Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Φούλα -που κατοικούν περίπου 30 κάτοικοι- γιορτάζει τα Χριστούγεννα 12 ημέρες αργότερα από τον υπόλοιπο κόσμο, στις 6 Ιανουαρίου.

Το απομακρυσμένο νησί Φούλα κράτησε ένα παλιό ημερολόγιο μετά τον εκσυγχρονισμό της υπόλοιπης Μεγάλης Βρετανίας. Οι κάτοικοι γιορτάζουν το Halloween, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με 12 ημέρες καθυστέρηση από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η διαφορά προέρχεται από το γεγονός ότι η Φούλα διατήρησε το Ιουλιανό ημερολόγιο αφότου η υπόλοιπη Μεγάλη Βρετανία υιοθέτησε το σύγχρονο Γρηγοριανό ημερολόγιο το 1752.

«Πολλά νοικοκυριά εδώ στο νησί πραγματικά δεν κάνουν απολύτως τίποτα στις 25 Δεκεμβρίου», είπε ο κάτοικος Ken Gear στο Business Insider. «Το κύριο παιχνίδι είναι πράγματι στις 6 Ιανουαρίου».

Ο Gear σημείωσε ότι οι κάτοικοι δεν ζουν με καθυστέρηση 12 ημερών όλο το χρόνο, αν και «γιορτάζουν μερικές φορές σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο». Αυτό περιλαμβάνει τα Χριστούγεννα (ή «Yule», όπως το αποκαλεί ο Gear), την Πρωτοχρονιά (ή «Newerday», που πέφτει στις 13 Ιανουαρίου) και το Halloween («Old Hallowmas»).

Η Φούλα βρίσκεται περίπου 100 μίλια από τις ακτές της ηπειρωτικής χώρας και είναι προσβάσιμη μέσω πορθμείου.

Δεν έχει κατάστημα ή παμπ -αν και υπάρχει μία νοσοκόμα και ένας δάσκαλος στο νησί, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler. Η πόλη είναι επίσης γνωστή για τον τουρισμό παρατήρησης πουλιών.

Περισσότερα στοιχεία για τις βαθιές παραδόσεις του νησιού; Η Φούλα συμβαίνει επίσης να είναι το τελευταίο μέρος στη Μεγάλη Βρετανία όπου ομιλούταν η αρχαία σκανδιναβική γλώσσα Norn.

Ο Gear μεγάλωσε στη Φούλα και λέει ότι η καταγωγή του στο νησί χρονολογείται εκατοντάδες χρόνια πριν -αν όχι περισσότερα.

Αφού εργάστηκε και έζησε στο εξωτερικό, επέστρεψε με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους πριν από σχεδόν επτά χρόνια. Λειτουργεί πανδοχείο για τουρίστες στο νησί, ενώ εργάζεται και ως μηχανικός.

«Υποθέτω ότι είναι πάλι εκείνη η εποχή του χρόνου», είπε, όταν έφτασε σε έναν δημοσιογράφο.

Ο Gear είπε ότι οι κάτοικοι συνήθως περνούν τις διακοπές μαζί.

Τα Χριστούγεννα, ο Gear είπε ότι οι ντόπιοι «πηγαίνουν επίσκεψη» -μάλιστα ένας κάτοικος προσφέρεται ή επιλέγεται να υπηρετήσει ως de facto οικοδεσπότης.

«Ένα νοικοκυριό που μπορεί να έχει συμφωνηθεί -ή ίσως να επιλέγεται- αποτελεί τον πόλο έλξης των κατοίκων» εξηγεί.

Στη συνέχεια, όλοι συγκεντρώνονται για να απολαύσουν ουίσκι ή στο λιμάνι και απολαμβάνουν να τραγουδούν και να χορεύουν (το Foula Reel είναι βασικό μέρος της γιορτής, είπε ο Gear) με την παραδοσιακή μουσική του Σέτλαντ να παίζει μέχρι αργά το βράδυ, ενώ οι εορτασμοί ολοκληρώνονται γύρω στις 3 τα ξημερώματα.

«Ο Άγιος Βασίλης έρχεται στο σπίτι μας δύο φορές», είπε ο Gear, σημειώνοντας ότι μοιράζει δώρα στην οικογένειά του και στις 25 Δεκεμβρίου και στις 6 Ιανουαρίου. Το φαγητό είναι κάπως παρόμοιο επίσης -με πολλές οικογένειες στη Φούλα να απολαμβάνουν γαλοπούλα ή ψητό.

Μεγαλώνοντας στη δεκαετία του ’70, ο Gear θυμάται τα «πάρτι πυροβολισμών» που έβγαιναν για να κυνηγήσουν πουλιά ώστε να τα ψήσουν για δείπνο το ίδιο βράδυ.

Όταν ρωτήθηκε, ο Gear είπε ότι οι ντόπιοι νιώθουν υπερηφάνεια για τη διατήρηση των παραδόσεων που τους διακρίνουν από μεγάλο μέρος της σύγχρονης κοινωνίας.

«Συνειδητοποιούμε ότι είναι λίγο περίεργο, αλλά όλα αυτά είναι ωραία», είπε.

Με πληροφορίες από businessinsider