Ήταν κάτι που αναμενόταν από τις αρχές της δεκαετίας και είχε προβλεφθεί από τους ειδικούς. Από το 1950 μέχρι και το 2023, η Κίνα κατείχε τα πρωτεία της χώρας με τους περισσότερους κατοίκους, αλλά πλέον το σκήπτρο αυτό παραδίδεται στην Ινδία, η οποία σημείωσε μια άνοδο 1 δισεκατομμυρίου από τα μέσα του 20ου αιώνα και ξεπέρασε την γείτονα χώρα της.

Σύμφωνα με τις προβολές του ΟΗΕ, η Ινδία έχει πληθυσμό 1.425.775.850 και άφησε την Κίνα στη δεύτερη θέση, με την Κίνα να χάνει την πρωτιά λόγω των ισχυρών νομοθεσιών για έλεγχο της γεννητικότητας, με την πολιτική απαγόρευσης δεύτερου παιδιού στις οικογένειες να έχει σοκάρει στα 80s. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση εξανάγκαζε σε έκτρωση και σε στειρώσεις όσους ξεπερνούσαν το όριο.

Μάλιστα, καθώς το κράτος έδειχνε αυτά τα 40 χρόνια προτίμηση στα αγόρια, ο πληθυσμός οδηγήθηκε σε μια ανισορροπία, με τους Κινέζους άνδρες να είναι 32 εκατομμύρια περισσότεροι από τις γυναίκες.

Στην Κίνα έχουν κατά μέσο όρο 1.2 παιδιά ανά ζευγάρι και γι’ αυτό ως το 2040 θα συνεχιστεί η πτωτική πορεία που θα φτάσει το 10%. Υπάρχει ακόμα και η εκτίμηση πως ως το 2100 οι Κινέζοι θα είναι λιγότεροι από 1 δισεκατομμύριο!

Αντίθετα, στην Ινδία ο πληθυσμός αυξάνει διαρκώς και για τις επόμενες 3-4 δεκαετίες θα σημειώνεται αύξηση, με την πρόβλεψη να θέλει την Ινδία να πιάνει το 1.7 δισ. ανθρώπους το 2064. Για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά, κάθε μέρα γεννιούνται στην Ινδία 86.000 μωρά και στην Κίνα 49.400.

Ο ακριβής αριθμός του πληθυσμού στην Ινδία θα γίνει γνωστός την επόμενη χρονιά, μιας και το 2021 αναβλήθηκε η απογραφή λόγω κορωνοϊού και ο Ναρέντρα Μόντι, Πρωθυπουργός της χώρας, δεν έχει ανακοινώσει πότε θα συμβεί αυτή.

Η πλευρά του Μόντι κατηγορείται από τον ΟΗΕ πως αποκρύπτει τα στοιχεία για να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει πολιτικά.

Σε κάθε περίπτωση, η Ινδία είναι πρώτη και αυτό το οφείλει εν πολλοίς στις περιοχές του Μπιχάρ και του Ουτάρ Πράντες, που είναι οι φτωχότερες περιοχές και έχουν τη μερίδα του λέοντος στην αύξηση. Το Ουτάρ Πράντες έχει 235 εκατομμύρια κατοίκους, όσοι ζουν δηλαδή σε όλη τη Βραζιλία και τη Νιγηρία. Αν σκεφτεί κανείς πως η Βραζιλία είναι 2.6 φορές μεγαλύτερη σε έκταση από την Ινδία και έχει το 1/7 του πληθυσμού, καταλαβαίνει πόσο πυκνοκατοικημένη είναι η 2η.

Γενικά, αυτό που παρατηρείται είναι ότι ο ινδικός βορράς έχει περισσότερες γεννήσεις από τον νότο κι αυτό συμβαίνει για λόγους κοινωνικής διαστρωμάτωσης.

Επιπλέον, εγείρουν και ένα πολιτικό ζήτημα, καθώς αρκετοί πολιτικοί από πολιτείες του νότου εκφράζουν ενόχληση που ο πληθυσμός των ψηφοφόρων τους μειώνεται, ενώ σε αυτούς του βορρά αυξάνεται.

Η Ινδία πάντως έχει έναν από τους νεότερους πληθυσμούς, με μέσο όρο τα 29 έτη και θα παραμείνει σε αυτή τη θέση ως το 2040. Αυτό δεν είναι απαραίτητα θετικό, μιας και στην Ινδία υπάρχει μεγάλη ανεργία, με λιγότερο από το 50% των νέων Ινδών να εργάζονται. Στις γυναίκες το ποσοστό είναι στο 20%.