Οι New York Times δημοσίευσαν την ετήσια λίστα τους με τα 52 μέρη που αξίζει να επισκεφθείς τη νέα χρονιά (52 Places to go) και τι μπορείς να κάνεις σε αυτά.

Η λίστα με τους 52 προορισμούς, περιλαμβάνει πληθώρα επιλογών, από πόλεις, μέχρι μέρη με αξιοθαύμαστα φυσικά τοπία. 

Από το Path of Totality στη Βόρεια Αμερική, το οποίο θα είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να παρακολουθήσεις την ηλιακή έκλειψη του Απριλίου έως το Μάουι της Χαβάης, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τις πυρκαγιές το 2023, υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι να επισκεφτείς κάθε μέρος από τα 52 της λίστας το 2024.

Υπάρχει μια πληθώρα επιλογών, ανεξάρτητα από την ατμόσφαιρα που λαχταρά ο κάθε ταξιδιώτης. Για τους περιπετειώδεις, υπάρχει ο υποβρύχιος κόσμος της Χουργκάντα της Αιγύπτου, αλλά για όσους αναζητούν λίγη μυστικιστική γαλήνη και χαλάρωση, υπάρχει το Salar de Uyuni, η μεγαλύτερη αλυκή στον κόσμο.

Η Θεσσαλονίκη είναι ένα από τα μέρη που προτείνουν οι New York Times σε άρθρο τους, για να επισκεφτεί κανείς το 2024. 

Τα 52 μέρη που προτείνουν οι New York Times

1.Το μονοπάτι της ολότητας, Βόρεια Αμερική

Χορέψτε, χαζέψτε ή τρέξτε στο σκοτάδι, αλλά μην κοιτάτε απευθείας τον ήλιο.

Από τις παραλίες του Μαζατλάν του Μεξικού μέχρι τους απόκρημνους όρμους του Μάμπερλι της Νέας Γης, ο ουρανός θα είναι η παραμυθένιος στις 8 Απριλίου, καθώς μια ολική ηλιακή έκλειψη θα σαρώσει τη Βόρεια Αμερική. Φέτος, το φεγγάρι θα είναι κοντά στο πλησιέστερο σημείο του στη Γη.

Μπορείτε να βρείτε έναν διαδραστικό χάρτη στο eclipse2024.org και μια λίστα δραστηριοτήτων στο nationaleclipse.com.

2.Παρίσι, Γαλλία

Προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εκατομμύρια λάτρεις των σπορ.

Ήδη μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις στον κόσμο, το Παρίσι ετοιμάζεται να υποδεχτεί εκατομμύρια ταξιδιώτες αυτό το καλοκαίρι ως οικοδεσπότης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024. Θα είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στην ιστορία της πόλης και για να σηματοδοτήσει την περίσταση πολλά γνωστά μνημεία μετατρέπονται σε χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας.

H τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα πραγματοποιηθεί σε στάδιο αλλά σε εξωτερικούς χώρους, κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα και κοντά στον Πύργο του Άιφελ. Η κολύμβηση σε εξωτερικούς χώρους και το παρα-τρίαθλο θα πραγματοποιηθούν με φόντο την Pont d’Iéna. Στο Grand Palais, γνωστό για τον τεράστιο γυάλινο θόλο του, γίνεται μία μεγάλη ανακαίνιση για να διοργανώσει τις εκδηλώσεις ξιφασκίας και taekwondo.

Οι μεγαλοπρεπείς κήποι του Château de Versailles, λίγο έξω από το Παρίσι, θα μετατραπούν σε γκαλερί και πίστα ιππικών εκδηλώσεων. Το La Concorde θα πραγματοποιήσει το Ολυμπιακό ντεμπούτο του break dancing και άλλων αθλημάτων όπως το skateboarding και το μπάσκετ τριών εναντίον τριών.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το Παρίσι, μαζί με τη Νορμανδία, γιορτάζει επίσης την 150ή επέτειο της πρώτης ιμπρεσιονιστικής έκθεσης. Η έκθεση «Paris 1874: The Impressionist Moment» θα παρουσιάσει 130 έργα στο Musée d’Orsay (26 Μαρτίου έως 14 Ιουλίου), ιχνηλατώντας το καλλιτεχνικό κίνημα και πώς αποτύπωσε μια πόλη που αλλάζει. Ο ανακατασκευασμένος καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, ο οποίος καταστράφηκε από πυρκαγιά το 2019, έχει επίσης προγραμματιστεί να ανοίξει για τους επισκέπτες στις 8 Δεκεμβρίου 2024.

3. Γιαμαγκούτσι Ιαπωνία

Απολαύστε τους ναούς και την κουζίνα.

Το Yamaguchi συχνά αποκαλείται το Κιότο της Δύσης. Μια πόλη περίπου 190.000 κατοίκων, βρίσκεται σε μια στενή κοιλάδα μεταξύ της ενδοχώρας και της θάλασσας της Ιαπωνίας.

Με τους άψογους κήπους του και την εκπληκτική πενταώροφη παγόδα του, ο ναός Rurikoji είναι ένας εθνικός θησαυρός. Τα μικρά δαιδαλώδη δρομάκια της πόλης προσφέρουν μια ποικιλία εμπειριών: κεραμικοί κλίβανοι όπως το Mizunoue, που βρίσκονται στους χώρους του ναού Toshunji, κομψές καφετέριες όπως το Log και το Coffeeboy και επιλογές παλαιότερου στυλ όπως το Haraguchi. Μόλις 15 λεπτά με τα πόδια νότια βρίσκεται το χωριό θερμών πηγών Yuda Onsen.

4. Νέα Ζηλανδία από Τρένο

Ταξιδεύοντας πάνω στις ράγες μέσα από αμπελώνες, ηφαίστεια και χιονισμένες κορυφές

Το οδικό ταξίδι στη Νέα Ζηλανδία με τροχόσπιτο είναι το όνειρο ενός ταξιδιώτη με ελεύθερο πνεύμα. Αλλά ένας απλούστερος και πιο βιώσιμος τρόπος να πάτε είναι με τρένο. Επιλέξτε ένα ταξίδι 17 ημερών με τα τρένα Northern ExplorerCoastal Pacific και TranzAlpine που προσφέρονται από το Great Journeys, το τμήμα τουρισμού της KiwiRail, του εθνικού σιδηροδρομικού φορέα της Νέας Ζηλανδίας.

Το ταξίδι ξεκινά από το Ώκλαντ και εξερευνά τοποθεσίες όπως οι ηφαιστειακές κορυφές του Εθνικού Πάρκου Tongariro και το Μουσείο Te Papa Tongarewa. Οι επισκέπτες διασχίζουν το στενό Κουκ στο Νότιο Νησί και επιβιβάζονται στον παράκτιο Ειρηνικό για μια βόλτα μέσα από αμπελώνες κατά μήκος της ακτής, σταματώντας για παρακολούθηση φαλαινών και δελφινιών πριν καταλήξουν στο Christchurch. Το τελευταίο σκέλος του TranzAlpine ξεκινά από τις καταπράσινες πεδιάδες του Canterbury και στη συνέχεια ανεβαίνει πάνω από τις νότιες Άλπεις, με θέα στις λευκές κορυφές, τα ορμητικά ποτάμια και τις αλπικές λίμνες.

5 Μάουι,Χαβάη

Μια συνειδητή αναβίωση του τουρισμού μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά.

Το Μάουι, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Χαβάης και ένα από τα πιο δημοφιλή στους επισκέπτες, δέχτηκε ένα καταστροφικό πλήγμα το περασμένο καλοκαίρι, όταν πυρκαγιές ξέσπασαν στις δυτικές ακτές της, σκοτώνοντας τουλάχιστον 100 ανθρώπους και ισοπεδώνοντας την πόλη Λαχάινα.

Αν και η Λαχάινα παραμένει κλειστή, το νησί καλωσορίζει και πάλι τους επισκέπτες και εξακολουθεί να είναι γεμάτο με μια πληθώρα δραστηριοτήτων και καταπράσινων τοπίων για να απολαύσετε: Στην κοινότητα Kihei, το Kamaole State Beach Park είναι ιδανικό για κολύμβηση με αναπνευστήρα και εντοπισμό θαλάσσιων χελωνών. Βορειότερα στην Καπαλούα, ένα απαλό μονοπάτι πεζοπορίας ελίσσεται μέσα από χωράφια λάβας και κατά μήκος της θάλασσας. Και μερικά από τα πιο αγαπημένα φυσικά αξιοθέατα του Μάουι, όπως το Εθνικό Πάρκο Haleakala, απέχουν πολύ από τη ζώνη πυρκαγιάς. Οι ταξιδιώτες μπορούν επίσης να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα προσφέροντας εθελοντικά βοήθεια σε ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από τις πυρκαγιές.

6, Baaj Nwaavjo I’tah Kukveni, Αριζόνα

Τιμώντας την ιερή γη των ιθαγενών γύρω από το Grand Canyon.

Ενώ το Εθνικό Πάρκο Grand Canyon δεν είναι ξένο στις λίστες ταξιδιού, υπάρχει ένας νέος λόγος για να επισκεφθείτε τις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρόσφατα χαρακτηρισμένο Baaj Nwaavjo I’tah Kukveni, ή Προγονικά Ίχνη του Εθνικού Μνημείου Grand Canyon, διατηρεί τώρα περίπου 900.000 στρέμματα οροπεδίων, φαραγγιών και άλλων εκτάσεων γύρω από το Grand Canyon. Θεωρείται η προγονική πατρίδα περισσότερων από δώδεκα αυτόχθονων φυλών, το μνημείο διατηρεί επίσης περισσότερους από 3.000 αυτόχθονες πολιτιστικούς και ιστορικούς χώρους, αντανακλώντας τη βαθιά πνευματική και ιερή σημασία της περιοχής.

Υποστηρίξτε την τοπική κοινότητα των ιθαγενών Αμερικανών κλείνοντας μια περιπέτεια στον ποταμό Κολοράντο με τους Hualapai River Runners, μια εταιρεία ράφτινγκ με επικεφαλής οδηγούς ποταμών Hualapai Tribe. Αλλά είτε πάνω είτε κάτω από το χείλος, φροντίστε να κοιτάξετε ψηλά: Ο κόνδορας της Καλιφόρνιας, το μεγαλύτερο πουλί στη Βόρεια Αμερική και κάποτε απειλούσε την εξαφάνιση, έχει τώρα πληθυσμό άνω των 100, χάρη στις πρόσφατες προσπάθειες διατήρησης.

7. Σιγκαπούρη

Νέα ξενοδοχεία και προηγμένη βιομετρική τεχνολογία ενισχύουν τις επισκέψεις.

Η Σιγκαπούρη έχει εκσυγχρονιστεί από την ανεξαρτησία της το 1965. Τώρα η κοσμοπολίτικη πόλη-κράτος, ήδη γνωστή για την κουζίνα, την αρχιτεκτονική και το αεροδρόμιο παγκόσμιας κλάσης, μεταμορφώνεται με μια έκρηξη πολυτελών ξενοδοχείων. Η Edition άνοιξε πρόσφατα ένα ακίνητο 204 δωματίων στην περιοχή Orchard Road στο κέντρο της πόλης, ενώ το Standard θα ανοίξει αργότερα φέτος. Φημισμένα ξενοδοχεία όπως το Mandarin Oriental και το Grand Hyatt, τα οποία έκλεισαν τα τελευταία χρόνια για σημαντικές ανακαινίσεις, θα επιστρέψουν επίσης.

8. Ο’Χίγκινς, Χιλή

Δοκιμάστε απολαυστικά τοπικά φαγητά και ζήστε με τους με αγρότες της περιοχής

Αυτή η παραμελημένη περιοχή νότια του Σαντιάγο αντιμετωπίζει ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, πυρκαγιές που απειλούν αμπέλια εκατοντάδων ετών και συχνούς σεισμούς. Έτσι, μια ομάδα τοπικών μαγείρων, οινοποιών και βιοτεχνών καλλιεργητών ενώθηκαν για να διατηρήσουν την ταυτότητά τους. Στα τέλη του 2023 η πρωτοβουλία τους, γνωστή ως Ruta de los Abastos, άρχισε να προσφέρει αγροτικές γαστρονομικές εμπειρίες για να συνδέσει τους επισκέπτες με τοπικούς μελισσοκόμους, καλλιεργητές στρειδιών και άλλους παραγωγούς.

Αγορές και εστιατόρια – όπως το El Abasto στην πόλη Rancagua και τα εστιατόρια με αμπελώνες στο Food and Wine Studio και στο Viña Vik – αναδεικνύουν τοπικά συστατικά όπως τοπικά εκτρεφόμενο αρνί, αλάτι από την ακτή στο Cáhuil και ένα ρουστίκ, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ κρασί που ονομάζεται chacolí, που παράγεται από καλλιεργητές της περιοχής.

9 Λαντάκ, Ινδία

Περπατήστε στα μοναστήρια στις κορυφές των βουνών και απολαύστε ένα άγριο και τραχύ τοπίο.

Το Λαντάκ, μια ορεινή περιοχή γνωστή ως η χώρα των υψηλών περασμάτων, βρίσκεται ανάμεσα στα Ιμαλάια στα νότια και την οροσειρά Καρακόραμ στα βόρεια. Αυτή η τραχιά γη, με την άγρια ομορφιά και τα απομακρυσμένα χωριά, είναι ένα μέρος όπου ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι διοικητικές αλλαγές έχουν βελτιώσει σημαντικά τις υποδομές και την προσβασιμότητα. Η σήραγγα Atal, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα μηχανικής, επιτρέπει στους επισκέπτες να παρακάμψουν το διαβόητο πέρασμα Rohtang, μετατρέποντας μια επικίνδυνη διαδρομή – που διαρκεί αρκετές ώρες με τον καλύτερο καιρό – σε μια γρήγορη διαδρομή 20 λεπτών. Αυτό καθιστά ευκολότερο από ποτέ για τους επισκέπτες να γνωρίσουν τα εκπληκτικά τοπία της περιοχής, τις παρθένες λίμνες, τα βουδιστικά μοναστήρια και άλλα πολιτιστικά αξιοθέατα.

10 Γενεύη, Ελβετία

Ικανοποιήστε την περιέργειά σας για την κβαντική φυσική και την επιθυμία σας για σοκολάτα.

Τα μικρότερα κομμάτια της φύσης είναι το μεγαλύτερο αξιοθέατο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και ο επιταχυντής σωματιδίων μήκους 27 χιλιομέτρων στα περίχωρα της Γενεύης. Αλλά μέχρι πρόσφατα, οι επισκέπτες είχαν περιορισμένες επιλογές για nerding out. Ανοιχτό από τον Οκτώβριο, το φιλικό προς την οικογένεια, σχεδιασμένο από τον Renzo Piano CERN Science Gateway το αλλάζει αυτό με δραστηριότητες όπως το κβαντικό καραόκε, το κβαντικό χόκεϊ αέρα και οι μικροσκοπικοί μαγνητικοί επιταχυντές που διαμορφώθηκαν μετά τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, όπου το 2012 οι φυσικοί ανακάλυψαν το ασύλληπτο μποζόνιο Higgs, που θεωρείται κλειδί για την κατανόηση της προέλευσης του σύμπαντος.

Λιγότερο εντυπωσιακό, αλλά εξακολουθεί να ικανοποιεί τόσο τους επιστήμονες όσο και τους απλούς ανθρώπους, το Choco Pass, μια ξενάγηση σοκολάτας που έκανε το ντεμπούτο του το 2022, επιτρέπει στους επισκέπτες να δοκιμάσουν τις διάσημες τρούφες, μπομπονιέρες και πραλίνες της Γενεύης. Και αν θέλετε να εξερευνήσετε τη φύση του χρόνου – ή των ρολογιών – κλείστε τραπέζι στο Breitling Kitchen, το τέταρτο crossover εστιατόριο της ελβετικής μάρκας ρολογιών, το οποίο διαθέτει μενού σχεδιασμένα από τον Juan Arbelaez του “Top Chef”.

11 Ντομίνικα, Καραϊβική

Πανοραμική θέα τροπικών δασών, υφάλων και λίμνης που βράζει.

Ένα συνονθύλευμα ηφαιστείων, τροπικών δασών, καταρρακτών και θερμών πηγών έχει κερδίσει τη Ντομίνικα, ένα ανεξάρτητο έθνος στις Δυτικές Ινδίες. Αργότερα φέτος, οι επισκέπτες θα μπορούν να έχουν μια πανοραμική θέα του άγριου τοπίου χάρη σε μια γραμμή τελεφερίκ αξίας 54 εκατομμυρίων δολαρίων που θα μεταφέρει τους επιβάτες από την καταπράσινη κοιλάδα Roseau μέχρι τη λίμνη Boiling Lake.

Το νησί είναι επίσης μια παιδική χαρά για τους οικο-τυχοδιώκτες: Μονοπάτια πεζοπορίας διασχίζουν τα τρία εθνικά πάρκα του. Παρθένοι κοραλλιογενείς ύφαλοι προσφέρουν μερικές από τις καλύτερες καταδύσεις στον κόσμο και περισσότερα από 20 είδη φαλαινών και δελφινιών ζουν κατά μήκος της δυτικής ακτής του νησιού – συμπεριλαμβανομένου ενός μόνιμου πληθυσμού φαλαινών φυσητήρων που θα αποκτήσουν το δικό τους αφιερωμένο καταφύγιο φέτος.

12 Μάντσεστερ, Αγγλία

Νέοι συναυλιακοί χώροι ανοίγουν σε μια πόλη τρελή για μουσική.

Η μουσική βρίσκεται εδώ και καιρό στον πυρήνα της ψυχής του Μάντσεστερ, από τους Joy Division και τους Stone Roses μέχρι τους Oasis και, τώρα, τον Harry Styles, ο οποίος θα εγκαινιάσει τη μεγαλύτερη νέα μουσική αρένα της Βρετανίας, το Co-op Live, που πρόκειται να ανοίξει τον Απρίλιο. Αστέρια όπως ο Liam Gallagher, ο Eric Clapton και ο Barry Manilow έχουν κλείσει για να τραγουδήσουν στον χώρο χωρητικότητας 23.500 θέσεων.

Για όσους ενδιαφέρονται για αναδυόμενα ταλέντα, η πόλη θα φιλοξενήσει δύο μεγάλα μουσικά συνέδρια φέτος, συμπεριλαμβανομένης της Worldwide Music Expo, και το Beyond the Music, ένα smorgasbord παραστάσεων, πάρτι, εργαστήρια και πολλά άλλα. Τον Νοέμβριο, η Laurie Anderson θα είναι επικεφαλής του κέντρου τεχνών Factory International με το “ARK”, μια πολυμεσική “μαύρη κωμωδία για το τέλος του κόσμου”.

13 Κρατήρες της Σελήνης, Αϊντάχο

Πάρτι με τα αστέρια.

Μεταξύ 15.000 και 2.000 χρόνια πριν, εκρήξεις λάβας κάλυψαν αυτό που θα γινόταν η ανατολική πεδιάδα του ποταμού Snake River στο Αϊντάχο, δημιουργώντας ένα σουρεαλιστικό τοπίο με κρατήρες, και υπόγειους σωλήνες λάβας. Ο Πρόεδρος Calvin Coolidge καθιέρωσε την περιοχή ως εθνικό μνημείο το 1924. Για την εκατονταετηρίδα του, το Craters of the Moon θα αποκαλύψει νέα και αποκατεστημένα μονοπάτια, εκθέματα που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τους πρεσβύτερους της φυλής Shoshone-Bannock.

Θαυμάστε αυτό το Dark Sky Park σε ένα εκατονταετές Star Party με τηλεσκόπια από την Αστρονομική Εταιρεία των Καταρρακτών του Αϊντάχο ή κατασκηνώστε κάτω από μια από τις μεγαλύτερες εναπομείνασες «πισίνες» φυσικού νυχτερινού σκότους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και απολαύστε τα όλα σε σχετική μοναξιά. Το Craters of the Moon έχει περίπου το μέγεθος του Εθνικού Πάρκου Yosemite, αλλά δέχεται μόλις το 6% των επισκεπτών.

14 Βαλτιμόρη, Μέριλαντ

Εξερευνήστε τις αστικές πλωτές οδούς και μια σειρά από εγγενή έργα τέχνης.

Είναι μια τεράστια χρονιά για το Charm City. Η 60ή επέτειος του νόμου περί πολιτικών δικαιωμάτων εισάγει ένα νέο Κέντρο Αναψυχής Thurgood Marshall. το Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης αυξάνει την παρουσία ιθαγενών καλλιτεχνών με ατομικές εκθέσεις.

Για τους λάτρεις της υπαίθρου, ένα δίκτυο πλωτών οδών που ονομάζεται Baltimore Blueway – ανοιχτό σε καγιάκ, κανό, σανίδες κωπηλασίας και βάρκες με κουπιά – θα συνδέσει τους επισκέπτες σε όλη την προκυμαία με πολιτιστικούς, ιστορικούς και φυσικούς χώρους. Και οι λάτρεις του κινηματογράφου σημειώνουν: Ο σκηνοθέτης John Waters θα βρίσκεται στη γενέτειρά του γυρίζοντας μια ταινία βασισμένη στο πρώτο του μυθιστόρημα, “Liarmouth”.

15 Salar de Uyuni, Βολιβία

Ένα θαύμα της φύσης φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από αλάτι.

Πριν από περίπου 40.000 χρόνια η περιοχή του Uyuni καλυπτόταν από τα νερά μιας μεγάλης αλμυρής λίμνης έκτασης 12.000 τετρ. χλμ.

Με το πέρασμα των χρόνων τα νερά εξατμίστηκαν και έτσι απέμεινε στη θέση και στο μέγεθος της προϊστορικής αυτής λίμνης μια ερημική και επίπεδη έκταση αλατιού με πάχος έως και 10 μέτρα, γνωστή ως Salar de Uyuni ή Θάλασσα του Αλατιού.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίπεδη έκταση με αλάτι στον κόσμο, δεδομένου μάλιστα ότι βρίσκεται σε ύψος 3.700 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει και τον τίτλο της υψηλότερης θάλασσας αλατιού.

Σήμερα αποτελεί κέντρο εξαγωγής και επεξεργασίας αλατιού με ετήσια παραγωγή περί τους 20.000 τόνους – οι ειδικοί υπολογίζουν ότι το σύνολό του επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της ανθρώπινης φυλής για αιώνες. Η Salar de Uyuni βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βολιβίας και περικλείεται από τις εντυπωσιακές χιονοσκεπείς κορυφές της Κορδιλιέρας de Lipez και της Κορδιλιέρας de Chichas των Άνδεων.

Αυτή η τεράστια, λαμπερή θάλασσα αλατιού θα στοιχειώνει τα όνειρά σας για τα επόμενα χρόνια. Το εξωγήινο εκτυφλωτικό λευκό της αλατολίμνης Salar de Uyuni κόβει την ανάσα και μας πάει νοερά σε μακρινά γαλαξιακά τοπία. Οι αντικατοπτρισμοί που προσφέρει το τοπίο είναι μαγευτικοί και το κάνουν να μοιάζει σουρεαλιστικό και  απόκοσμο.

16 Νεγκόμπο, Σρι Λάνκα

Ένα ψαροχώρι με εκπληκτικούς ναούς και πολλές παραθαλάσσιες απολαύσεις.

Ο τουρισμός στη Σρι Λάνκα έχει επικεντρωθεί εδώ και καιρό στον εκπληκτικό ναό του σπηλαίου της Νταμπούλα και στις παραλίες της νότιας ακτής. Αλλά οι ταξιδιώτες που αναζητούν προορισμούς με λιγότερο κόσμο επισκέπτονται το ψαροχώρι Negombo. Λιγότερο από 60 χιλιόμετρα πάνω από τη δυτική ακτή από την πρωτεύουσα, Κολόμπο, το χωριό Negombo προσφέρει ένα κοντινό διεθνές αεροδρόμιο, πεζοπορία και πολλές παραλίες.

Ο τουρισμός στη Σρι Λάνκα δέχθηκε πλήγμα τα τελευταία χρόνια λόγω πολιτικών αναταραχών, ακολουθούμενων από την πανδημία του κορονοϊού.

17 Μάσσα-Καρράρα, Ιταλία

Δείτε το σπίτι του μαρμάρου που φτιάχνει τα αριστουργήματα.

Σε μια προσπάθεια να μειώσει τα πλήθη που γεμίζουν τις γκαλερί του Ουφίτσι στη Φλωρεντία, το διάσημο μουσείο μεταφέρει μερικά από τα αριστουργήματά του σε λιγότερο γνωστές τοποθεσίες σε όλη την Τοσκάνη. Στο πλαίσιο της τελευταίας πρωτοβουλίας στο συνεχώς διευρυνόμενο πρόγραμμα γνωστό ως Uffizi Diffusi, μια συλλογή έργων, συμπεριλαμβανομένων έργων ζωγραφικής από το στούντιο του Ιταλού μπαρόκ ζωγράφου Carlo Dolci, θα εκτεθεί αυτή την άνοιξη στην πόλη Massa, στο Palazzo Ducale, το οποίο στεγάζει επίσης τα κυβερνητικά γραφεία της επαρχίας Massa-Carrara στη βορειοδυτική Τοσκάνη.

Οι λάτρεις της τέχνης μπορούν επίσης να εξερευνήσουν τα βουνά από τα οποία προέρχεται το μάρμαρο για τόσα πολλά αριστουργήματα – συμπεριλαμβανομένου του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου – να περιηγηθούν σε λατομεία μαρμάρου και ίσως ακόμη και να συναντήσουν έναν γλύπτη που εργάζεται σκαλίζοντας στην άκρη του δρόμου.

18 Bannau Brycheiniog, Ουαλία

Διατήρηση του ουαλικού πολιτισμού ανάμεσα σε γραφικά βουνά.

Κατά την επίσκεψή σας στο Bannau Brycheiniog, “τις κορυφές του βασιλείου του Brychan”, χρησιμοποιήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και την ενοικίαση ποδηλάτων του πάρκου, συμπεριλαμβανομένου του Explore Wales Pass για τρένα και λεωφορεία, ή απολαύστε τη θέα κάνοντας πεζοπορία στη χώρα καταρράκτη από το χωριό Pontneddfechan.

19 Μαρόκο

Υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας μετά από έναν καταστροφικό σεισμό.

Πριν από τον σεισμό που σκότωσε σχεδόν 3.000 ανθρώπους τον Σεπτέμβριο, η κοιλάδα Ourika στο Μαρόκο φαινόταν σαν η πιο ονειρική απόδραση: ασημί-πράσινοι ελαιώνες που δίνουν τη θέση τους στις δραματικές κοκκινωπές κορυφογραμμές των βουνών του Άτλαντα, απλοί ξενώνες και πολυτελή boutique ξενοδοχεία, τέλεια κουζίνα, πεζοπορία, ιππασία – και όλα μόλις μία ώρα με το αυτοκίνητο από το Μαρακές.

Αυτά τα καταφύγια στελεχώνονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ανθρώπους που ζουν στα χωριά της κοιλάδας. Ο σεισμός κονιορτοποίησε πλινθόκτιστα σπίτια γύρω από την Ourika, σκοτώνοντας πολλούς κατοίκους. Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της φιλοξενίας αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε αυτοσχέδιες σκηνές, αλλά μέσα σε λίγες μέρες επέστρεψαν στη δουλειά τους σε αρκετά ξενοδοχεία που υπέστησαν ελαφρές ζημιές.

20 Βαλένθια, Ισπανία

Σύγχρονη τέχνη τρώγοντας παέγια.

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας έχει επισκιαστεί εδώ και καιρό από τη Βαρκελώνη, παρά το γεγονός ότι μοιράζεται παρόμοια χαρακτηριστικά: χιλιόμετρα βελούδινων παραλιών άμμου κατά μήκος της ανατολικής ακτής της χώρας, μια ζωντανή πολιτιστική σκηνή και μια πλούσια γαστρονομική παράδοση (η Βαλένθια θεωρείται η γενέτειρα της παέγιας). Αλλά η Βαλένθια, η οποία ονομάστηκε «πράσινη πρωτεύουσα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2024 – ένα βραβείο που αναγνωρίζει τις πόλεις για τις περιβαλλοντικές τους προσπάθειες – ξεχωρίζει για τους ταξιδιώτες που αναζητούν πιο βιώσιμους προορισμούς και λιγότερο πολυσύχναστους.

Το πολιτιστικό τοπίο της Βαλένθια έχει επίσης λάβει σημαντική ώθηση με το Κέντρο Τέχνης Hortensia Herrero. Άνοιξε τον Νοέμβριο στο ανακαινισμένο παλάτι Valeriola, ο χώρος στεγάζει την ιδιωτική συλλογή σύγχρονης τέχνης της Ισπανίδας δισεκατομμυριούχου Hortensia Herrero και περιλαμβάνει περισσότερα από 100 έργα καλλιτεχνών όπως οι Anish KapoorAndreas Gursky και Mat Collishaw.

21 Κάνσας Σίτι, Μισσούρι

Το γυναικείο ποδόσφαιρο βρίσκεται στο επίκεντρο ενός κόμβου της ενδοχώρας.

Χωρίς αμφιβολία, το ποδόσφαιρο κυριαρχεί: Τον Μάρτιο, το Kansas City Current θα αποκαλύψει το πρώτο γήπεδο που χτίστηκε για μια ομάδα National Women’s Soccer League και το Kansas City είναι ο μοναδικός οικοδεσπότης του Midwestern για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2026.

Ανοίγοντας τον Μάρτιο, το μουσείο Rabbit hole θα παρουσιάσει αμερικανική παιδική λογοτεχνία ενός αιώνα με καθηλωτικά και διαδραστικά εκθέματα. Οι νεαροί που αναζητούν συγκινήσεις μπορούν να ανέβουν στο νέο KC Wheel  στο Pennway Point, μια νέα περιοχή ψυχαγωγίας.

22 Ανταναναρίβο, Μαδαγασκάρη

Η υφαντουργία και η σύγχρονη τέχνη ανθίζουν σε ένα νησί γνωστό για τα θαύματα της φύσης.

Οι περισσότεροι τουρίστες στη Μαδαγασκάρη έρχονται για να δουν την άγρια ζωή ή να απολαύσουν την πολυτέλεια στα όμορφα νησιά στα ανοικτά των βόρειων ακτών της, αλλά η πρωτεύουσα της χώρας αναπτύσσει μια ζωντανή καλλιτεχνική σκηνή και το La Fondation H, ένα κέντρο σύγχρονων τεχνών που άνοιξε τον περασμένο Απρίλιο, δημιουργήθηκε για να αναδείξει ταλέντα της Μαδαγασκάρης. Καταλαμβάνει ένα ανακαινισμένο γαλλικό αποικιακό κτίριο από τούβλα και η πρώτη έκθεση είναι αφιερωμένη σε έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες κλωστοϋφαντουργίας στον κόσμο: τη Madame Zo, η οποία πέθανε το 2020 και της οποίας τα υφαντά εμπνεύστηκαν από παραδοσιακά υφάσματα και καλαθοπλεκτική της Μαδαγασκάρης.

Το La Fondation H είναι η τελευταία προσθήκη στον ταχέως αυξανόμενο αριθμό ιδρυμάτων της Μαδαγασκάρης που ειδικεύονται στη σύγχρονη τέχνη, συμπεριλαμβανομένου του Musée de la Photographie de Madagascar και του Hakanto Contemporary, ενός κέντρου τεχνών ομαδικών και ατομικών εκθέσεων καλλιτεχνών από τη Μαδαγασκάρη και όχι μόνο, καθώς και ένα πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών. Το Maison Gallieni, το οποίο στεγάζει επίσης το προξενείο του Μονακό, προσφέρει τέσσερα άνετα δωμάτια σε ένα σπίτι σε έναν όμορφο κήπο με πισίνα.

23 Χερσόνησος Γιουκατάν, Μεξικό

Ένα νέο τρένο κάνει τις απομακρυσμένες τοποθεσίες πιο προσβάσιμες.

Το τρένο των Μάγια, μια νέα υπηρεσία που άρχισε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο, θα συνδέει δημοφιλείς προορισμούς στη χερσόνησο Γιουκατάν – συμπεριλαμβανομένου του παραθαλάσσιου Κανκούν, της ιστορικής Μέριδα και των ερειπίων των Μάγια του Chichén Itzá – με πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες, όπως το Calakmul, μια κάποτε ισχυρή και ακόμα σχετικά άθικτη πόλη των Μάγια κοντά στα σύνορα της Γουατεμάλας και το Palenque, πύλη προς το διάσημο αρχαιολογικό πάρκο στην πολιτεία Chiapas.

Με στόχο να φέρει θέσεις εργασίας και επενδύσεις και να διαδώσει τον τουρισμό πέρα από τις παραλίες της Καραϊβικής του Μεξικού, το τρένο διασχίζει πέντε πολιτείες πάνω από σχεδόν 1.600 χιλιόμετρα διαδρομής και συνδέοντας απευθείας με το νέο αεροδρόμιο στο Tulum.

43. Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Μια αρχαία παραθαλάσσια πόλη στολίζεται με ουράνια τόξα

Θεσσαλονίκη ελληνική πόλη New York Times προορισμοί 2024

Ο Λευκός Πύργος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, όπως η Ακρόπολη στην Αθήνα. Η κατασκευή, που χτίστηκε τον 15ο αιώνα υπό την Οθωμανική κυριαρχία και κάποτε ήταν γνωστή ως Πύργος του Αίματος, μετονομάστηκε και βάφτηκε λευκή στα τέλη του 1800 από έναν κρατούμενο με αντάλλαγμα την ελευθερία του.

Ο πύργος θα λάμπει με χρώματα του ουράνιου τόξου που αντιπροσωπεύουν ένα διαφορετικό είδος απελευθέρωσης φέτος καθώς χιλιάδες ταξιδιώτες από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ θα συγκεντρωθούν από τις 21 έως τις 29 Ιουνίου για να γιορτάσουν το EuroPride. Πρόκειται για την δεύτερη ευκαιρία της πόλης για διοργάνωση, αφού η εκδήλωση είχε ακυρωθεί το 2020, όταν είχε προγραμματιστεί εξ΄αρχής να την φιλοξενήσει.

Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 316 π.Χ. και πήρε το όνομά της από μια αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι γνωστή για τα βυζαντινά ψηφιδωτά της, καθώς και για τα κλαμπ, τα καφέ και τα μπαρ της. Απολαύστε ένα ποτήρι ούζο κατά μήκος του κόλπου – σε αντίθεση με την Αθήνα, η Θεσσαλονίκη είναι πάνω στο νερό – και δείτε αν μπορείτε να εντοπίσετε τον Όλυμπο.

Αναλυτικά η λίστα των New York Times από την θέση 24 μέχρι την 52

  • 24. Λίμνη Τόμπα, Ινδονησία
  • 25. Αλμάτι, Καζαχστάν
  • 26. Κίτο, Εκουαδόρ
  • 27. Αρχιπέλαγος Μινγκάν, Κεμπέκ
  • 28. Μοντγκόμερι, Αλαμπάμα
  • 29. Τασμανία, Αυστραλία
  • 30. Waterford, Ιρλανδία
  • 31. Εθνικό πάρκο Tsavo, Κένυα
  • 32. Μπραζίλια, Βραζιλία
  • 33. Ελ Σαλβαδόρ
  • 34. Koh Her, Καμπότζη
  • 35. Vestmannaeyjar, Ισλανδία
  • 36. Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη
  • 37. Mustang, Νεπάλ
  • 38. Βιέννη, Αυστρία
  • 39. Μπρίσμπεϊν, Αυστραλία
  • 40. Πασαντίνα, Καλιφόρνια
  • 41. Χουργκάντα, Αίγυπτος
  • 42. Boundary Waters, Μινεσότα
  • 43. Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
  • 44. Νορμανδία, Γαλλία
  • 45. Γρενάδα, Καραϊβική
  • 46. El Camino de Costa Rica
  • 47. Αλβανικές Άλπεις
  • 48. White Horse, Yukon
  • 49. Choquequirao, Περού
  • 50. Δρέσδη, Γερμανία
  • 51. Monarch Butterfly Biosphere Reserve, Μεξικό
  • 52. Φλαμίνγκο, Φλόριντα

Πηγή: NYT