Ο Γέρακας είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, το οποίο είναι χτισμένο κυριολεκτικά μέσα σε ένα φιόρδ! Παρολαυτά δεν βρίσκεται στην Νορβηγία αλλά στην Πελοπόννησο και πιο συγκεκριμένα στις ανατολικές ακτές του νομού Λακωνίας. Καλώς ή κακώς, το γνωρίζει ελάχιστος κόσμος, κι ας βρίσκεται μόλις 22 χιλιόμετρα απόσταση από την περίφημη Μονεμβασιά.

Ηρεμία, αυθεντική ομορφιά και ένα γραφικό λιμανάκι το οποίο αποτελεί αγκυροβόλιο για ιστιοπλοϊκά και σκάφη. Επίσης φιλοξενεί και κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και ψαροταβέρνες.

Το χωριό που θυμίζει περισσότερο νησί παρά ηπειρωτική γη

Ο Γέρακας, ή «Ιέραξ» όπως ονομαζόταν κατά τα βυζαντινά χρόνια, αποτέλεσε το ναυτικό σταθμό των Βυζαντινών για την καταπολέμηση των Σαρακηνών, αλλά και το αγκυροβόλιο Υδραίων και Σπετσιωτών εμπόρων, αλλά και όσων ήθελαν να αποφύγουν τις τρικυμίες. Το λιμάνι του Γέρακα είναι το «Ευλίμενον χωρίον» του Παυσανία. Ο Γέρακας σήμερα αποτελείται από τρεις οικισμούς: Το Λιμάνι, το Γέρακα και τον Άγιο Ιωάννη.

Σήμερα το μικρό, γραφικό και απάνεμο λιμανάκι του μας προσφέρει εικόνες από αιγιοπελαγίτικο νησί, με τα ασβεστωμένα σπίτια με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα, τις κόκκινες κεραμοσκεπές και τα γραφικά ταβερνάκια πλάι στη θάλασσα. Ο δε συνδυασμός με την ανυπέρβλητη ομορφιά της φύσης, δημιουργεί ένα υπέροχο τοπίο.

*Photo Credits: Shutterstock