Η Ισπανία είναι μια χώρα αντιθέσεων. Που δια της ένωσης αυτών έχει προκύψει κάτι το εξόχως γοητευτικό. Προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Εμείς εν προκειμένω λέμε να (σε) πάμε ένα ταξιδάκι ως την Ανδαλουσία. Και τα μαγευτικά χωριά της.

Είναι γραφικά, έχουν ξεχωριστό χαρακτήρα. Μερικά θυμίζουν και μέρη ελληνικά. Δεν είναι περίεργο, η καρδιά της Μεσογείου είναι κοινή. Με χαρακτηριστικά που απαντώνται από άκρο σε άκρο.

Στο νοτιότερο άκρο στην Ισπανία, γεννήθηκαν οι ταυρομαχίες, το φλαμένκο, η σιέστα. Μια κουλτούρα πλούσια και μοναδική, που σε τραβάει σαν μαγνήτης για να την ανακαλύψεις.

Δεν κρατιόμαστε άλλο. Φτιάχνουμε… βαλίτσες και «πεταγόμαστε» ως την υπέροχη Ανδαλουσία και τα χωριουδάκια της – Vamos!

Setenil de las Bodegas Ισπανία Ανδαλουσία

Τα πιο όμορφα χωριά στην πιο γραφική και instagrammable περιοχή στην Ισπανία

Setenil de las Bodegas, το χωριό στην Ισπανία κάτω από τον βράχο που βλέπεις παντού

Σπίτια που έχουν χτιστεί μέσα στο βράχο. Δημιουργώντας μια εικόνα τόσο εντυπωσιακή και όμορφη στο μάτι που ανυπομονείς να κλείσεις εισιτήρια για να μπορείς να… κομπάζεις μετά, σαν τη γνωστή διαφήμιση, πως «έχω πάει».

Δροσιά το καλοκαίρι, ζέστη το χειμώνα, οι φυσικές σπηλιές παρουσιάζουν πολλά αβαντάζ – κάποιοι ισχυρίζονται πως οι πρώτοι «ενοικιαστές» έζησαν εκεί πριν από 25.000 χρόνια!

Το Setenil de las Bodegas βρίσκεται στην επαρχία του Κάντιθ, πολύ κοντά στη Μάλαγα και είναι ένα από τα περίφημα «Λευκά Χωριά», από τα trademark διεθνώς για την Ανδαλουσία.

Gaucin

Ένα κρυμμένο διαμάντι, επίσης κομμάτι των λεγόμενων «Λευκών Χωριών», που μαγεύει τον επισκέπτη με την ανεμπόδιστη θέα που προσφέρει προς το Γιβραλτάρ και το Μαρόκο – αν δεν έχει συννεφιά, που συνήθως δεν έχει.

Χτισμένο στα 626 μέτρα υψόμετρο, το Gaucin αποτελεί καταφύγιο σπάνιων πτηνών, ενώ το επιβλητικό κάστρο (Castillo del Aguila) θα σε κάνει να ταξιδέψεις στο χρόνο.

Αν πας το Πάσχα, θα έχεις τη δυνατότητα να τρέξεις ανάμεσα σε ταύρους, κατά το γνωστό ισπανικό έθιμο. Δεν στο συνιστούμε πάντως….

Frigiliana

Ψηφισμένο ως το «ομορφότερο χωριό στην Ανδαλουσία» μπαίνει στη λίστα δικαιωματικά και… de facto. Κι αυτό είναι το σωστό. Πόσο μάλλον στα δικά μας, ελληνικά, μάτια καθώς θυμίζει Κυκλαδονήσι.

Ακόμα και οι δρόμοι είναι ωραίοι, εδώ. Λιθόστρωτοι, με περίτεχνα σχέδια και μοτίβα. Ένα χωριό λουσμένο στο φως και στο χρώμα, με σημεία που θα σε κάνουν να βγάζεις αλλεπάλληλες φωτογραφίες. Η πιο φημισμένη γειτονιά είναι η επονομαζόμενη Mudejar, στην «απάνω μεριά».

Montefrio

Το National Geographic μας λέει πως το Montefrio, στην περιφέρεια της Γρανάδα, προσφέρει μια από τις 10 καλύτερες θέες στον κόσμο – ποιοι είμαστε εμείς να πάμε κόντρα σε αυτό;

Άσε που είναι 100% αλήθεια. Εδώ το μάτι ταξιδεύει στον ορίζοντα, γαληνεύει ο νους και ευφραίνεται η ψυχή με το βραχώδες, ορεινό τοπίο. Υπάρχει και τρενάκι που πάει τον επισκέπτη σε όλα τα must see.

La Iruela

Αυτό το χωριό στην Ανδαλουσία ξέρει από καλό λάδι! Φημισμένο διεθνώς για την ποιότητα και τη γεύση του.

Η La Iruela σου λέει… έλα, για να δεις και το κάστρο της, που μοιάζει να ξεπήδησε από τις σελίδες ενός παραμυθιού με δράκους και ιππότες.

Ubeda και Baeza

Συμπαθάτε μας… κλέψαμε λίγο στην αρίθμηση, πρόκειται για 2 χωριά, όχι ένα. Είναι και αρκετά μεγαλύτερα σε σχέση με τα άλλα που έχουμε βάλει στη λίστα, αθροιστικά έχουν κοντά στους 50.000 κατοίκους.

Ξεχωρίζουν όμως από τις πόλεις της περιοχής. Με τη ρουστίκ αισθητική τους, με μνημεία που έχουν συμπεριληφθεί στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, με την αίσθηση που σου δημιουργούν πως μπήκες σε χρονοκάψουλα με προορισμό το παρελθόν…

Castro del Rio

Σύρε και κείνο το ωραίο, στην Κόρδοβα ταξίδι – σε περιμένει αυτό το χωριό που φημίζεται για το λάδι που βγάζει. Όπως επίσης τη μαστοριά των τεχνιτών του στην κατασκευή επίπλων, την αρχιτεκτονική και το φοβερό φαγητό.

Όλα εδώ φωνάζουν «Ανδαλουσία», είναι ένα ιδανικό ρεζουμέ της περιοχής. Ως και… κοκορομαχίες μπορεί να πετύχεις!