Η φωτιά που κατέστρεψε μέρος του ισπανικού νησιού Τενερίφη, στα Κανάρια Νησιά, τον Αύγουστο αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες ημέρες, με την άνοδο της θερμοκρασίας, που ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου, καθώς και την ενίσχυση των ανέμων να δυσχεραίνουν την κατάσβεση.

Σχεδόν 150.000 στρέμματα στη βορειοανατολική Τενερίφη είχαν γίνει στάχτη το καλοκαίρι, περίπου το 7% της επιφάνειας του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού δηλαδή, αρχής γενομένης από τις 15 Αυγούστου. Στις 24 του ίδιου μήνα οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι «σταθεροποιήθηκε», ωστόσο στις 11 Σεπτεμβρίου η πυρκαγιά αν και έδειχνε υπό έλεγχο, δεν είχε ποτέ κατασβεστεί.

Ο διευθυντής των υπηρεσιών διάσωσης της Τενερίφης μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο των Κανάριων Νησιών, εξήγησε:

«Πρόκειται για την ίδια πυρκαγιά. Θυμόμαστε ότι είχε κηρυχθεί υπό έλεγχο, αλλά ποτέ δεν είχε σβηστεί. Βγήκε από την περίμετρό της, αλλά πρόκειται για την ίδια πυρκαγιά».

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν στην πλατφόρμα X ότι έφτασαν στο νησί ενισχύσεις 60 στρατιωτικών και 26 οχημάτων του στρατού προκειμένου να συμμετέχουν «στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς». Συνολικά 120 άνθρωποι δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Περίπου 3.200 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους προληπτικά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη επιστρέψει. Πρόκειται για κατοίκους των πόλεων Σάντα Ούρσουλα και Λα Οροτάβα, διευκρίνισε ο Μαρτίν.

Το ισπανικό νησί έχει βρεθεί αντιμέτωπο με πολύ πιο καταστροφικές πυρκαγιές, όπως για παράδειγμα εκείνες του 2007.

Το 2022 στην Ισπανία κάηκαν 3.000.000 στρέμματα σε περισσότερες από 500 πυρκαγιές, ρεκόρ για την Ευρώπη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (Effis).

Πηγή Φωτογραφίας: Getty