Μια σειρά όπως το True Detective ή το Fargo, που αποτελείται από αυτοτελείς κύκλους, δεν μπορεί να έχει πάνω της την υποχρέωση να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες. Θα πρέπει ως κοινό να μαθαίνουμε να μας αρκεί μια σειρά να είναι πολύ καλή, χωρίς να την συγκρίνουμε. Το ζήτημα όμως με το True Detective: Night Country είναι πως το ίδιο το HBO, το δίκτυό της, θέλησε να βασίσει πάνω σε αυτό το αφήγημα την επιστροφή της σειράς.

Ήταν το 2014 όταν ο Μάθιου ΜακΚόναχι και ο Γούντι Χάρελσον σημάδευαν, χάρη στο σενάριο του Νικ Πιτσολάτο, την αμερικανική μυθοπλασία και άλλαζαν εξ ολοκλήρου τα δεδομένα. Τότε ήταν που άνοιξαν τα τηλεοπτικά δίκτυα το portfolio τους και ενέταξαν περισσότερες σειρές στο πρόγραμμά τους, τότε έκανε το ξεκίνημά του το Netflix, τότε τριπλασιάστηκαν οι σειρές που έπαιρναν έγκριση για να ξεκινήσουν παραγωγές.

Με το True Detective άνοιξε το πιο πληθωρικό κεφάλαιο της αμερικανικής μυθοπλασίας στον 21ο αιώνα, με αυτό πιστεύαμε πως θα κλείσει για να ανοίξει ένα καινούργιο. Στα 4 επεισόδια που έχουν προβληθεί, η σειρά δεν δείχνει να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν ανταποκρίνεται στον μύθο που προηγήθηκε της παρουσίας της.

Το Night Country είναι μια καλή σειρά, αλλά για τα 6 επεισόδια της, μοιάζει να έχει πολύ λίγη ουσία και περισσότερες σκηνές που δεν χρησιμεύουν σε τίποτα.

Για μια σειρά που είναι mini, το να μη μπορείς να βρεις πολλά πράγματα μέσα σε 6 επεισόδια, σημαίνει πως το σενάριο δεν κύλησε ιδιαίτερα καλά. Σχεδόν μία ώρα διαρκεί κάθε επεισόδιο και η εξέλιξη στην πλοκή στο καθένα, η ουσιαστική εξέλιξη, ζήτημα να διαρκεί 15-20 λεπτά.

σειρά

Ενώ το Night Country χαράζει το μονοπάτι του και πάει σε πιο μεταφυσικά ζητήματα, έχει φαντάσματα, έχει πνεύματα, έχει ένα αόρατο κακό θηλυκού γένους που «έρχεται», ενώ δηλαδή έχει όλα τα στοιχεία σεναριακά για να σε κρατήσει κολλημένο, δεν το καταφέρνει στον αναμενόμενο βαθμό.

Τι συμβαίνει στο Night Country

Το στόρι της σειράς είναι το μυστήριο πίσω από δύο υποθέσεις νεκρών ανθρώπων. Στη μία, πρόκειται για μια νεκρή κοπέλα, την Άννι, η οποία βρέθηκε σε μια παγοσπηλιά στην Αλάσκα, ενώ στην δεύτερη πρόκειται για μια ομάδα 5 επιστημόνων που εργάζονται στην περιοχή των ιθαγενών Τσαλάλ, που αγνοούνται και τους βρίσκουν μετά από κάποια 24ωρα θαμμένους γυμνούς στο χιόνι. Κι ενώ θα περίμενες να έχουν πεθάνει όλοι, ο ένας αρχίζει να μουγκρίζει και τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο με την ελπίδα να τον κρατήσουν ζωντανό για να τους πει, έστω, τι συνέβη.

Αυτές οι δύο υποθέσεις έχουν κοινή προέλευση σε μια περιοχή, στο Ένις της Αλάσκα, όπου οι ντόπιοι ιθαγενείς αντιτίθενται στους λευκούς που εργάζονται στα ορυχεία εξορύξεων μεταλλευμάτων και μολύνουν το νερό τους, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν τα ζώα τους, να πεθαίνουν ακόμα και νεογέννητα μωρά.

σειρά

Σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα, η αστυνομικός του τμήματος του Ένις, Λις Ντάνβερς, και η πολιτειακή αστυνομικός Εβάντζελι Ναβάρο, θα πρέπει να ενώσουν δυνάμεις για να φτάσουν στη λύση του μυστηρίου. Μόνο που η Ναβάρο, ιθαγενής ούσα, αντιλαμβάνεται πως υπάρχει κάτι μεταφυσικό που την κυνηγάει. Είναι αυτό που οδηγεί την αδερφή της σε κέντρο περίθαλψης και εν τέλει στην αυτοκτονία. Η Ναβάρο βλέπει οπτασίες που δεν φαίνονται στο ανθρώπινο μάτι. Κι όλα μοιάζουν να καταλήγουν διαρκώς σε ένα σπειρωτό σύμβολο που είναι τατουάζ στους ιθαγενείς, αλλά και πάνω σε αντικείμενα.

Είναι μόνο μέσα από τα μάτια της Ναβάρο που έχουμε εμείς ως θεατές μια επαφή με αυτό το μεταφυσικό που ενδέχεται να οδηγήσει στη λύση των νεκρών, μα τίποτα περισσότερο. Κάπου στο δεύτερο επεισόδιο αρχίζει να υφαίνεται ο μύθος και να προειδοποιείται ο θεατής για όσα τρομακτικά θα ακολουθήσουν, αυτά τα τρομακτικά όμως δεν φτάνουν παρά μόνο σε 3 σκηνές μέχρι και το 4ο επεισόδιο.

Βρίσκομαι δηλαδή στην αναμονή για το 5ο επεισόδιο και δεν μπορώ να υποστηρίξω με τίποτα ότι έχω καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει. Εικασίες κάνω, υποθέτω, βρίσκομαι σε θέση αναμονής και μπορώ μόνο να προετοιμαστώ ψυχολογικά για το απόκοσμο που πρόκειται να κάνει την εμφάνισή του. Αν την κάνει κιόλας, μιας και η Άιζα Λόπεζ, δημιουργός του Night Country, δήλωσε πριν μερικές μέρες πως αυτός που βρίσκεται πίσω απ’ όλα, είναι κάποιος που τον έχουμε δει αρκετά στα 4 πρώτα επεισόδια. Άρα, ενδέχεται το έντονα μεταφυσικό να ακυρωθεί στο 5ο και στο 6ο επεισόδιο.

Είναι το πιο ενθαρρυντικό για να συνεχίσει κάποιος να βλέπει την σειρά, γιατί αυτού του μεγέθους η ανατροπή που υπονοείται, μπορεί να αλλάξει την σημασία όλων αυτών που τώρα χαρακτηρίζω ως αχρείαστες σκηνές. Με το φινάλε που μας έχει προϊδεάσει η Λόπεζ ότι θα δούμε, τα αχρείαστα θα αποκτήσουν διαφορετική ανάγνωση και ερμηνεία.

σειρά True Detective Night Country

Σαν σειρά αυτοτελών επεισοδίων παρά αυτοτελής σεζόν

Το Night Country το κρίνω τόσο αυστηρά ακριβώς επειδή οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν, ήταν αρκετά υψηλές. Αν τις βάλω όμως στην άκρη, είναι μια αρκετά καλή σειρά που θα μπορούσε να έχει 3-4 μικρές σκηνές παραπάνω που να σου δίνουν κάτι από τη λύση του μυστηρίου. Είναι περισσότερο δηλαδή ζήτημα φιλοσοφίας του σεναρίου, παρά ποιότητας του.

Δεν μπορεί ο θεατής ούτε να εικάσει ποιος είναι ο υπεύθυνος, δεν μπορεί να κατασταλάξει στα ζόμπι του χιουνιού που σκάνε ως μικρά οράματα στα μάτια της Ναβάρο κι αυτό δεν αυξάνει την αγωνία και την απορία, αλλά μάλλον την σκοτώνει.

Το 5ο και το 6ο επεισόδιο θα κρίνουν πολλά, αλλά ακόμα κι αν αξίζουν τον κόπο, δεν είναι ενοχλητικό σε μια σειρά 6 επεισοδίων τα 4 να μην έχουν την ταυτότητα του απαραίτητου, να πεις δηλαδή ότι αν δεν τα δεις, δε θα καταλάβεις τι θα συμβεί.

Για να το πω πιο ξεκάθαρα, έχοντας δει τα 4 επεισόδια, δεν αισθάνομαι πως έχτισα το απαραίτητο έδαφος για να δω τα υπόλοιπα 2. Αντί για μια αυτοτελής σεζόν, μοιάζει με σεζόν με αυτοτελή επεισόδια.

Και δεν είναι πως αυτός ο χρόνος δίνεται σε ένα backstory, να δούμε κάτι από το παρελθόν της Ντάνβερς ή της Ναβάρο που είναι τα δύο κεντρικά πρόσωπα. Η 3η σεζόν του True Detective ήταν μια καλύτερη σειρά από την 4η. Και πάλι, με τον αστερίσκο της προαναγγελθείσας ανατροπής στο 5ο και 6ο επεισόδιο. Με τα μειονεκτήματα που κατέγραψα όμως, αυτή η ανατροπή θα πρέπει να είναι υπερτεράστια για να αλλάξει όλη την αίσθηση που αφήνει το Night Country!

Η Τζόντι Φόστερ είναι το μόνο βέβαιο εξαιρετικό στο Night Country, αφού ερμηνευτικά έχει κολλήσει πάνω της όλη την πλοκή και επισκιάζει το, μάλλον, μέτριο παίξιμο της Κάλι Ρέις.