Πώς και πώς φαίνεται ότι περιμένουν τις διακοπές του Πάσχα οι πιο πολλοί Έλληνες, επιλέγοντας για να τις περάσουν νησιωτικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί σε έκθεση του E-Real Estates, οι προκρατήσεις για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, κατάλληλα για οικογένεια, βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στους δημοφιλείς προορισμούς, κυρίως για το χρονικό διάστημα 3-6 Μαΐου (Μεγάλη Παρασκευή – Δευτέρα του Πάσχα).

Οι προκρατήσεις αφορούν αποκλειστικά τα ανοιχτά, διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα και όχι το σύνολο των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Καθώς, τη φετινή χρονιά, μέρος των ιδιοκτητών καθυστέρησαν να ανοίξουν τα ακίνητά τους για τις ημέρες του Πάσχα.

Να σημειώσουμε ότι η διαθεσιμότητα καταλυμάτων σε πολλούς προορισμούς δεν ξεπερνούν το 50%-60% της δυναμικής της εκάστοτε περιοχής στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Πάσχα Έλα να πάμε στο νησί - 11 προορισμοί που θα «βουλιάξουν» για το «Χριστός Ανέστη»

Ποιο είναι το κόστος των πασχαλινών διακοπών

Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά σε νησιωτικούς προορισμούς που ήταν αποκλειστικά για «δυνατά» πορτοφόλια τα προηγούμενα χρόνια, φαίνεται να καταγράφεται «διόρθωση» των τιμών.

Είναι ενδεικτικό ότι σε Μύκονο και Σαντορίνη οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα και είναι αρκετά μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (φαίνεται ότι η πτώση προσέλευσης που παρουσιάστηκε την περσινή χρονιά, είχε αποτελέσματα).

Πάσχα Έλα να πάμε στο νησί - 11 προορισμοί που θα «βουλιάξουν» για το «Χριστός Ανέστη»

Ο «χάρτης» των διακοπών για το Πάσχα

Πιο συγκεκριμένα, στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού, την Ύδρα και τις Σπέτσες, καταγράφονται προκρατήσεις της τάξης του 97% και 62% αντίστοιχα για το τριήμερο του Πάσχα.

Το κόστος μίσθωσης στην Ύδρα κυμαίνεται από 1.055 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις σε κατοικία 50 τ.μ., ενώ στις Σπέτσες από 1.185 ευρώ για κατοικία 60 τ.μ.

Στην Τήνο οι «ενεργές» κατοικίες στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων καταγράφουν ποσοστό προκρατήσεων της τάξης του 85%, τη στιγμή που τα «ενεργά» ακίνητα δεν ξεπερνούν το 30%-40% της δυναμικής του κλάδου στο νησί. Το κόστος διαμονής κυμαίνεται από 305 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις σε κατοικία 50 τ.μ. στη περιοχή του Αγίου Ιωάννη.

Στην Ερμούπολη της Σύρου το κόστος μίσθωσης κατοικίας 100 τ.μ. για 3 διανυκτερεύσεις ξεκινά από 928 ευρώ. Το ποσοστό προκρατήσεων αγγίζει το 82%, ενώ η δυναμική των ενεργών ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν ξεπερνά το 40% της δυναμικής του κλάδου στο νησί.

Στη Χίο οι προκρατήσεις κυμαίνονται στο 78% και το κόστος διαμονής από 632 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις στη πόλη. Οικονομικές επιλογές καταγράφονται στην περιοχή Κάμπος, όπου το κόστος διανομής διαμορφώνεται στα 220 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις σε κατοικία 40 τ.μ. και στο χωρίο Αυγώνυμα, όπου κατοικία 45 τ.μ. μισθώνεται προς 215 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις.

Στην Πάτμο, όπου τα θρησκευτικά έθιμα του Πάσχα παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 82 τ.μ., στην περιοχή Γροίκος, διαμορφώνεται στα 425 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις. Το ποσοστό προκρατήσεων αγγίζει το 65%, με τη δυναμική των ενεργών ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να μην ξεπερνά το 40% της δυναμικής του κλάδου στο νησί.

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού Αίγινα και Αγκίστρι «κερδίζουν» τους εκδρομείς που επιθυμούν έναν πολύ κοντινό προορισμό στην Αττική. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 45 τ.μ. στην Αίγινα για 3 διανυκτερεύσεις διαμορφώνεται στα 260 ευρώ και στο Αγκίστρι στα 287 ευρώ για κατοικία 53 τ.μ. Οι προκρατήσεις στις ενεργές κατοικίες αγγίζουν το 82% και 72% αντίστοιχα.

Στην «αρχόντισσα» των Ιονίων Νήσων, την Κέρκυρα, το κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται από 780 ευρώ στο κέντρο της πόλης και οι προκρατήσεις αγγίζουν το 90% σε κατοικίες που απέχουν 5-6 χιλιόμετρα από το κέντρο.

Στο κοσμοπολίτικο «νησί των ανέμων», τη Μύκονο, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 60 τ.μ., στην περιοχή Φτελιά, διαμορφώνεται στα 392€ για 3 διανυκτερεύσεις και στα 250-300 ευρώ αν πρόκειται για κατοικία 18 τ.μ.-25 τ.μ. Η Μύκονος καταγράφει προκρατήσεις της τάξεως του 79% στα ενεργά προς μίσθωση ακίνητα στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τέλος, στη Σαντορίνη το κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται από 272 ευρώ στην περιοχή Περίβολος για κατοικία 40 τ.μ. Οι προκρατήσεις αγγίζουν το 65% στα ενεργά προς μίσθωση ακίνητα στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.