Η φήμη που προηγείται μιας σειράς ή μιας ταινίας, μπορεί πολλές φορές να αποβεί καταδικαστική. Με τη νέα σειρά του Disney+, το Shogun, αυτό, ευτυχώς, δε φαίνεται να συμβαίνει. Αν και σήμερα κυκλοφόρησαν μόλις τα δύο πρώτα επεισόδια μιας σεζόν 10 επεισοδίων, αν και είναι δηλαδή πολύ νωρίς για οποιοδήποτε συμπέρασμα, το πρώτο δείγμα ήταν κάτι πολύ παραπάνω από θετικό για μια ακριβή παραγωγή που ανταμείβει τον τηλεθεατή.

Αν μου έλεγαν πως θα πρέπει να μπω σε διαδικασία να αντέξω μια σεζόν 10 επεισοδίων διάρκειας 50 λεπτών ή και μιας ώρας, θα ένιωθα ήδη ένα βάρος, θα με έπιανε άγχος, θα σκεφτόμουν σε όλη τη διάρκεια του πρώτου επεισοδίου αν αξίζει να επενδύσω τον χρόνο μου σε αυτό. Με το Shogun στο Disney+ δεν το σκέφτηκα καν.

Και αυτό δεν είναι μόνο δική μου αίσθηση, είναι και όλων όσοι είδαν μαζί με μένα τα πρώτα δύο επεισόδια στο Disney+.

Το επίτευγμα της νέας σειράς του Disney+ να φτάνει να την συγκρίνουν με το Game of Thrones και να λένε σχεδόν όλοι πως έχει τα φόντα να αφήσει το ίδιο αποτύπωμα, είναι μεγαλύτερο από το Game of Thrones γιατί το Shogun είναι στο 2024 και το GoT πρωτοκυκλοφόρησε το 2009. 15 χρόνια πίσω τα πράγματα ήταν πάρα πολύ παρθένα ως προς το μέγεθος της μυθοπλασίας, των παραγωγών που έβγαιναν και της σχέσης του κοινού με τη streaming λογική. Ακόμα και στις ΗΠΑ, συνηθισμένοι σε σειρές 20-24 επεισοδίων ήταν στα τηλεοπτικά τους δίκτυα.

Η νέα σειρά του Disney+ έχει τα φόντα να ξεπεράσει το Game of Thrones: Αν δεν έχεις συνδρομή, θα χάσεις

Εν έτει 2024 έχουμε δει άπειρα πράγματα όσοι είμαστε under 45, πολλά τα είδαμε από συνήθεια και δεν μας έμεινε τίποτα μέσα μας από μνήμη, οπότε για οποιαδήποτε νέα σειρά, η πρόκληση το 2024 είναι πολύ μεγάλη, ειδικά αν μιλάμε για παραγωγές όπως αυτή του Shogun που είναι διαθέσιμο από σήμερα στο Disney+.

Τι πραγματεύεται η σειρά του Disney+

Πρόκειται για μια σειρά που είχε συστηθεί πρώτη φορά πριν 50 χρόνια με τον Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν, αλλά εκείνη είχε πάει εντελώς by the book. Η σύγχρονη εκδοχή του Shogun στο Disney+ θέλει να χαράξει την δική της διαδρομή.

Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι ο Ιάπωνας φεουδάρχης του Κάντο, Γιόσι Τορανάγκα, η παλλακίδα Μαρίκο και ο Βρετανός εξερευνητής Τζον Μπλάκθορν. Ο τελευταίος είναι που έχει ξεκινήσει με μια αποστολή 5 πλοίων από τη Βρετανία, για να βρουν τις Ιαπωνίες, όμως κάτι πάει στραβά στο Πέρασμα του Μαγγελάνου και περιπλανιούνται με το πλοίο για μέρες στον Ειρηνικό.

Τελικά, το πλοίο τους ξεβράζεται με ένα πλήρωμα σε ψυχική και σωματική κατάρρευση στις ακτές ενός χωριού της Ιαπωνίας το οποίο βρίσκεται στην επικράτεια κυριαρχίας του Τορανάγκα. Εκεί, ο Μπλάκθορν συλλαμβάνεται και τον πάνε για εκτέλεση, αλλά ο ίδιος καταφέρνει να αποτρέψει τον θάνατό του και να πείσει τους επιτελάρχες του Τορανάγκα πως είναι απαραίτητος. Ζητάει δε διαρκώς να του επιτρέψουν να γυρίσει με το πλήρωμά του στο μονοπάτι τους. Στην πραγματικότητα βέβαια, έχει σκοπό να επιτεθεί με μουσκέτα και κανόνια στις εκεί αποικίες.

Με έναν από το πλήρωμά του να υφίσταται το βασανιστήριο του καζανιού και να καίγεται ζωντανός και τους υπόλοιπους εγκλωβισμένους στο αμπάρι του πλοίου, ο Μπλάκθορν θα μεταφερθεί στην Οσάκα, εκεί όπου τον περιμένει ο Τορανάγκα.

Η νέα σειρά του Disney+ έχει τα φόντα να ξεπεράσει το Game of Thrones: Αν δεν έχεις συνδρομή, θα χάσεις

Ο Τορανάγκα έχει πάει στο παλάτι, όπου περνάει από «ιερά εξέταση» από τους υπόλοιπους 4 του Συμβουλίου των Αντιβασιλέων, με μια σκιά ανταρσίας να βρίσκεται πάνω από το κεφάλι του εις βάρος του ανήλικου διαδόχου του θρόνου. Αυτός θα πρέπει να βιαστεί να ενηλικιωθεί για να πάρει την εξουσία, η οποία βρίσκεται στα χέρια των Αντιβασιλέων. Κι είναι αυτοί που απεργάζονται την ανάληψη της εξουσίας και όχι ο Τορανάγκα.

Αυτός όμως είναι πιο Οδυσσέας, μηχανεύεται περισσότερα το κεφάλι του. Έτσι, έχοντας μάθει για τον Βρετανό πλοηγό και τον πολεμικό εξοπλισμό που έχει μαζί του, ζητάει να του τον φέρουν στην Οσάκα και με σύμμαχο την γοητευτική Μαρίκο, θα επιδιώξει να φτιάξει μια συμμαχία που θα του δώσει το πάνω χέρι στην αντιπαλότητα με τους Αντιβασιλείς.

Το Shogun είναι βασικός λόγος για να κάνεις συνδρομή στο Disney+

Σε μια περίοδο που συζητιέται εντόνως το πώς το Netflix κατάφερε να εξαφανίσει τον ανταγωνισμό στο streaming, το Disney+ κάνει μια ανανέωση στο περιεχόμενό του και το ενισχύει με πολλές καλές ταινίες και σειρές, που ξεφεύγουν από το μαρβελικό σύμπαν, στο οποίο είχε δώσει τα πάντα στο ξεκίνημά του και μέχρι πρόσφατα.

Ταινίες όπως το Suncoast και σειρές όπως το Snowfall, το Black Cake, Death and other Details έρχονται να φτιάξουν ένα περιεχόμενο που, τούτη τη στιγμή, είναι πολύ πιο ελκυστικό από το Netflix.

Με το Shogun όμως, το Disney+ φτιάχνει την κορωνίδα του, το πιο σπάνιο κόσμημα στο στέμμα του. Θα αναφέρω για τα τυπικά ότι μετά τα πρώτο 2 επεισόδια η σειρά έχει βαθμολογία 9.4 στο IMDB και 100% στο Rotten Tomatoes, γιατί λογικά αυτό θα κατέβει ελάχιστα. Αλλά επειδή το πρώτο δείγμα δεν επιτρέπει να πιστέψουμε πως θα πάει κάτω από το 9 και το 95%, μπορούμε με σιγουριά να μιλήσουμε για μια σειρά που έχει όλα τα φόντα να γίνει το Game of Thrones της εποχής μας.

Shogun νέα σειρά Disney+ νέο Game of Thrones

Έχει την σκαιότητα που είχε το GoT, αλλά έχει και το πολύ διαφορετικό μιας και εδώ δε βρισκόμαστε σε μια παντελώς μυθοπλαστική συνθήκη όπως ήταν το Γουέστερος, ούτε έχουμε έναν κόσμο στημένο με βάση τα δυτικά πρότυπα. Είμαστε στην Ιαπωνία του 16ου αιώνα, υπάρχει μια αληθοφάνεια, και…είμαστε στην Ιαπωνία του 16ου αιώνα, έχουμε δηλαδή να κάνουμε με μια κουλτούρα με τεράστια απόσταση σε σχέση με εμάς, χρονική και τοπική. Άρα, πιο γοητευτική αφού έχει πολλά άγνωστα σε εμάς χαρακτηριστικά, όπως το σοπούκου που βλέπουμε στο πρώτο επεισόδιο με τη θυσία του νεογέννητου γιου ενός ασεβή πατέρα.

Το Shogun έχει αρκετά κοινά στοιχεία με την φανταστική ταινία Handmaiden του Παρκ Τσαν-γουκ από το 2016, που ήταν μεν στην Κορέα, αλλά στην εποχή της ιαπωνικής κτήσης της. Σε κερδίζει από την ατμόσφαιρα του και από τον savage χαρακτήρα του και σίγουρα θα μας βάλει πάλι σε μια διαδικασία να αναρωτηθούμε γιατί μας ελκύει τόσο πολύ η βαναυσότητα στη μυθοπλασία, ειδικά η τοποθετημένη σε εποχές αιώνες πίσω μας.

Είναι σαν το trend στο TikTok με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Όλοι μας ονειρευόμαστε δονκιχωτικά να κυνηγάμε αυτοκράτορες και βασιλείες, να τα βάζουμε με αυτοκρατορίες, να φέρνουμε την επανάσταση, να εξερευνούμε και να ερωτευόμαστε σε τόπους εξωτικούς, μα αιματηρά επικίνδυνους.

Το Shogun καλύπτει αυτή τη δίψα. Και την καλύπτει με υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, το οποίο εντοπίζεται στα καλοδουλεμένα διαλογικά σημεία και στην κινηματογράφιση. Αξίζει να δώσει κανείς σημασία στις λήψεις στη νέα σειρά του Disney+, ιδίως στις σκηνές με τον Μπλάκθορν.

Έγραψα ήδη πολλά για μόλις δύο επεισόδια, παρασύρθηκα σε συμπεράσματα, αλλά το Shogun το προκάλεσε με την καλλιέπεια του. Μπορείς να το ξεκινήσεις από σήμερα στο Disney+ ή μπορείς να περιμένεις να βγουν και τα υπόλοιπα 8 επεισόδια. Εγώ σου προτείνω το πρώτο, γιατί πρέπει, νομίζω, να ξαναβρούμε λίγο τη μαγεία της αναμονής, της προσμονής και να μην τα έχουμε όλα στο πιάτο.