Μόλις 1.000 χιλιόμετρα βόρεια της Ανταρκτικής, σε έναν τόπο όπου ζουν δύο άνθρωποι, βρίσκεται η Caleta Eugenia, στο νοτιότερο σημείο της Χιλής. Είναι ταυτόχρονα και το νοτιότερο στο οποίο μπορείτε να οδηγήσετε στον πλανήτη.

Καθώς το ταξίδι ξεκινάει , φτάνεις στην Caleta Eugenia, ο χωματόδρομος διαλύεται σε μια πέτρινη διαδρομή που χτυπάει μια οδοντωτή διαδρομή μέσα από ένα κομμάτι γρασίδι σπαρμένο με γερασμένα φορτηγά και εγκαταλελειμμένο γεωργικό εξοπλισμό, πριν βγεις σε μια βοτσαλωτή παραλία κυρτή σαν κόμμα κατά μήκος της ακτής του καναλιού Beagle .

Το ταξίδι ξεκινάει

Δεν υπάρχει κανένας να σε χαιρετήσει καθώς σταθμεύεις, αλλά ένα δασύτριχο κόλεϊ μπόρντερ περιφέρεται ενθουσιασμένο από ένα ερειπωμένο οικόπεδο του οποίου η κυματοειδές σιδερένια οροφή που τρέμει βίαια στους διαβόητους σφοδρούς ανέμους της Γης του Πυρός. Αλιευτικά σκάφη εκτοξεύονται στην ανοικτή θάλασσα, η αναζήτησή τους για προσοδοφόρα βασιλικά καβούρια – τα οποία μπορούν να έχουν ύψος 1,5 m ή περισσότερο από άκρη σε άκρη.

Τα δάχτυλά σου με τα γάντια μουδιάζουν από την ψύχρα του απογεύματος. Ένα μοναχικό ράντσο που ανήκει στο Ναυτικό της Χιλής, το Caleta Eugenia είναι το πιο νότιο μέρος στο οποίο μπορείτε να οδηγήσετε στη Γη.

Το οδικό ταξίδι ξεκινάει 23 χιλιόμετρα δυτικά στο Puerto Williams, έναν οικισμό 2.000 ατόμων στη σκιά του πανίσχυρου Dientes de Navarino, μιας σειράς κορυφών των Άνδεων που μοιάζουν με κυνόδοντες, με τις πλευρές τους με χιόνι. Το Puerto Williams, το οποίο ιδρύθηκε ως ναυτική βάση τη δεκαετία του 1950, βρίσκεται στο Isla Navarino στη νότια Tierra del Fuego, ένα αραιοκατοικημένο αρχιπέλαγος που χωρίζεται μεταξύ Χιλής και Αργεντινής και βρίσκεται νότια της Παταγονίας, πέρα ​​από το στενό του Μαγγελάνου.

Το μικρό λιμάνι βρίσκεται πάνω από 2.400 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγο – περίπου την ίδια απόσταση με το Λονδίνο και την Κωνσταντινούπολη.

Σε μια δυναμική προσπάθεια να τονώσει τον τουρισμό, η κυβέρνηση της Χιλής αναβάθμισε το καθεστώς του Puerto Williams από πόλη το 2019, επιτρέποντάς του να αρπάξει τον τίτλο της νοτιότερης πόλης του κόσμου από τον πολύ μεγαλύτερο αντίπαλο της Αργεντινής Ushuaia, που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του Beagle. Κανάλι.

Παρά τη νέα της χρέωση, η πρωτεύουσα της επαρχίας της Ανταρκτικής της Χιλής μοιάζει και μοιάζει με μια μικρή πόλη – οι κάτοικοι αφήνουν τις πόρτες τους ξεκλείδωτες και άλογα και αγελάδες περιφέρονται στους ήσυχους δρόμους. Δεν έχει οδικές συνδέσεις με την Παταγονία της Χιλής και είναι προσβάσιμο μόνο με πλοίο ή αεροπλάνο, κάτι που αποτελεί μέρος της έλξης για τους λίγους ταξιδιώτες που αποτολμούν αυτόν τον μακρινό νότο.

Ταξίδι Παταγωνία 2

«Αυτό είναι ένα ξεχωριστό μέρος, κάπου όπου μπορείς να νιώσεις πραγματικά την απομόνωση», είπε η συγγραφέας Perla Bolla, ιδιοκτήτρια του Jardín Fuegia, ενός πεντακάθαρου καταστήματος κοντά στην αποβάθρα που πουλά φυτά, βιβλία, εκτυπώσεις και βάζα με σπιτική μαρμελάδα ραβέντι και τζίντζερ. «Μπορείς να περπατήσεις μίλια και μίλια και να μην δεις κανέναν». Αυτό είναι ένα ξεχωριστό μέρος, κάπου όπου μπορείτε πραγματικά να νιώσετε την απομόνωση.

Παταγονία Αργεντινή

Μπορείς να περπατήσεις μίλια και μίλια και να μην δεις κανέναν. Ωστόσο, παρά την απομακρυσμένη του θέση, το Puerto Williams αναπτύσσεται γρήγορα: μια σύγχρονη αποβάθρα κατασκευάζεται για να επιτρέψει σε μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια της Ανταρκτικής να επισκέπτονται και ένα μεγάλο κοινωνικο-οικολογικό ερευνητικό κέντρο άνοιξε πρόσφατα. Αν περάσεις μερικές μέρες εξερευνώντας το Πουέρτο Γουίλιαμς, πεζοπορώντας σε μια θέα στο βουνό θα μπορέσεις να απολαύσεις πλούσιο βασιλικό καβούρι, θα βρεις τον ιδανικό άνθρωπο για να σε πάει στην Caleta Eugenia, ένα ταξίδι που παρέχει μια συναρπαστική εικόνα της ταραχώδους ιστορίας αυτής της περιοχής.

Οδηγώντας ανατολικά κατά μήκος του Y-905, περνώντας μια γειτονιά με ναυτικές κατοικίες με λευκούς φράχτες, ένα συνονθύλευμα από αταίριαστα μονοώροφα και διώροφα σπίτια πολιτών, μια κακοκαιρία Εκκλησία με ένα πλαίσιο και μια χούφτα απλά καταστήματα και εστιατόρια. Μια πινακίδα σε έναν κήπο ξενώνα ανακοινώνει: «Είσαι στο τέλος του κόσμου».

Ο πλακόστρωτος δρόμος τελειώνει στα περίχωρα, κοντά στον οικισμό της Villa Ukika, όπου ζουν περίπου 50 αυτόχθονες κάτοικοι Yagán. Οι πρόγονοί τους ζούσαν σε νομαδικές κοινωνίες με κανό στη νότια Γη του Πυρός για χιλιάδες χρόνια προτού καταστραφούν από τη βία, τις ασθένειες και τον εκτοπισμό κατά τον αποικισμό της περιοχής στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Παραμελημένη εδώ και καιρό από τις αρχές της Χιλής, η κοινότητα Yagán διαδραμάτισε βασικό ρόλο σε μια εκστρατεία υψηλού προφίλ ενάντια σε ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο να ανοίξει μια μεγάλη φάρμα σολομού κοντά στο Puerto Williams το 2019.

Δύο χρόνια αργότερα, μια ντόπια γυναίκα, η πρώην δημοτική σύμβουλος Lidia González Calderón , εξελέγη για να εκπροσωπήσει τον λαό Yagán σε μια εθνική συνέλευση πολιτών που είχε ως αποστολή τη σύνταξη ενός νέου συντάγματος της Χιλής, ρίχνοντας άλλο ένα φως στην κοινότητα. Πέρα από τη Villa Ukika, το Y-905, τώρα απλώς ένας χωματόδρομος, αγκαλιάζει την ακτή του καναλιού Beagle, που πήρε το όνομά του από το πλοίο που μετέφερε τον φυσιοδίφη Charles Darwin στο πρωτοποριακό ταξίδι του 1831-36 στη Νότια Αμερική.

Ακολουθώντας μια κυματιστή διαδρομή πάνω από χαμηλούς λόφους με δέντρα σμιλεμένα από τον άνεμο, τυλιγμένα με μια μυτερή λειχήνα γνωστή ως Γενειάδα του Γέροντα, στρογγυλεύει μια σειρά από ερημικούς κόλπους, όρμους, ακρωτήρια και παραλίες. Δεν υπάρχουν άλλα οχήματα και λίγα σημάδια ζωής πέρα ​​από το περίεργο αγρόκτημα ή το εξοχικό του ψαρά και ένα ζευγάρι γύπες γαλοπούλας που γλιστρούσαν από πάνω. Υπάρχουν επίσης δεκάδες middens –μεγάλοι σωροί από κελύφη μαλακίων που είχαν απορριφθεί από τις αυτόχθονες οικογένειες Yagán χιλιάδες χρόνια νωρίτερα– και κοιλότητες σε σχήμα μπολ που κάποτε παρείχαν καταφύγιο από τις σκληρές καιρικές συνθήκες της περιοχής.

Τώρα κατάφυτα από γρασίδι, μοιάζουν, στο ανεκπαίδευτο μάτι, σαν φυσικά χαρακτηριστικά του τοπίου. Βρίσκεις επίσης τα υπολείμματα αρχαίων παγίδων ψαρέματος: σειρές από πέτρες που απλώνονται έξυπνα σε στενές εισόδους που επιτρέπουν στα ψάρια να εισέλθουν στην παλίρροια, αλλά τα εμποδίζουν να διαφύγουν όταν πέφτει η παλίρροια.

Ταξίδι 1

Καθώς προχωράς, οι σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι χτυπούν την επιφάνεια του καναλιού Beagle σε λευκές κορυφές που μοιάζουν με την οροσειρά στην Αργεντινή πλευρά της πλωτής οδού. Στην ενδοχώρα υπάρχουν αειθαλή δάση οξιάς, διάσπαρτα με κόκκινα ανθισμένα πυρκαγιά της Χιλής. Υπάρχουν επίσης περιστασιακά σημεία καταστροφής: γκρεμισμένοι κορμοί και θρυμματισμένα κλαδιά, απογυμνωμένα από το φλοιό τους.

Μοιάζουν σαν να είχαν πληγεί από φυσική καταστροφή. Κάποιοι φέρουν τον ενδεικτικό χαρακτήρα των πυρκαγιών που ξέσπασαν για να καθαρίσουν γη για καλλιέργεια και βοσκή αλλά άλλοι είχαν μια πιο απροσδόκητη αιτία – τους κάστορες. Σε μια προσπάθεια να αναπτύξουν ένα εμπόριο γούνας στη δεκαετία του 1940, οι αρχές της Αργεντινής εισήγαγαν απερίσκεπτα μια μικρή ομάδα Καναδών κάστορων στο τμήμα τους στη Γη του Πυρός, με καταστροφικές συνέπειες.

Η βιομηχανία απέτυχε να απογειωθεί και, χωρίς φυσικά αρπακτικά στην περιοχή, τα τρωκτικά εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλη την περιοχή. Τώρα αριθμούν περίπου 200.000, οι κάστορες εκτιμάται ότι έχουν καταστρέψει το 25% των δασικών οικοσυστημάτων στη Γη του Πυρός. Σε κοντινή απόσταση ένα παλιό στρατιωτικό καταφύγιο βλέπει στην ακτογραμμή.

Ένα λείψανο μιας συνοριακής διαμάχης μεταξύ Χιλής και Αργεντινής για μια τριάδα ακατοίκητων νησιών – Picton, Lennox και Nueva – ακριβώς ανατολικά του Isla Navarino που έφερε τις χώρες στα πρόθυρα πολέμου το 1978. Παρά τους φόβους εισβολής, μεσολάβησε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ βοήθησε τελικά στην ειρηνική επίλυση της διαφοράς και τα νησιά παραμένουν μέρος της Χιλής.

Μετά από μια ώρα, φτάνεις στο τέλος του Y-905 στο Caleta Eugenia. Το ράντσο φιλοξενεί μόνο δύο άτομα – έναν πατέρα και έναν γιο – που ενεργούν ως επιστάτες του ναυτικού, εκτρέφοντας ζώα και πουλώντας ξυλεία.

Φωτισμένη από τον αργά το απόγευμα ήλιο, η Caleta Eugenia είναι το κατάλληλο μέρος για να τελειώσεις το ταξίδι σου. Έχουν τεθεί σχέδια για την επέκταση του Y-905 για άλλα 20 χιλιόμετρα περίπου στον μικροσκοπικό οικισμό του Πουέρτο Τόρο, το νοτιότερο χωριό στη Γη και προς το παρόν είναι προσβάσιμο μόνο με βάρκα. Και ίσως είναι λάθος να σκεφτόμαστε το ράντσο ως σημείο τερματισμού. Από την άποψη του νότιου ημισφαιρίου, θα μπορούσε εξίσου εύκολα να είναι η αρχή.

* Πηγή: BBC

* Πηγή Φωτογραφίας: Unsplash