Το 1815 ο Ναπολέων βρέθηκε εξόριστος για περίπου έναν χρόνο στο μικρό νησί της Μεσογείου Έλβα. Ενώ ήταν απομονωμένος, μακριά από την οικογένεια του και σε άσχημη οικονομική κατάσταση αποφάσισε να δραπετεύσει και έτσι, στις 28 Φεβρουαρίου βρέθηκε στην Κυανή Ακτή με 700 άνδρες μαζί με τους οποίους, ξεκίνησε ένα δύσκολο ταξίδι προς το Παρίσι.

Η επιστροφή ήταν δύσκολη αφού έπρεπε να κρύβονται ενώ διέσχιζαν δύσβατα μονοπάτια στον δρόμο για την γαλλική πρωτεύουσα.Ο Ναπολέων επέστρεψε τελικά και ανέκτησε τον έλεγχο της χώρας. Το μονοπάτι που ακολούθησε μέσω των Άλπεων στη Γκρενόμπλ , γνωστό ως  Route Napoleon, ένας δρόμος μήκους  325 χλμ, δέχεται κάθε χρόνο επισκέπτες από όλο τον κόσμο που θέλουν να διασχίσουν μια από τις διαδρομές που συνέβαλε στο να αλλάξει η ιστορία της Ευρώπης.

Το μονοπάτι του Ναπολέοντα απλώνεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα μέχρι τα βουνά των Άλπεων, με μια απίστευτη ποικιλία τοπίων, αρχιτεκτονικής, πολιτισμού και ιστορίας για αυτό άλλωστε αποτελεί έναν από τους εθνικούς θησαυρούς της Γαλλίας.

Ναπολέων

Μέσω αυτού του δρόμου συνδέονται μεταξύ τους 42 χωριά, κωμόπολεις και πόλεις ενώ είναι πολλά τα σημαντικά σημεία από τα οποία διέρχεται, όπως το Βαλλωρίς, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο που αγαπούν οι jetsetters και διάσημοι καλλιτέχνες όπως ο Πικάσο. Ακόμα, μέρος του αποτελούν και οι Κάννες, η πόλη που  φιλοξενεί το διάσημο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου.

Ο πρόεδρος της ένωσης A.N.E.R.N (Action Nationale des Elus pour la Route Napoleon) δήλωσε «Αντί να παίρνουμε τον αυτοκινητόδρομο, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες να μπουν βαθύτερα στο γαλλικό και ευρωπαϊκό παρελθόν ακολουθώντας αυτόν τον πιο αργό δρόμο και ανακαλύπτοντας αυτά τα υπέροχα μέρη» επισημαίνοντας ότι το 74% των τουριστών θεωρεί τον Ναπολέοντα ως την σημαντικότερη μορφή της Γαλλίας με την πολιτική του επιρροή να είναι ακόμα αισθητή.

Ναπολέων

Σήμερα, ο σύγχρονος δρόμος N85, όπως είναι η επίσημη ονομασία της διαδρομής του Ναπολέοντα, δεν ακολουθεί ακριβώς το μονοπάτι που ακολούθησε ο Βοναπάρτης το 1815 καθώς τότε δεν υπήρχε άσφαλτος  παρά μόνο δύσβατα μονοπάτια που διακλαδίζονταν μεταξύ τους.

Το ιδανικό, θα ήταν να ξεκινήσετε με πεζοπορία που θα σας επιτρέψει να δείτε εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, να περάσετε μέσα από πανέμορφα φυσικά τοπία και να επισκεφτείτε μικρά χωριά που θα συναντήσετε στην διαδρομή. Ακόμα, αξίζει να περάσετε το φαράγγι του Βερντόν το οποίο καταλήγει σε ένα ποτάμι με καταγάλανα νερά, ιδανικά για τους λάτρεις των υδάτινων σπορ. Το κλίμα είναι συνήθως ήπιο και δεν θα σας δυσκολέψει στην διαδρομή σας.

Η δύσκολη πρόσβαση σε αυτά τα μέρη έχει συμβάλει στο να διατηρήσουν την άγρια ομορφιά τους κάτι που σίγουρα σαγηνεύει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Μήπως λοιπόν να επακολουθήσετε και εσείς το ιστορικό μονοπάτι της Γαλλίας;