Η Αίγυπτος απασχολεί για μια ακόμη φορά την κοινή γνώμη, με αρχαία ευρήματα που έρχονται για να φωτίσουν πτυχές της καθημερινής ζωής των Αρχαίων Αιγυπτίων. Ο διεθνούς φήμης αρχαιολόγος, δρ. Zahi Hawass, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως βρέθηκε η βασιλική μητρόπολη, Dazzling Aten (Εκθαμβωτικός Ήλιος), η οποία χρονολογείται στα 3.400 χρόνια και βρίσκεται στην δυτική όχθη του Νείλου, κοντά στην σύγχρονη πόλη Luxor.

Επιπλέον δήλωσε πως η σημασία αυτού του ευρήματος είναι το ίδιο αξιοσημείωτη με εκείνη του τάφου του Τουταγχαμών, τον περασμένο αιώνα.

Η πόλη είχε φτιαχτεί από τον Αμένωφι Γ’ και αργότερα, διοικήθηκε από τον γιο του Τουταγχαμών.

Η Dazzling Aten βρέθηκε…κατα λάθος, όταν τον Σεπτέμβρη του περασμένου χρόνου, ο γνωστός αρχαιολόγος και η ομάδα του, έψαχναν να βρουν έναν ναό αφιερωμένο στον Τουταγχαμών. Αντί αυτού, κρυμμένη κάτω από την άμμο για μισή χιλιετία, βρέθηκε η αρχαία μητρόπολη, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει ανακαλυφθεί στην Αίγυπτο έως τώρα.

Μέχρι στιγμής, οι ανασκαφές έχουν αναδείξει υπόγεια δωμάτια γεμάτα με εργαλεία και αντικείμενα καθημερινής χρήσεως, όπως κοσμήματα και αγγεία, ένα μεγάλο αρτοποιείο, κουζίνες και ένα νεκροταφείο.

Η πόλη επιπλέον, περιλαμβάνει εργαστήρια και εμπορικά καταστήματα, γειτονιές με ιδιωτικές κατοικίες και τρία παλάτια.

Η Αρχαία Αίγυπτος, μέχρι σήμερα αποκαλείται, ο πολιτισμός χωρίς πόλεις. Όσα γνωρίζουμε έχουν προέλθει κυρίως από τάφους και ναούς, την ώρα που άλλοι μεγάλοι πολιτισμοί, από τα Μπρούτζινα Χρόνια, όπως η Μεσοποταμία, φημίζονται για τις μεγαλοπρεπείς πόλεις τους.

Το συγκεκριμένο εύρημα, θεωρείται αξιοσημείωτο, όχι μόνο χάρη στο μέγεθος του αλλά και χάρη στη μεγαλοπρέπεια του και την εξαιρετικά καλά διατηρημένη κατάσταση του.

Οι ανασκαφές, θα βοηθήσουν στην περαιτέρω κατανόηση του πως διαμορφώνονταν οι πόλεις της Αρχαίας Αιγύπτου, της ανάπτυξης των αστικών κοινοτήτων της εποχής και πιο συγκεκριμένα, στην μελέτη της καθημερινότητας των αρχαίων Αιγύπτιων, στην χρυσή περίοδο της βασιλείας του Τουταγχαμών Γ’.

Πηγή: The Conversation