Το Αμριτσάρ, μια πόλη δύο εκατομμυρίων κατοίκων της βόρειας Ινδίας, φημίζεται για πολλά πράγματα: την απολαυστική κουζίνα, την ιστορική παλιά πόλη και τον εντυπωσιακό Χρυσό Ναό, το πιο σημαντικό ιερό της θρησκείας των Σιχ.

Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει παντού, από τον ναό μέχρι τους ανθρώπους στους δρόμους, είναι ένα αίσθημα γενναιοδωρίας που συνδέεται με την ίδια την ίδρυση της πόλης.

Το Αμριστάρ ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα από έναν Σιχ γκουρού και βρίσκεται στην περιοχή του Παντζάμπ όπου προήλθε ο Σιχισμός. Η θρησκεία είναι γνωστή για την παράδοσή της στο seva, μια εθελοντική υπηρεσία που εκτελείται για άλλους χωρίς καμία προσδοκία ή αμοιβαιότητα.

Seva σημαίνει αγάπη

Οι Σιχ σε όλο τον κόσμο κάνουν seva σε gurudwaras (ναούς των Σιχ), πιο συχνά με απλές πράξεις όπως ο καθαρισμός των δαπέδων, το σερβίρισμα γευμάτων και η διατήρηση της τάξης στο ναό.

Άλλοι κάνουν seva στην ιδιωτική τους ζωή μέσω πράξεων γενναιοδωρίας και φιλανθρωπίας. Τον Απρίλιο του 2021, όταν ο Covid κατέστρεψε οικογένειες σε όλη την Ινδία, η κοινότητα των Σιχ ανταποκρίθηκε στην πρόκληση της παράδοσης κυλίνδρων οξυγόνου και άλλων ιατρικών προμηθειών σε όσους είχαν απεγνωσμένη ανάγκη.

«Seva σημαίνει ανιδιοτελής υπηρεσία και στον Σιχισμό δεν είναι απλώς μια προτροπή και ένας οδηγός, αλλά μια καθημερινή πρακτική», γράφει η Jasreen Mayal Khanna στο βιβλίο της Seva: Sikh Wisdom for Living Well by Doing Good.

Αμριτσάρ Ινδία φαγητό

«Το άλλο όνομα για το seva είναι αγάπη», είπε ο 23χρονος Abhinandan Chaudhary, ο οποίος κάνει seva με την οικογένειά του από τα οκτώ του. «Μια κοινή διδασκαλία είναι ότι κάποιος πρέπει να είναι τόσο διακριτικός και ανιδιοτελής, ώστε αν κάνεις seva από το αριστερό χέρι, ούτε το δεξί σου χέρι να μην το μαθαίνει».

Το πνεύμα της γενναιοδωρίας στον Σιχισμό μπορεί να φανεί σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια του lockdown για τον Covid, εθελοντές Σιχ σε gurudwaras στην Αγγλία παρέδιδαν χιλιάδες γεύματα την ημέρα στο προσωπικό του NHS, ενώ οι Σιχ σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ μαγείρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες δωρεάν γεύματα.

Σε καταστάσεις κρίσης ή έκτακτης ανάγκης, οι Σιχ έχουν συγκεντρώσει όλες τους τις δυνάμεις για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη, είτε πρόκειται για τον Καναδά που έχει πληγεί από μια καταιγίδα είτε για τη Νέα Ζηλανδία που έχει πληγεί από έναν κυκλώνα.

Κανείς δεν κοιμάται νηστικός στο Αμριτσάρ

Αλλά στο Αμριτσάρ, την καρδιά της θρησκείας των Σιχ, η εκπλήρωση του seva μεταφέρεται σε άλλο επίπεδο. Είναι γνωστό σε όλη την Ινδία ότι κανένας δεν χρειάζεται να κοιμηθεί πεινασμένος στο Αμριτσάρ. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει πάντα ένα ζεστό γεύμα έτοιμο για όποιον το θέλει στο Golden Temple, το πιο σημαντικό ιερό της θρησκείας των Σιχ.

Το langar του Χρυσού Ναού, μια δωρεάν, κοινόχρηστη κουζίνα, είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, εξυπηρετώντας 100.000 άτομα την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να φάνε εδώ, χωρίς διακρίσεις, για όσο διάστημα χρειάζονται στέγη και φαγητό, και τα γεύματα είναι διαθέσιμα 24 ώρες την ημέρα.

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Vikas Khanna με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος μοίρασε εκατομμύρια γεύματα στην Ινδία κατά τη διάρκεια του lockdown, τόνισε: «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Αμριτσάρ και έχουμε μια τεράστια κοινοτική κουζίνα όπου όλοι τρέφονται.

Ολόκληρη η πόλη μπορεί να φάει εκεί… Η αίσθηση της πείνας μου ήρθε από τη Νέα Υόρκη, όταν πάλευα εδώ από τα βάθη».

Αμριτσάρ Ινδία φαγητό

Η λειτουργία του Χρυσού Ναού

Όπως όλοι οι gurudwaras, ο Χρυσός Ναός λειτουργεί ομαλά και με απόλυτη πειθαρχία από μια ομάδα εθελοντών, οι οποίοι σερβίρουν ένα βασικό αλλά νόστιμο γεύμα με φακές, chapattis (πλακέ ψωμί), στιφάδο από ρεβίθια και γιαούρτι σε ανοξείδωτα πιάτα κάθε μέρα. Οι άνθρωποι κάθονται σταυροπόδι στο πάτωμα σε τεράστιες αίθουσες που μπορούν εύκολα να φιλοξενήσουν 200 άτομα τη φορά: άνδρες και γυναίκες, γέροι και νέοι, πλούσιοι και φτωχοί.

Υπάρχει μια σιωπηρή χορογραφία πίσω από αυτό που όλοι φαίνεται να γνωρίζουν. Ενώ κάποιοι ζητούν περισσότερο φαγητό, άλλοι απλώς τελειώνουν γρήγορα τα πιάτα τους και φεύγουν. Μετά από κάθε 15 λεπτά περίπου, οι εθελοντές καθαρίζουν και προετοιμάζουν την αίθουσα για τον επόμενο γύρο πεινασμένων συνανθρώπων, συνεχίζοντας τον ατελείωτο κύκλο φαγητού και σερβιρίσματος.

Από τον ναό μέχρι τους ανθρώπους στους δρόμους, η φιλικότητα, η γενναιοδωρία και η εξυπηρετικότητα είναι δεδομένες στο Αμριτσάρ. Όταν το επισκέπτεσαι, παντού σε ακολουθούν χαμογελαστοί Ινδοί και αν φαινόσουν χαμένος ή μπερδεμένος, όλοι ήταν πρόθυμοι να σε βοηθήσουν.

Όταν φτάνουν τουρίστες στο Kesar da Dhaba, ένα διάσημο εστιατόριο με μεγάλους χρόνους αναμονής, οι άνθρωποι στριμώχνονται στα κοινόχρηστα τραπέζια για να τους κάνουν χώρο, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε να χτυπάνε τους αγκώνες ενώ τρώνε.

Μια αίσθηση καλωσορίσματος και κοινής χρήσης είναι πανταχού παρούσα. μια συμπαθητική ματιά και ένα χαμόγελο είναι αρκετά για να τους καλέσουν άγνωστοι για τσάι και να μιλήσουν για τη ζωή τους.

«Μεγαλώνοντας στο Αμριτσάρ, υπήρχε η αίσθηση ότι ζεις μέσα σε μια μεγάλη κοινότητα», είπε ο Ραχάτ Σάρμα, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ. «Μεγάλωσα παίζοντας κρυφτό στον Χρυσό Ναό, όπου όλοι μας κάναμε seva.

Όλοι προσέχουν ο ένας τον άλλον, και οι Σιχ και οι Ινδουιστές, οι δύο θρησκείες της πλειοψηφίας στην πόλη, ζούσαν μαζί με αγάπη, παρόλο που συχνά υπάρχουν αντίθετες πολιτικές συνθήκες».

Είναι λογικό ότι η πόλη είναι τόσο γεμάτη ζωντάνια, γιατί όσο το Αμριτσάρ είναι μια πόλη του θείου, είναι μια πόλη της ζωής. Η τοπική κουζίνα στην άκρη του δρόμου, με τα kulchas (πλακάκια) και το chole (στιφάδο με ρεβίθια), το phirni (ρυζόγαλο) σε παραδοσιακά πήλινα δοχεία και τα χορταστικά ποτήρια βουτυρόγαλα, προκαλούν «ζήλεια» σε όλη την Ινδία.

Αμριτσάρ Ινδία φαγητό

Η εκπληκτική αν και παραμελημένη παλιά πόλη, ένας λαβύρινθος από στενά δρομάκια, κόμβους και μικρές πλατείες, είναι γεμάτη ζωηρά και πολύβουα παζάρια και μοιάζει να χάνεται στον χρόνο.

Το σκοτεινό παρελθόν του Αμριτσάρ

Ωστόσο, στο επίκεντρο του μεγαλόψυχου και ανοιχτού χαρακτήρα του Αμριτσάρ βρίσκεται μια σκοτεινή σύγχρονη ιστορία που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αυτοαντίληψης και της δυναμικής της πόλης, όπως και του Σιχισμού.

Ως η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο Παντζάμπ, το Αμριτσάρ ήταν συχνά ένα hotspot για συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας. Ένα τέτοιο γεγονός πήρε μια βάναυση τροπή το 1919, όταν ένας Βρετανός στρατηγός έδωσε διαταγές να πυροβολήσουν σε μια ειρηνική συνάντηση ανθρώπων, η οποία έγινε γνωστή ως Σφαγή στη Jallianwala Bagh, όπου σκοτώθηκαν έως και 1.500 άνθρωποι.

Επιπλέον, όταν οι Βρετανοί εγκατέλειψαν βιαστικά την Ινδία το 1947, η βία που έπληξε την ινδική διαίρεση επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το Αμριτσάρ λόγω της θέσης της πόλης δίπλα στα πρόσφατα σχεδιασμένα σύνορα.

Το 1984, το Αμριτσάρ έγινε και πάλι επίκεντρο τραγικών γεγονότων. Μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση που διέταξε η πρωθυπουργός Ίντιρα Γκάντι περιελάμβανε την εισβολή στον Χρυσό Ναό από στρατιωτικές δυνάμεις για να εξαλείψουν τους αποσχιστές, οι ταραχές των οποίων γίνονται αισθητές ακόμη και σήμερα.

Η επίθεση αυτή οδήγησε στη δολοφονία της Γκάντι από τους δύο Σιχ σωματοφύλακές της μερικούς μήνες αργότερα και σε σφαγή χιλιάδων αθώων Σιχ σε ολόκληρη την Ινδία τις επόμενες ημέρες.

https://youtube.com/watch?v=1Br6_dFKBws

Είναι σημαντικό για τους Σιχ να διατηρήσουν τις αναμνήσεις αυτών των γεγονότων. Οι ιστορίες των μαρτύρων των Σιχ αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της πολιτιστικής τους μνήμης, που απαγγέλλονται ακόμη και στην προσευχή τους, τα άρδα.

«Αλλά αυτές οι ιστορίες δεν επαναλήφθηκαν για να υποδαυλίσουν το μίσος ή να αναζητήσουν εκδίκηση. Αντίθετα, τονίστηκε η κληρονομιά μας να είμαστε προστάτες», έγραψε η Khanna.

Και γι’ αυτό είναι ακόμη πιο αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι μια κοινότητα που έχει υποστεί τόσα πολλά συλλογικά τραύματα εξακολουθεί να δίνει και να αποδέχεται όλους. Σύμφωνα με την Khanna, αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αναπόσπαστο μέρος του να είσαι Σιχ.

«Ο Γκουρού Νανάκ (ο ιδρυτής του Σιχισμού) έκανε τη seva το τραγούδι των Σιχ… Οι Σιχ απλώς επιλέγουν να κάνουν την ανιδιοτέλεια μεγάλο μέρος της ζωής τους, εμπνευσμένοι από τα λόγια και τις πράξεις των γκουρού τους».

Η παράδοση της αποδοχής και της υποδοχής των ανθρώπων από το seva και τους Σιχ, ανεξάρτητα από την πίστη ή την πίστη τους, είναι απόδειξη της γενναιοδωρίας τους και της πόλης που εδραιώνει αυτό το συναίσθημα με τον πιο υποδειγματικό τρόπο.

Στο Αμριτσάρ, όσο ζοφερά και σκοτεινά και αν φαίνονται τα πράγματα, φαίνεται να κυριαρχεί πάντα ένα πνεύμα καλοσύνης, αγάπης και γενναιοδωρίας.

*Με πληροφορίες από το BBC