Είναι από τα λιγότερο προβεβλημένα νησιά, ακριβώς επειδή το θεωρούμε δεδομένο. Είναι ένα νησί που πρακτικά θεωρείται Αθήνα, αφού το να πας εκεί με πλοίο, είναι σαν να πας από Κηφισιά στη Γλυφαδα. Κι αν πας με το γρήγορ πλοίο, είναι σαν να πας από το κέντρο στη Γλυφάδα σε μια μέρα με μέτρια κίνηση.

Ο λόγος για την Αίγινα, ένα νησί που απέχει 70-80 λεπτά με το πλοίο, 35 αν πας με το καταμαράν, που θεωρείται ένα τουριστικό θαύμα, έχοντας κάθε χρόνο μεγάλη πληρότητα, όχι μόνο τους 5 βαρβάτους μήνες της θερινής τουριστικής σεζόν, αλλά σχεδόν όλο τον χρόνο.

Η εγγύτητα του με την Αθήνα του έχει προσφέρει τεράστιο πλεονέκτημα, ιδίως στους ξένους, που ξέρουν πως αν παραστεί κάποια έκτακτη ανάγκη, δεν απέχουν από την πρωτεύουσα και μένοντας εκεί, έχουν θάλασσα κοντά τους κάθε μέρα και μια πιο ήρεμη ζωή.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού, κ. Σταύρος Καλαμάκης, η επιμονή των ξενοδόχων του νησιού, έφερε αναβαθμίσεις σε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αθήνα, ενώ η Αγία Μαρίνα έγινε ένας εξελιγμένος χώρος στάθμευσης ιδιωτικών σκαφών, με πάνω από 100 θέσεις και διεκδικεί με αξιώσεις κάθε χρόνο την παρουσία πολλών ξένων με μεγάλο πορτοφόλι.

Ένα νησί-τουριστικό θαύμα σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα: 2 εκατομμύρια πάνε κάθε χρόνο, είναι φθηνό οι ξένοι συνταξιοδοτούνται εκεί

Πάει για νέο ρεκόρ «απόβασης» το νησί

Το εντυπωσιακό είναι πως η Αίγινα δεν έχει πολλά εντυπωσιακά μέρη να δεις, ούτε έχει μεγάλη προσφορά σε δωμάτια και ξενοδοχεία υψηλού επιπέδου. Η πλειοψηφία των 3.500 ξενοδοχειακών δωματίων και των 1.500 ενοικιαζόμενων, είναι της λογικής rooms to let στην ποιότητα τους, αλλά εδώ ακριβώς βρίσκεται και το κόλπο. Μπορείς να βρεις σε πολύ προσιτές τιμές πολύ καλά δωμάτια, με πρωινό, σε ξενοδοχεία με πισίνα και εγκαταστάσεις σπα, άρα να πληρώσεις σχεδόν τα μισά από αυτά που θα πλήρωνες στην Τήνο ή τη Νάξο.

Το 2024 αναμένεται να είναι μια χρονιά-θρίαμβος για το νησί, αφού πάλι τα καταλύματα είναι στο 70% της πληρότητας για το καλοκαιρινό τρίμηνο και ο αριθμός των επιβατών που θα κατέβουν στο λιμάνι, προβλέπεται να πιάσει και φέτος τουλάχιστον 2.3 εκατομμύρια, όπως το 2023.

Για ένα νησί που δεν έχει να προσφέρει την τρομερά έξαλλη νυχτερινή ζωή, που έχει μερικά πολύ καλά και τίμια μαγαζιά στο λιμάνι και μετά στη Σουβάλα, η γεωγραφική του θέση είναι το μεγαλύτερο του πλεονέκτημα και φαίνεται να το εκμεταλλεύεται στο έπακρο.

Μάλιστα, καταφέρνει με την απλότητα του να γοητεύσει τόσο τους ξένους, ώστε είναι πολύ σύνηθες Άγγλοι ή Γερμανοί, ως επί το πλείστον, να καταλήγουν να ζουν μόνιμα εδώ τα συντάξιμα χρόνια τους.