Αν επισκεφτήκατε οποιονδήποτε δημοφιλή προορισμό το καλοκαίρι, πιθανότατα θα υποστήριζατε ότι ήταν πιο γεμάτος από ποτέ, για αυτό αναζητούμε πλέον προορισμούς χωρίς… πολυκοσμία.

Ίσως είναι καιρός να κατευθυνθείτε σε μέρη που διευκολύνουν την επίσκεψη των τουριστών και εκείνα που δίνουν μεγάλη προσοχή στην ενθάρρυνση του βιώσιμου τουρισμού. Έχοντας αυτά κατά νου, το CNN Travel επέλεξε 24 μέρη που πρέπει να εξετάσετε, καθώς κάνετε τα σχέδιά σας για το 2024.

CNN Παναμάς

Παναμάς

Μπορεί να είναι πιο διάσημη ως χώρα για το θαύμα της μηχανικής που είναι το κανάλι του Παναμά, αλλά αυτή η χώρα της Κεντρικής Αμερικής είναι κάτι πολύ περισσότερο από προορισμός διέλευσης.

Όχι μόνο ο Παναμάς έχει μια ζωντανή πρωτεύουσα, με μια ιστορική παλιά συνοικία που έχει καταχωρηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά διαθέτει επίσης πάνω από δώδεκα εθνικά πάρκα, συμπεριλαμβανομένου του Parque Nacional Volcán Barú, του υψηλότερου σημείου στον Παναμά.

Η Πόλη του Παναμά είναι επίσης η μόνη παγκόσμια πρωτεύουσα με ένα τροπικό δάσος εντός των ορίων της πόλης της.

Οι επισκέπτες που επιθυμούν να εμβαθύνουν στο πολιτιστικό τοπίο του Παναμά με βιώσιμο τρόπο μπορούν να κάνουν κράτηση για τουριστικές περιπέτειες που βασίζονται στην κοινότητα μέσω μιας ψηφιακής πύλης που ονομάζεται SOSTUR Network, η οποία συνδέει τους ταξιδιώτες με τις αγροτικές κοινότητες και τις τουριστικές επιχειρήσεις.

CNN Θεσσαλονίκη

Μακεδονία, Ελλάδα

Η Αθήνα και τα νησιά γεμίζουν όλο και περισσότερο κάθε χρόνο, αλλά στη βόρεια Ελλάδα, η περιοχή της Μακεδονίας είναι σχετικά απαλλαγμένη από υπερτουρισμό.

Ωστόσο, έχει όλα όσα συρρέουν οι επισκέπτες αλλού στην Ελλάδα για να δουν: αρχαιολογικούς χώρους, πλούσιες σε ιστορία πόλεις και παραλίες σε αφθονία.

Αυτή ήταν η χώρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο πατέρας του, Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας, είναι θαμμένος στη Βεργίνα, όπου ο τάφος του έχει μετατραπεί σε ένα παγκοσμίου φήμης υπόγειο μουσείο που εκθέτει τα ευρήματα.

Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν βυζαντινά ερείπια στην πόλη της Βέροιας στην κορυφή του λόφου και υπέροχα οινοποιεία όπως του Κυρ-Γιάννη στους κυματιστούς λόφους γύρω από τη Νάουσα.

Η Θεσσαλονίκη -η πρωτεύουσα της περιοχής και η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ελλάδας- είναι ένας γαστρονομικός κόμβος και ένα συνονθύλευμα αρχιτεκτονικών και αρχαιολογικών εποχών.

Κοντά στην πόλη βρίσκονται οι αμμώδεις παραλίες της Χαλκιδικής. προς τα σύνορα με τη Θράκη βρίσκονται αρχαιολογικά σημεία όπως οι αρχαίοι Φιλίπποι και η πόλη της Καβάλας, της οποίας το οθωμανικό παρελθόν διακρίνεται σε κάθε κτίριο.

CNN Αβρόλχος νησιά

Νησιά Άβρολχος, Δυτική Αυστραλία

Κάθε χρόνο υπάρχει άλλη μια δόση στη σαπουνόπερα που περιβάλλει τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο -θα καταργηθεί από τον κατάλογο της UNESCO; Η αναγέννηση των κοραλλιών πήγε καλά αυτή τη σεζόν;

Για τους τουρίστες που προτιμούν να μην μπουν στην κατάσταση, υπάρχει ένας άλλος τρόπος να γνωρίσουν ένα κομμάτι από την υπέροχη γενναιοδωρία της Αυστραλίας σε αυτό το θέμα.

Περίπου 37 μίλια (60 χιλιόμετρα) μακριά από τις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας, τα λιγότερο γνωστά νησιά Άβρολχος φιλοξενούν μερικά από τα πιο όμορφα τοπία της Coral Coast της χώρας, πάνω και κάτω από το νερό.

Οι καμπουροφάλαινες περνούν εκεί τον χειμώνα του Νοτίου Ημισφαιρίου και οι τυχεροί ταξιδιώτες μπορούν να ρίξουν μια ματιά στα αυστραλιανά θαλάσσια λιοντάρια.

Δεν υπάρχουν ξενοδοχεία στα νησιά, έτσι οι ατρόμητοι επισκέπτες μπορούν είτε να διανυκτερεύσουν στην πόλη Γεραλντόν είτε να αποδράσουν με ένα σκάφος και να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν υπέροχα ηλιοβασιλέματα στον Ινδικό Ωκεανό και να βουτήξουν τις πρώτες πρωινές ώρες όταν τα ψάρια είναι πιο δραστήρια.

CNN Σούμπα

Σούμπα, Ινδονησία

Για όσους αναζητούν έναν παραλιακό προορισμό που δίνει προτεραιότητα στη συνείδηση της κοινότητας και τη βιωσιμότητα, το ινδονησιακό νησί Σούμπα είναι ο ιδανικός προορισμός.

Με τα απομακρυσμένα χωριά, τα ανέγγιχτα δάση, τις αρχαίες τελετουργίες και τις παγκοσμίου φήμης διακοπές σερφ, η Σούμπα είναι το τέλειο αντίδοτο για την πολυκοσμία του Μπαλί, που απέχει μόλις μία ώρα πτήσης.

Μπορεί να μην είναι ακόμη διεθνώς διάσημο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μικρό. Η Σούμπα έχει μέγεθος μεγαλύτερο από 4.000 τετραγωνικά μίλια (πάνω από 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) -δύο φορές το μέγεθος του Μπαλί.

Ήταν το θέρετρο Nihi Sumba που έφερε αυτό το νησί στο στόχαστρο των ατόμων που αναζητούσαν πολυτέλεια όταν άνοιξε για πρώτη φορά το 2012. Πάνω από μια δεκαετία μετά, η Σούμπα έχει υποδεχτεί πολλά νέα πολυτελή οικολογικά θέρετρα.

Ανάμεσά τους το The Sanubari, μια σειρά από παραθαλάσσιες βίλες που άνοιξαν το 2022, και το Cap Karoso, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού.

CNN Ουζμπεκιστάν

Ουζμπεκιστάν

Πριν από την πανδημία, το Ουζμπεκιστάν ήταν έτοιμο να γίνει ο επόμενος δημοφιλής προορισμός στα ταξίδια, χάρη σε σειρά φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων για τη μετατροπή της χώρας σε προορισμό παγκόσμιας κλάσης. Τώρα, επιτέλους ήρθε η ώρα του.

Προσφέροντας πρόσβαση χωρίς βίζα σε πολίτες 86 χωρών, τα ανέγγιχτα τοπία και η καλοδιατηρημένη αρχιτεκτονική του Ουζμπεκιστάν είναι έτοιμα και περιμένουν να προκαλέσουν δέος στους επισκέπτες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θέση του Ουζμπεκιστάν στην καρδιά του θρυλικού Δρόμου του Μεταξιού, μιας ιστορικής εμπορικής διαδρομής που εκτελούσε από την Κίνα και την Ινδία στη Μεσόγειο, σας περιμένουν οι πόλεις Σαμαρκάνδη, Μπουχάρα και Χίβα.

Εν τω μεταξύ, το ορεινό ουζμπεκικό χωριό Sentob -περίπου 3,5 ώρες από τη Σαμαρκάνδη- προστέθηκε στη λίστα της UNESCO με τα «Καλύτερα Τουριστικά Χωριά» το 2023.

Έχει αναφερθεί για τη δέσμευσή του στη βιώσιμη ανάπτυξη, με έμφαση στη φύση, τα βιολογικά τρόφιμα και τον οικολογικό και ορεινό τουρισμό.

Η μετακίνηση στη χώρα είναι εύκολη χάρη στο τρένο υψηλής ταχύτητας Afrosiyob Express, που συνδέει την πρωτεύουσα Τασκένδη με τη Σαμαρκάνδη και τη Μπουχάρα.