Έντονη ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής υπό τον φόβο γενικευμένης σύρραξης, την ώρα που οι εκκλήσεις για παροχή βοήθειας στη Γάζα πληθαίνουν από πλευράς διεθνούς κοινότητας, ειδικά ύστερα από την ανησυχία που έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι η Χεζμπολάχ έχει μετακινήσει ελίτ δυνάμεις της στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, νοτιοανατολικά του Λιβάνου.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζητά την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων, την ώρα που 4 νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα είναι ήδη εκτός λειτουργίας.

Στην μεθοριακή περιοχή προς την Αίγυπτο, η κατάσταση είναι στάσιμη, αφού οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων περιμένουν μάταια για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και τα φορτία με βοήθεια συσσωρεύονται στο Σινά στην Αίγυπτο, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τη Ράφα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP και αυτόπτες μάρτυρες.

Οι επικεφαλής της γαλλικής και της αιγυπτιακής διπλωματίας απηύθυναν από το Κάιρο έκκληση για να περάσει η βοήθεια ώστε οι αλλοδαποί να φύγουν από τον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος βομβαρδίζεται αδιάκοπα από το Ισραήλ.

«Αυτοί που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Γάζα θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά. «Προς όλους απευθύνουμε έκκληση να μπορέσουν να ανοίξουν σημεία διέλευσης», πρόσθεσε.

Ο Αιγύπτιος ομόλογός της Σάμεχ Σούκρι επέρριψε στο Ισραήλ την ευθύνη για το κλείσιμο της μεθοριακής διάβασης της Ράφα ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο, το οποίο «δεν έχει μέχρι στιγμής δώσει σήμα», όπως δήλωσε, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος διαβεβαίωνε το Σάββατο ότι οι Αμερικανοί πολίτες θα διέρχονταν σύντομα από το πέρασμα αυτό.

«Δεν υπάρχει εκεχειρία και είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα σε αντάλλαγμα για την έξοδο αλλοδαπών», ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου την Δευτέρα.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) Μάρτιν Γκρίφιθς ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στη Μέση Ανατολή για να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις που έχουν στόχο την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γκρίφιθς δήλωσε ότι το γραφείο του βρίσκεται «σε ενδελεχείς συζητήσεις» με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλους.

Εκπρόσωπος του Ocha επεσήμανε ότι ο Γκρίφιθς σκοπεύει να βρίσκεται στο Κάιρο αύριο Τρίτη και αργότερα να μεταβεί σε άλλα σημεία στην περιοχή, ένα ταξίδι που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες.