Κυκλάδες και ηρεμία, είναι ένας συνδυασμός που δεν τον συναντάς παρά στα πολύ μικρά νησιά πια. Εκτός κι αν είμαστε στο 2018 και δεν το ξέρουμε. Γι’ αυτό και μειδιάσαμε διαβάζοντας για ένα νησί από τα 5 πιο δημοφιλή και πολυσύχναστα της χώρας, όχι μόνο των Κυκλάδων, ότι προσφέρεται για ήρεμες διακοπές και για να απομακρυνθεί κανείς από την πολύβουη γειτονική Μύκονο. Όπως έδειξε το περσινό καλοκαίρι ειδικά, το συγκεκριμένο νησί πάει για να είναι πιο πολύβουο.

Μιλάμε σαφώς για την Τήνο, η οποία για χρόνια αποτελούσε μια επιλογή για μονοήμερες εκδρομές για όσους πήγαιναν στη Μύκονο, αλλά από το 2018 και μετά, γνωρίζει αποθέωση για τα χωριά της και ο τουρισμός της υπερδιπλασιάστηκε σε αυτά τα χρόνια. Τέτοια κοσμοσυρροή σε νησί, έχουμε δει στην Τήνο και στο Κουφονήσι.

Ήρεμη δεν τη λες με τίποτα πια, εκτός κι αν πας να μείνεις σε ένα από τα χωριά της, αλλά και σε αυτά κάθε απόγευμα θα έχεις κόσμο να έρχεται κατά μυριάδες. Το νησί, εξάλλου, έχει εξελιχθεί και σε επίπεδο εστίασης και είναι από τα λίγα νησιά που άνθρωποι επένδυσαν σε χώρους στα χωριά και μπορείς να βρεις καλό φαγητό που να ξεφεύγει από τα τετριμμένα, σε αρκετά σημεία εκτός της Χώρας.

Η αρθρογράφος Τζένιφερ Μπάρκλεϊ που κάνει το αφιέρωμα στον Guardian, πήγε βέβαια σε περίοδο που ναι, δεν υπάρχει τέτοιος υπερπληθυσμός, δηλαδή τον Μάιο, κρίνοντας από αυτά που γράφει, αλλά κι ο Μάιος σιγά σιγά θα είναι «καυτός» μήνας για το νησί τουριστικά.

«Στην καρδιά των Κυκλάδων, ανάμεσα στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, βρίσκεται η Τήνος, ένα νησί που προσφέρει μια γαλήνια απόδραση από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας. Σε αντίθεση με τη γειτονική Μύκονο, γνωστή για τις πολυσύχναστες παραλίες και τη νυχτερινή της ζωή, η Τήνος αποτελεί μια ήρεμη εναλλακτική λύση, όπου ο χρόνος επιβραδύνεται, επιτρέποντας στους επισκέπτες να βυθιστούν στη φυσική ομορφιά του νησιού και στον χαλαρό τρόπο ζωής.

Ο Μάιος στην Τήνο είναι μια περίοδος μακάριας ηρεμίας, που διακόπτεται μόνο από το μελωδικό σφύριγμα των μελισσοφάγων, μια έντονη αντίθεση με την έντονη ατμόσφαιρα του καλοκαιριού. Αυτή την εποχή το νησί αποκαλύπτει την πραγματική του γοητεία, προσκαλώντας όσους αναζητούν την ηρεμία και τη φυσική ομορφιά να εξερευνήσουν τους θησαυρούς του».

Νησί των Κυκλάδων γνωρίζει αποθέωση από τη Guardian για την ηρεμία του και αποκαλείται «κρυμμένο στολίδι» - Εν τω μεταξύ έχει πάει μέχρι κι η κουτσή Μαρία

Ένα νησί-κρυμμένο στολίδι που το γνωρίζουν πια όλοι κι έχει πάει ως κι η κουτσή Μαρία

Τα άνωθεν καταγράφει η αρθρογράφος από τη δική της εμπειρία και κάνει ειδική μνεία στα χωριά, όπως το Κάτω Κλείσμα που τον Μάιο είναι στο τελευταίο σύνορο πριν την αθρόα προσέλευση και μπορείς να απολαύσεις τα σοκάκια του που έχουν βατράχια, μπαμπού και λίγο πιο πέρα βρίσκεται η γνωστή παραλία Κολυμπήθρα.

Στην Κολυμπήθρα εν τω μεταξύ από μέσα Μαΐου και μετά, για να βρεις χώρο κάτω από ομπρέλα, πρέπει να κάνεις τάμα στον Άγιο Φανούριο ή να σηκωθείς να πας από τις 8 το πρωί.

Νησί των Κυκλάδων γνωρίζει αποθέωση από τη Guardian για την ηρεμία του και αποκαλείται «κρυμμένο στολίδι» - Εν τω μεταξύ έχει πάει μέχρι κι η κουτσή Μαρία

Αναφορά γίνεται και στο φαγητό, με την Μπάρκλεϊ να σημειώνει ότι «Το φαγητό στην Τήνο προσφέρει ένα γαστρονομικό ταξίδι που συμπληρώνει τη φυσική γοητεία της. Η Αετοφωλιά, ένα χωριό σκαρφαλωμένο σαν αετοφωλιά, φιλοξενεί ταβέρνες που σερβίρουν πιάτα που ξεχειλίζουν από τοπικές γεύσεις και φρεσκάδα, από μανιτάρια με σκόρδο μέχρι μπιφτέκια με μέντα, με αποκορύφωμα μια γλυκιά φέτα χαλβά, μια χειρονομία φιλοξενίας».

Εξυπακούεται πως δεν λείπει και ο θρησκευτικός χαρακτήρας του νησιού από το αφιέρωμα, με την κατάληξη να αποτυπώνει το νησί ως ένα «μείγμα φυσικής ομορφιάς, ιστορικού πλούτου και γαστρονομικής αριστείας. Τα χωριά της, ένας λαβύρινθος ομορφιάς αδιαπέραστος από τις σύγχρονες ενοχλήσεις των αυτοκινήτων, κοσμούνται από τοίχους με λευκό σοβά, μαρμάρινες καμάρες και ζωηρά φυτά σε γλάστρες, παρουσιάζοντας ένα γραφικό σκηνικό σε κάθε στροφή».

Κρυμμένο στολίδι. Με αυτόν τον χαρακτηρισμό περιγράφει την Τήνο. Ενδεχομένως, αν είσαι από τη Μπουρκίνα Φάσο, να είναι κρυμμένο. Αν είσαι από Ελλάδα ή ακόμα κι από Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, το νησί έχει κάνει coming out of the closet 5 χρόνια τώρα!