Όσοι ζουν στις Μαλδίβες ζουν σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Κάποιοι ζουν στην πρωτεύουσα – το Μαλέ, ένα μικρο-Μανχάταν στον Ινδικό Ωκεανό – και κάποιοι άλλοι στα «νησιά», ανάμεσα στα πιο ήσυχα και απομακρυσμένα χωριά.

Είναι σε αυτά τα μέρη – μακριά από τις ατόλλες του αρχιπελάγους με περιφραγμένους κήπους, όπου δεν κατοικεί στην πραγματικότητα κανένας Μαλδίβιος – που η χώρα επιλέγει ανάμεσα σε δύο οράματα για το μέλλον της, όπως μεγάλο μέρος των κατοίκων της υπόλοιπης Ασίας.

Τα νησιά ερημώνουν, καθώς συρρικνώνεται η απήχηση της δημιουργίας ζωής μέσω της αλιείας τόνου και της καλλιέργειας καρύδας κατά μήκος των ακτών τους. Η υπέροχη απομόνωση μπορεί να είναι αυτή που προσελκύει τους επισκέπτες, αλλά φαίνεται ασύμβατη με τις φιλοδοξίες των νησιωτών σε ένα έθνος που εκσυγχρονίζεται από τον παγκόσμιο τουρισμό.

Καθώς οι Μαλδίβοι εγκαταλείπουν τη ζωή στα νησιά, η κυβέρνηση αισθάνεται υποχρεωμένη να συνεχίσει να χτίζει το Μαλέ, τη μοναδική πραγματική πόλη της χώρας. Αλλά το Μαλέ πιέζεται καθώς σε ορισμένες περιοχές είναι το πιο πυκνοκατοικημένο νησί στη γη, με πάνω από το ένα τρίτο των 520.000 κατοίκων της χώρας σε μια ξηρά που μπορεί να διασχίσει κανείς με τα πόδια σε περίπου 20 λεπτά.

Γιατί αυτά τα υπέροχα νησιά «πεθαίνουν» από τον υπερτουρισμό: Μάθημα για την Ελλάδα η άνευ όρων παράδοση;

Εάν περισσότεροι κάτοικοι των Μαλδίβων πρόκειται να μετακομίσουν εκεί, η φυσική του δομή θα πρέπει να επανασχεδιαστεί ριζικά. Εν τω μεταξύ, απλώνεται προς τα έξω όπου μπορεί: Η κυβέρνηση περιβάλλει το Μαλέ με θαλάσσιες γέφυρες σε τεχνητά νησιά γεμάτα με στεγαστικά έργα που χρηματοδοτούνται από την Κίνα και την Ινδία .

Στις 22 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος Μοχάμεντ Μουίζου ανακοίνωσε το απόκοσμο όραμά του για μια υποθαλάσσια σήραγγα μεταξύ του Μαλέ Πρόπερ και ενός έργου αποκατάστασης γης όπου οι Κινέζοι επενδυτές θα βοηθήσουν στην κατασκευή 65.000 κατοικιών.

Ο κ. Μουίζου, που έχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός, είπε ότι η σήραγγα θα «παρείχε όμορφη θέα στη θάλασσα» καθώς οι επιβάτες θα περνούν μέσα από αυτήν.

νησιά

Ο Χουμάι Γκαφούρ, ένας ερευνητής που αγωνίζεται κατά της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, είπε ότι «κανείς δεν κάνει καμία αξιολόγηση» πριν αναθέσει έργα «μαζικής υποδομής». Αυτό επιτρέπει σε ένα αεροδρόμιο, για παράδειγμα, να χτιστεί πάνω από ένα μαγγρόβιο, καταστρέφοντας την παροχή γλυκού νερού ολόκληρου του νησιού.

Οι Μαλδίβες αποτελούνται από χίλια νησιά που εκτείνονται κατά μήκος ενός άξονα 550 μιλίων, το καθένα από ένα κομμάτι εκτεθειμένου κοραλλιού που αναπτύχθηκε από τα χείλη μιας προϊστορικής σειράς υποθαλάσσιων ηφαιστείων. Αυτά σχηματίζουν δακτυλίους που ονομάζονται ατόλλες – μια λέξη που προέρχεται στα αγγλικά από τη μητρική γλώσσα Ντιβέχι. Τα περισσότερα από τα 188 κατοικημένα νησιά έχουν λιγότερους από 1.000 κατοίκους.

Τα θέρετρα – αυτές οι ευάερες βίλες που επιπλέουν πάνω από τιρκουάζ θάλασσες – βρίσκονται όλα σε τεχνικά «ακατοίκητα» νησιά. Οι επισκέπτες είναι ξένοι και το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού είναι επίσης κυρίως από την Ινδία και το Μπαγκλαντές. Κατά κάποιο τρόπο, τα θέρετρα είναι σαν υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου, που αντλούν σχεδόν όλο το εισόδημα της χώρας.

Οι κάτοικοι είναι μορφωμένοι, πολλοί μιλάνε Αγγλικά και είναι συνδεδεμένοι με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω διαδικτύου, δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και μεγάλων δρομολογίων με φέρι.

νησιά

Οι παραδόσεις τους επιβιώνουν, ακόμα. Ίσως κάθε νησί εκτός από το Μαλέ έχει ένα χολχουάσι, μια σκεπαστή πλατφόρμα καθισμάτων στο λιμάνι του, που μερικές φορές περιβάλλεται από κρεμαστές υφαντές καρέκλες. Οι άντρες μαζεύονται για να ξεκουραστούν το μεσημέρι και να κουβεντιάσουν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή θα φέρει τελικά τον όλεθρο σε αυτή τη χώρα, τα περισσότερα από τα νησάκια είναι μόλις ένα ή δύο μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αλλά αυτή η καταστροφή πιστεύεται ότι απέχει έναν αιώνα ή περισσότερο.

Αντίθετα, οι Μαλδίβοι εγκαταλείπουν τα νησιά για χάρη των παιδιών τους, κοιτάζοντας το Μαλέ και τον κόσμο πέρα ​​από αυτό. Όσον αφορά την εκπαίδευση και την υγεία, δεν υπάρχει υποκατάστατο της ζωής στην πόλη.

Το Νολχιβαρανφαλού, ένα κομμάτι σκόνης λευκής άμμου σε σχήμα αγκίστριας, με πράσινο και εύφορο πυρήνα ανάμεσα στις παραλίες του, είναι όπως πολλά από τα κατοικημένα νησιά των Μαλδίβων. Τα ανθισμένα φρανγκιπάνι στέκονται πάνω από ένα ισλαμικό νεκροταφείο κοντά στις αποβάθρες του, με επίκεντρο ένα ιερό αιώνων σε έναν Άραβα προσκυνητή. Χρειάζονται 25 λεπτά με ταχύπλοο για να φτάσετε στην πλησιέστερη ξηρά και δύο αεροπλάνα από εκεί για να φτάσετε στη γειτονική Ινδία.

Αυτό είναι ένα ταξίδι που έκανε η Μάριαμ Ασιμα, μια 30χρονη μητέρα διδύμων, με μεγάλο κόστος και προσωπικές δυσκολίες. Αυτή και ο σύζυγός της, καπετάνιος ενός τουριστικού γιοτ που αγκυροβολεί 175 μίλια μακριά, κοντά στο Μαλέ, δεν κατάφεραν να κάνουν παιδιά. Πριν από δύο χρόνια, η κα Ασίμα και η αδερφή της, που βρισκόταν σε παρόμοια θέση, ταξίδεψαν στο Κότσι της Ινδίας, μια πόλη 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου τα κατάφεραν μόνοι τους κατά τη διάρκεια 11 μηνών θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η υγειονομική περίθαλψη παραμένει υποτυπώδης ακόμη και στα καλύτερα συνδεδεμένα από τα εξωτερικά νησιά. Το προσωπικό της τοπικής κλινικής χλευάζει την ιδέα κάποια μέρα να κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση. Λένε σιωπηλά ότι ακόμη και η περισσότερη φροντίδα έκτακτης ανάγκης τους ξεπερνά: Κάθε ασθενής που χρειάζεται αναπνευστήρα πρέπει να πετάξει εκατοντάδες μίλια μακριά.

Η κυρία Ασίμα, που τώρα επέστρεψε στο νησί με τα 6 μηνών δίδυμά της, δηλώνει ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της δοκιμασίας της. Η αδερφή της της έχει δώσει και έναν ανιψιό. Με την παρότρυνση της, άλλες δύο γυναίκες από το νησί έχουν μείνει έγκυες με τον ίδιο τρόπο. Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να προσφέρει επιδοτήσεις 500 δολαρίων και τη δυνατότητα δωρεάν αεροπορικών ταξιδιών για οικογένειες που πρέπει να πάνε στο εξωτερικό για εξωσωματική γονιμοποίηση.

νησιά

Της αρέσει η «οικιακή αίσθηση» του νησιού της και ελπίζει να στείλει τα παιδιά της στο σχολείο εκεί, ακόμα κι αν χρειαστεί να ταξιδέψουν σε ένα κοντινό νησί για να δουν έναν παιδίατρο. Αλλά αυτό δεν είναι το πρώτο της σπίτι: η κα Ασίμα γεννήθηκε σε ένα ακόμη μικρότερο νησί, το Μααβαϊντο, το οποίο εγκαταλείφθηκε μετά το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού το 2004.

Πολλοί Μαλδίβοι μετακινούνται εδώ και μια γενιά ή περισσότερο, αφήνοντας μικρότερες κοινότητες για μεγαλύτερες. Περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα πηγαίνουν στο Μαλέ.

Πριν από τριάντα χρόνια, δεν ήταν ασυνήθιστο για οικογένειες να στέλνουν ασυνόδευτους ανηλίκους σε μεγάλα ταξίδια με φέρι, διάρκειας 20 ωρών και άνω, για να ζήσουν στο Μαλέ. Θα έμεναν σε μακρινούς συγγενείς ή ακόμα και σε αγνώστους και εργάζονταν ως οικονόμοι για να πληρώσουν για το δωμάτιο και τη διατροφή τους καθώς πήγαιναν σε ένα από τα καλύτερα σχολεία της χώρας.

Οι οικογένειες των νησιών εξακολουθούν να στέλνουν τα παιδιά τους για σπουδές στο Μαλέ, αλλά συνήθως τώρα ταξιδεύουν ως έφηβοι.

Οι συνθήκες της πρωτεύουσας είναι η πρώτη πρόκληση που αντιμετωπίζουν. Ένα συμπαγές πλέγμα δρόμων μπλοκάρει πεζούς, μοτοσικλέτες, εργαστήρια και αρωματοποιούς πολυτελείας μαζί σαν μια μινιατούρα εκδοχή του κεντρικού Χονγκ Κονγκ. Διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου ενοικιάζονται για πέντε φορές τον αρχικό μισθό ενός υπαλλήλου στο δημόσιο.

Ο Ατζουβάντ, ένας νευρικός, γλυκομίλητος 23χρονος, ήρθε στο Μαλέ στα 16 του για να συναντήσει τα μεγαλύτερα αδέρφια του, έξι άτομα στριμωγμένα σε τρία υπνοδωμάτια.

Είναι όλοι επαγγελματίες, με δουλειές ως δάσκαλοι και τεχνικοί. Αλλά μεγάλωσαν σε έναν άλλο κόσμο, 36 ώρες με το πλοίο μακριά. Εκεί, η παραλία ήταν πέντε λεπτά με τα πόδια, χωρίς δρόμους και μηχανάκια, και το σπίτι τους ήταν ένα σπίτι τεσσάρων υπνοδωματίων που έχτισε ο ίδιος ο πατέρας τους, ένας ψαράς. Η μητέρα τους έφτιαχνε ψαρόκολλα και την πουλούσε σε γείτονες.

νησιά

Ο Αχμέντ Αμπάς, ένας 39χρονος πωλητής έφτασε στο Μαλέ από ένα μακρινό νότιο νησί πριν από 12 χρόνια. Η εξαμελής οικογένειά του μοιράζεται ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων σε ένα συγκρότημα που χτίστηκε από Κινέζους , απέναντι από μια θαλάσσια γέφυρα από την ίδια την πόλη. Ξοδεύουν μόνο το μισό του εισοδήματός τους στο ενοίκιο.

Ο κ. Αμπάς σπούδασε και εργάστηκε στη Νότια Ινδία για πολλά χρόνια πριν επιστρέψει.

Του λείπει όμως η νησιώτικη ζωή. Πίσω στο σπίτι, ήταν «ωραίο γιατί οι άνθρωποι είναι ωραίοι», είπε, «κανονικοί επαρχιώτες, όλοι χαμογελαστοί».

Πηγή: New York Times

Photo Credits: Shutterstock