχουν γαλαζοπράσινα νερά, άφθονο πράσινο όπως είναι λογικό, με το Φανάρι να είναι η πιο γνωστή στο Μεγανήσι.

Επιπλέον επιλογές είναι ο Άγιος Ιωάννης, η Ρόκα, το Λιμονάρι, η Ελιά και το Πασουμάκι. Οπωσδήποτε όμως στο Μεγανήσι, πρέπει να επισκεφθείς τη Σπηλιά του Παπανικολή, που σύμφωνα με τον θρύλο  είχε τη μυστική του βάση το περίφημο υποβρύχιο Παπανικολής, το οποίο έδρασε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Δεν είσαι του νησιού; «Χειμερινοί» προορισμοί που μπορείς να επισκεφθείς άνετα το καλοκαίρι

Τα 5 πράγματα που κάνουν το Αιγαίο μπας κλας σε σχέση με το Ιόνιο

Το νησί που γεμίζει κάθε χρόνο και κανείς δεν ξέρει γιατί