Μπορεί τα Χανιά να φημίζονται για την γραφική Παλιά Πόλη, το Ενετικό Λιμάνι, το φυσικό ορεινό κάλλος και τα υπέροχα γραφικά χωριά που θα συναντήσεις αν βγεις έξω από την πόλη, αλλά η αλήθεια είναι πως το δυνατό τους σημείο για το καλοκαίρι είναι οι εκπληκτικές παραλίες τους.

Όποιες παραλίες στα Χανιά και να επιλέξετε να επισκεφθείτε είναι σίγουρο πως θα συναντήσετε χρυσαφένια αμμουδιά, άγρια βράχια ή καταπράσινα τοπία, ειδυλλιακές ακρογιαλιές, πολύβουες ή ερημικές παραλίες με καταγάλανα νερά.

Οι βόρειες παραλίες στα Χανιά είναι γενικά πιο πολυσύχναστες, πιο ρηχές, με πιο ζεστά νερά και τις περισσότερες τις πιάνουν τα μελτέμια. Οι νότιες παραλίες, αντίθετα, είναι γενικά πιο ερημικές, βαθαίνουν πιο απότομα και τα νερά τους είναι πιο κρύα. Τέλος, οι δυτικές παραλίες είναι από τις καλύτερες στην Ελλάδα και η μορφολογία τους μοιάζει με των βόρειων.

Λίγη παραπάνω εξερεύνηση γύρω από τα Χανιά θα σε ανταμείψει με πολλές παραλίες που θα σε κάνουν να παραμιλάς. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε 5 από τις καλύτερες παραλίες στα Χανιά.

Σεϊτάν Λιμάνια

Ένα ιδανικό σημείο για μπάνιο είναι η παραλία Σεϊτάν Λιμάνι στη βόρεια ακτή, ανατολικά της πόλης των Χανίων. Ιδανικά θα πας νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν δε θα έχει πολύ κόσμο. Η ονομασία της παραλίας σημαίνει «Λιμάνια του διαβόλου», εξαιτίας των ισχυρών ρευμάτων, ενώ για να φτάσεις σε αυτή την εκπληκτική παραλία των Χανίων θα χρειαστεί να κατηφορίσεις για 20 λεπτά ένα μονοπάτι.

Σεϊτάν παραλίες Χανιά

Η παραλία πρόκειται για ένα μικρό φιόρδ, δηλαδή μια λωρίδα θάλασσας που εισέρχεται στη στεριά. Τα νερά είναι καταγάλανα και κάνουν την παραλία του Στεφάνου, όπως αλλιώς ονομάζεται, ένα ειδυλλιακό τοπίο.

Η παραλία είναι αρκετά μικρή και διαθέτει λευκό χαλίκι και άμμο και η θάλασσα απλώνεται ανάμεσα σε δύο βραχώδεις όρμους σε στενόμακρο στυλ. Λόγω του μικρού μεγέθους, αποφύγετε να την επισκεφθείτε τους μήνες αιχμής ή επιλέξτε μια αρκετά πρωινή ώρα.

Φαλάσαρνα

Τα Φαλάσαρνα είναι μια παραλία στη δυτική ακτή της Κρήτης που απέχει περίπου 52 χλμ από τα Χανιά. Η περιοχή έχει ιστορικό ενδιαφέρον και μάλιστα στο βόρειο μέρος της παραλίας βρίσκονται τα ερείπια της Ελληνορωμαϊκής Πόλης της Φαλάσαρνας.

Ουσιαστικά αυτή η παραλία στα Χανιά είναι μια σύνθεση από μια μεγάλη και μερικές μικρότερες αμμώδεις παραλίες. Τι θα βρεις -εκτός από ένα εντυπωσιακό τοπίο- στα Φαλάσαρνα; Μεγάλα κύματα όταν φυσάει και μερικά από τα πιο καθαρά νερά που έχεις δει.

Χανιά

Η παραλία με την ψιλή άμμο τα κρυστάλλινα νερά έχει ανεμπόδιστη θέα στον ορίζοντα και εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Καθώς κοιτάζει στα δυτικά η παραλία Φαλάσαρνα έχει συνήθως κύμα και γι αυτό είναι η αγαπημένη των σέρφερς.

Κεδρόδασος

Λίγο πιο κάτω από το Ελαφονήσι, η παραδεισένια παραλία Κεδρόδασος (που πήρε το όνομά της από ένα κοντινό δάσος κέδρου) είναι ένα απομονωμένο κομμάτι ακτής με λευκή άμμο. Βρέχεται από καταγάλανα νερά και σε ένα μέρος της θα βρεις δέντρα που παρέχουν φυσική σκιά.

Τα νερά είναι κρυστάλλινα τιρκουάζ, ενώ κατά μήκος της παράκτιας διαδρομής από το Κεδρόδασος ως το Ελαφονήσι υπάρχουν μικρά ερημικά κολπάκια. Η περιοχή είναι προστατευμένη, ενταγμένη στο δίκτυο NATURA, και εντελώς παρθένα.

Κεδρόδασος παραλίες Χανιά

Η προσέγγισή της δεν είναι και τόσο εύκολη, αφού θα πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητο και να περπατήσετε κανένα 10λεπτο προς την παραλία. Αυτός είναι και ο λόγος που μερικά χρόνια πριν δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή και μάζευε λίγο κόσμο. Πλέον αυτό έχει αλλάξει και προσελκύει αρκετό κόσμο.

Φραγκοκάστελο

Το Φραγκοκάστελο βρίσκεται ανατολικά του Λουτρού και είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές παραλίες στα Χανιά, με ένα φρούριο του 14ου αιώνα (από το οποίο πήρε το όνομά της), ορατό από την παραλία.

Τον Μάιο του 1828 οχυρώθηκαν εδώ 600 άντρες και ο αρχηγός τους Χατζημιχάλης Νταλιάνης, πολεμώντας ενάντια στον Τουρκικό ζυγό. Ο Νταλιάνης και 335 άντρες χάθηκαν στη μάχη και τα σώματά τους έμειναν άταφα. Ο μύθος λέει ότι ένας δυνατός αέρας φύσηξε και τα σώματα των νεκρών σκεπάστηκαν με άμμο.

Έκτοτε, λέγεται ότι κάποιες χρονιές τα πρωινά στα τέλη του Μαΐου οι σκιές των πολεμιστών φαίνονται να περπατάνε αργά προς το κάστρο και να χάνονται στη θάλασσα. Τα φαντάσματα των πολεμιστών εμφανίζονται με την ανατολή και χάνονται με την πρωινή δροσιά, γι αυτό και οι ντόπιοι τα ονόμασαν δροσουλίτες.

Φραγκοκάστελο παραλίες Χανιά

Η κεντρική παραλία του Φραγκοκάστελου είναι πραγματικά μαγευτική με άμμο και ρηχά νερά, ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Είναι αρκετά οργανωμένη και έχει γενικά πολύ κόσμο. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να συναντήσετε είναι ο συχνός ενοχλητικός αέρας, που μεταφέρει την άμμο με δύναμη.

Παλαιοχώρα

Στη νότια ακτή που σχηματίζεται στα Χανιά θα συναντήσεις την Παλαιόχωρα: μια γραφική μικρή παραθαλάσσια πόλη που έχει πολλές παραλίες για να γνωρίσεις. Η κύρια παραλία εδώ λέγεται Παχιά Άμμος και είναι μεγάλη αμμουδιά με Γαλάζια Σημαία, με υποδομές και ανέσεις, αλλά και με ρηχά νερά.

Περίπου 5 χιλιόμετρα δυτικά, θα βρεις ακόμα μια αμμώδη παραλία με την ονομασία Γραμμένος. Και εδώ θα εντυπωσιαστείς από τα γαλάζια, κρυστάλλινα νερά, όπως επίσης από τις υποδομές οργανωμένης παραλίας.

Παλαιοχώρα καλυτερες παραλιες χανια

Ακόμα πιο μακριά, υπάρχει η άγρια, απομονωμένη και βοτσαλωτή παραλία Καραβόπετρα. Εν τω μεταξύ, η βοτσαλωτή παραλία Ψιλός Βώλακας είναι κρυμμένη μέσα σε έναν μικρό, βραχώδη όρμο και έχει ρηχά καταγάλανα νερά, ενώ η παραλία Κριός (οργανωμένη) είναι ιδανική αν αναζητάς γαλήνη και ηρεμία.

* Φωτογραφίες: Shutterstock