Είναι από εκείνες τις σειρές στο Netflix που δεν σου γεμίζουν το μάτι. Ειδικά αν έχεις δει στο παρελθόν στο Netflix άλλες βρετανικές παραγωγές, θυμάσαι πως με πολύ λίγες ενθουσιάστηκες, όταν είναι τέτοιου ύφους, τέτοιες ιστορίες. Κι ο τίτλος και οι φάτσες των πρωταγωνιστών ίσως δε σε ψήνουν να μπεις στη διαδικασία να πατήσεις το play. Έχεις ακούσει αυτό που λένε για τα βιβλία και τα εξώφυλλά τους; Ε, με το Baby Reindeer που μόλις ανέβηκε στο Netflix έχουμε μια τέτοια περίπτωση.

Πρόκειται για μια καταπληκτική σειρά, που, επειδή είναι τρομερά αρρωστημένη σε επίπεδο πλοκής, την γουστάρεις και ταυτόχρονα σε εκνευρίζει αφάνταστα. Και μετά, που διαβάζεις ότι ο πρωταγωνιστής της, ο Ρίτσαρντ Γκαντ, που είναι και ο σεναριογράφος, έχει ζήσει σε βαθμό πιστότητας 75% αυτά που διαδραματίζονται, σε πιάνει τρόμος. Γιατί μπαίνεις στη διαδικασία να αναρωτηθείς αν υπάρχουν όντως τέτοια περιστατικά εκεί έξω και τι θα έκανες αν σου τύχαιναν; Μέχρι και πιο κυνικές και απάνθρωπες σκέψεις περνάνε από το μυαλό σου, αλλά ντρέπεσαι να τις πεις φωναχτά.

Τι πραγματεύεται η νέα σειρά του Netflix

Στη νέα σειρά του Netflix που σίγουρα θα βρεθεί στο Νο1 των trends, πρωταγωνιστές είναι ο Ντόνι και η Μάρθα. Ο Ντόνι δουλεύει σε ένα μπαρ και η Μάρθα μπαίνει μια μέρα, κάθεται με θλιμμένο πρόσωπο και δεν παραγγέλνει τίποτα. Ο Ντόνι της εξηγεί πως πρέπει να πάρει κάτι, αυτή του λέει ότι δεν μπορεί να το πληρώσει και αποφασίζει να την κεράσει. Εκεί αρχίζουν τα βάσανά του. Γιατί η Μάρθα είναι σεσημασμένη stalker, ψυχοπαθής και εμμονική σε βαθμό που δεν διστάζει να καταφύγει στη βία.

Η πιο αρρωστημένη σειρά που έχεις δει, μόλις ανέβηκε στο Netflix: Έχει 100% βαθμολογία, είναι θρίλερ ολκής και είναι αληθινή ιστορία

Για ένα διάστημα βρίσκεται κάθε μέρα στο μπαρ, πίνει τσάμπα και αραδιάζει μια ιστορία για την ζωή της που δεν συνάδει με γυναίκα που δε μπορεί να πληρώσει 2.5 λίρες για να πιει ένα τσάι. Γοητεύει με τον χαρακτήρα και το γέλιο της τον Ντόνι, παρά το ότι είναι ο ορισμός της μη γοητευτικής. Απλά του δίνει την προσοχή που έχει ανάγκη και του αρέσει.

Αυτό συμβαίνει για 6 μήνες, διάστημα στο οποίο ο Ντόνι λαμβάνει καθημερινά 80 μέιλ από εκείνη, τα οποία μάλιστα λένε «sent from my iPhone», αν και η Μάρθα δεν έχει τέτοιο κινητό. Τα γράφει μόνη της. Επίσης, η Μάρθα είναι ανορθόγραφη, σκοτώνει κάθε λέξη που γράφει και εννοείται πως πετάει διαρκώς σεξουαλικές φράσεις αισχίστου βαθμού, δήθεν για αστείο, αλλά σίγουρα δεν θα έχανε ευκαιρία.

Σε αυτό το διάστημα, ο Ντόνι, που μένει με τη μητέρα της πρώην του και αναρωτιέται μήπως είναι bi, φλερτάρει με μια τρανς γυναίκα, ενώ σημαντικό είναι να αναφερθεί πως στο παρελθόν του έχει υποστεί έναν βιασμό από άντρα, για τον οποίο ποτέ δεν τόλμησε να μιλήσει και να ψάξει την λύτρωση. Άφησε το τραύμα μέσα του να ματώνει και να μη γίνεται ούτε καν κακκάδι. Αυτό το στοιχείο εισάγεται στην ιστορία στο 4ο επεισόδιο, με στόχο να δικαιολογηθεί το γιατί ο Ντόνι δεν ξέκοψε άμεσα από τη Μάρθα και γιατί δεν την κατήγγειλε.

Κυρίως όμως, γιατί δεν κατήγγειλε την βίαιη επίθεσή της στην τρανς κοπέλα με την οποία είναι σε σχέση, αλλά και το ότι καταλήγει να αυνανίζεται και να φαντασιώνεται πως κάνει σεξ με τη Μάρθα. Σε αυτή τη φάση μάλιστα, είναι που καταφέρνει να γίνει σεξουαλικά λειτουργικός και να κάνει σεξ με την Τέρι, την τρανς σύντροφό του.

Η πιο αρρωστημένη σειρά που έχεις δει, μόλις ανέβηκε στο Netflix: Έχει 100% βαθμολογία, είναι θρίλερ ολκής και είναι αληθινή ιστορία

Αυτή η επίθεση είναι και το μόνο στοιχείο που μπορεί η αστυνομία να πατήσει για να την συλλάβει, καθώς όλα τα υπόλοιπα που τους λέει, δεν αρκούν για να προχωρήσουν σε σύλληψη και περιοριστικά μέτρα.

Η Μάρθα δεν είναι μια απλή stalker. Τον έχει στο Facebook, έχει βρει μόνη της τον αριθμό του κινητού του και του στέλνει μηνύματα παντού, ενώ ερευνά κάθε του ανάρτηση και κάθε πρόσωπο που υπάρχει στη ζωή του. Κάποια στιγμή, για αρκετές μέρες, στήνεται έξω από το σπίτι που μένει με την πρώην πεθερά του, από το πρωί ως το βράδυ, μόνο για να του πει καλημέρα και καληνύχτα. Φτάνει μέχρι και τους γονείς του η παρενόχληση.

Η σύντομη εκδοχή της περίληψης της σειράς του Netflix

Ο χάρτης λοιπόν της σειράς είναι ο εξής: ο Ντόνι, ένας μπάρμαν που βγάζει λίγα λεφτά και θέλει να γίνει stand up comedian, έχει υποστεί βιασμό, αναζητά την σεξουαλικότητα του, μπαίνει σε σχέση με μια τρανς γυναίκα που μόλις έχει απελευθερωθεί και έχει το θάρρος να κυκλοφορεί στην κοινωνία, άρα μια τέτοια κατάσταση με μια stalker μπορεί να της προκαλέσει τρομερό πρόβλημα, ο ίδιος δεν είναι σίγουρος για την επιλογή του να είναι με ένα τρανς άτομο και σε όλα αυτά έχει βρει πρόσβαση η ασταμάτητη Μάρθα.

Το Baby Reindeer, όπως το περιγράφουμε ως τώρα, δεν γίνεται κατανοητό πως είναι η πιο αρρωστημένη σειρά που έχουμε δει στο Netflix. Παρόλο που πρόκειται για δράμα βασισμένο στην αληθινή ζωή, αυτή του πρωταγωνιστή, μόνο αν δεις τα 8 επεισόδια θα καταλάβεις το γιατί υποστηρίζουμε κάτι τέτοιο. Ό,τι θρίλερ και να έχεις δει, αυτή η σειρά του Netflix είναι περισσότερο θρίλερ, σε πιάνει τρόμος με τον χαρακτήρα της Μάρθα.

Η πιο αρρωστημένη σειρά που έχεις δει, μόλις ανέβηκε στο Netflix: Έχει 100% βαθμολογία, είναι θρίλερ ολκής και είναι αληθινή ιστορία

Το ανησυχητικό με τη νέα σειρά του Netflix

Κι εκεί που σε πιάνει τρόμος, εκεί που αναρωτιέσαι διαρκώς γιατί ο Ντόνι δεν είναι αποφασισμένος να το τελειώσει, έρχεται μια σκηνή στο φινάλε, όπου ακούει κάτι ηχητικά που του έχει στείλει, όπου μοιάζει σαν το σενάριο να αναζητά μια κάθαρση για την Μάρθα στα μάτια του θεατή, μια εξήγηση που να την επαναφέρει στα μάτια του θεατή ως άνθρωπο χωρίς τόσες ψυχώσεις.

Αυτό είναι το μόνο αρνητικό της σειράς του Netflix, αλλά επειδή πρόκειται για ένα πραγματικό βίωμα του πρωταγωνιστή, δεν μπορούμε να το πούμε με επιθετικό τρόπο. Σίγουρα όμως, δε γίνεται να καθόμαστε να ψάχνουμε διαρκώς δικαιολογίες και ερμηνείες απέναντι στους τοξικούς ανθρώπους, δη αυτούς που εισβάλουν με τέτοια μανία και αδιαφορία σε κάθε κομμάτι της ζωής μας και τραμπουκίζουν. Τίποτα δε μπορεί να δικαιολογήσει τη Μάρθα και τίποτα δεν δικαιολογεί τη στάση του Ντόνι.

Κι αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο της σειράς του Netflix. Αποτυπώνει ο Ρίτσαρντ Γκαντ την κατάσταση που βίωσε ο ίδιος, με τρόπο απενεχοποιημένο, δεν είναι η Μάρθα ένας κακός στην υπόθεση. Εκφράζει δικές του ψυχικές προεκτάσεις, όπως την αίσθηση της ανάγκης για μια Μάρθα που είχε σε εκείνη τη στιγμή στη ζωή του.

Τα ηθικά ζητήματα που θέτει η σειρά του Netflix

Πολλά είναι τα ηθικά ζητήματα που θέτει ο Γκαντ με το Baby Reindeer. Κάποια στιγμή, ρωτάει τον αστυνομικό το εξής: «αν ήμουν γυναίκα και με στόκαρε ένας άντρας, θα τον είχατε συλλάβει». Και ο αστυνομικός του απαντά πως ναι, διότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σωματικής βλάβης. Άρα, ο θεατής μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί ότι υπάρχουν και άντρες θύματα που δεν τυγχάνουν τόσο καλής αντιμετώπισης από τους θεσμούς προστασίας.

Netflix

Ακόμα πιο βαθιά όμως, ο Γκαντ αποτυπώνει, χωρίς να το θέλει, μέσα από το δικό του βιώμα, το τι έχει να βιώσει μια γυναίκα κάθε φορά που πάει να καταγγείλει την εις βάρος της βία από έναν πρώην, νυν ή και άσχετο με τη ζωή της. Μέσα από τον Γκαντ, παρόλο που δεν είναι στρέιτ, κατανοεί καλύτερα ένας άντρας το πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να επικοινωνήσει το βίωμα της. Όχι μόνο σε επίπεδο καταγγελίας, αλλά και να το παραδεχτεί πως της συνέβη, να το εγγράψει μέσα της ως βιασμό, ως κακοποίηση, ως παρενόχληση κτλ.

Δίνει δηλαδή και την απάντηση στο «γιατί μετά από τόσο διάστημα;». Ο Ντόνι περνάει 6 μήνες μέχρι να καταγγείλει την Μάρθα και έχουν γίνει τέρατα σε επίπεδο συμπεριφοράς σε αυτό το διάστημα. Για κάποιον λόγο όμως δεν του πάει η καρδιά να πει όλη την αλήθεια, ίσως γιατί θα πρέπει να εκθέσει και ένα κομμάτι του εαυτού του με το οποίο μπορεί να ντρέπεται ή να μην έχει συμφιλιωθεί ακόμα. Το ίδιο συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ατόμων που έχουν υποστεί τέτοιου μεγέθους κακοποίηση.

Ακόμα και με τα εκνευριστικά της χαρακτηριστικά, όπως αυτό της δικαιολογίας της συμπεριφοράς της Μάρθα, η σειρά του Netflix είναι ένα υπόδειγμα, ένα παράδειγμα προς μίμηση ως προς τον τρόπο με τον οποίο δομείς μια αφήγηση. Είτε αυτό αφορά στην αντίστροφη χρονική διαδρομή, αφού πρώτα βλέπουμε τον Ντόνι να μπαίνει στο τμήμα για καταγγελία και μετά γυρνάμε στο παρελθόν να δούμε τι τον έφερε ως εκεί, είτε αφορά κάτι άλλο.

Είναι σαν να σου τσιμπάει το στομάχι και την ψυχή το Baby Reindeer όσο το βλέπεις. Και απόλυτα δίκαια έχει 100% βαθμολογία στο Rotten Tomatoes. Τώρα βρίσκεται στο Νο8 του Netflix, αλλά σύντομα θα πιάσει την κορυφή στις σειρές του Netflix.