Η φετινή τηλεοπτική σεζόν είναι το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής τηλεόρασης. Είναι το all in σε μια παρτίδα πόκερ. Είναι η αρχή που επιτέλους η μυθοπλασία καταλαμβάνει περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο από ριάλιτι, τρας παιχνίδια και κακόγουστα προγράμματα που απώτερος σκοπός ήταν να γίνουν trend στο Twitter. Φυσικά δεν θα απουσιάζουν πλήρως και φέτος, αλλά κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει πως οι ελληνικές σειρές είναι εκείνες που ενδέχεται φέτος να μας κλείσουν στα σπίτια μας τα βράδια. Και που ίσως, νικήσουν σε προτίμηση ακόμα και τις online streaming πλατφόρμες. Αυτό το σενάριο βέβαια, είναι μια δική μου πρόβλεψη που μακάρι να βγει αληθινή.

Χωρίς να θέλω να ξεχωρίσω παραγωγές, μιας και δεν θέλω να προτρέχω σε συμπεράσματα, δεν μπορώ να μην αναφέρω πως το κρατικό κανάλι θέλει να ξεπεράσει τα όρια του, αυτή τη σεζόν. Η ΕΡΤ έκανε ένα δυναμικό ξεκίνημα με τη νέα σειρά «Κάνε ότι κοιμάσαι» (για την οποία γράψαμε την κριτική μας), αλλά στην βιβλιοθήκη της έχει κι άλλους κρυμμένους άσσους στο μανίκι της. Είναι τα «Νούμερα», είναι το παλιό «Καρτ Ποστάλ» εμπνευσμένο κι αυτό από βιβλίο της Victoria Hislop, που δεν του είχε δοθεί τόση σημασία, είναι όμως και τα ακόλουθα. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως οι σειρές της ΕΡΤ βρίσκονται και στο ERTFLIX, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να πατήσεις play οποιαδήποτε στιγμή θες.

Φλόγα και Άνεμος

Η σειρά κάνει πρεμιέρα στις 17 Σεπτεμβρίου, με πολύ δυνατά ονόματα στο cast. Πρόκειται για μια ερωτική ιστορία 12 επεισοδίων, με φόντο την πολιτική. Ένα κρυφό πάθος που έγινε μεγάλος έρωτας για τριάντα ολόκληρα χρόνια. Η Κυβέλη (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη) επισκέπτεται καθημερινά στο νοσοκομείο τον Γεώργιο Παπανδρέου (Άρης Λεμπεσόπουλος), ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος. Ο Μιχάλης (Δημήτρης Καταλειφός) και η Φωτεινή (Θέμις Μπαζάκα) έρχονται στην πόλη για να εκτελέσουν μια μυστική αποστολή της καρδιάς, που θα τους συνδέσει με τις μυστικές υπηρεσίες, τον Φώντα (Αργύρης Πανταζάρας) και τη γυναίκα του, Όλγα (Λένα Παπαληγούρα).

Λάθη και πάθη μέσα στη δίνη της Ιστορίας και στο κέντρο δύο από τις σημαντικότερες οικογένειες στην ιστορία της χώρας. Πώς, όμως, γνώρισε ο ιδρυτής της μεγάλης πολιτικής δυναστείας την ηγερία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου; Μέσα από το καλειδοσκόπιο σε παράλληλη δράση ακολουθούμε τους ήρωες, την Κυβέλη (Μαρία Παπαφωτίου) και τον Γεώργιο Παπανδρέου (Γιώργος Τριανταφυλλίδης) από τα πρώτα τους χρόνια ώς τη γνωριμία, τον έρωτα, τον γάμο και τον χωρισμό τους το 1951.

Η ιστορία τους μας ταξιδεύει στη Σμύρνη, στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στη Χίο. Κοντά τους συναντάμε ιστορικές προσωπικότητες της θεατρικής και της πολιτικής σκηνής, όπως η Μαρίκα Κοτοπούλη (Πέγκυ Τρικαλιώτη), ο Δημήτρης Χορν (Αναστάσης Ροϊλός), ο Μήτσος Μυράτ (Θανάσης Τσαλταμπάσης) και μέλη των οικογενειών, όπως τη Μιράντα Μυράτ (Πέγκυ Σταθακοπούλου), τη Βαλεντίνη Ποταμιάνου (Λυδία Σγουράκη), τον Γιώργο Παπανδρέου του Γεωργίου (Γεράσιμος Σκαφίδας) κ.ά. Το 1968, ο επιτελής της χούντας Γκούβερης (Θέμης Πάνου) και ο λοχαγός (Αργύρης Αγγέλου) βασανίζουν τους ήρωες της ιστορίας μας.

Την Κυβέλη σε νεαρή ηλικία υποδύεται η Μαρία Παπαφωτίου και τον Γεώργιο Παπανδρέου ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης. Στον ρόλο της Μαρίας Αδριανού, μητέρας της Κυβέλης, η Κόρα Καρβούνη. Τη Ροζίτα Σεράνο υποδύεται η Δωροθέα Μερκούρη. Τη μουσική της σειράς, καθώς και το ομότιτλο τραγούδι υπογράφει ο Γιώργος Χατζηνάσιος. Ερμηνεύει η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Μια Νύχτα του Αυγούστου

Όπως έχω καταλάβει, αυτή τη σειρά την περιμένει πολύς κόσμος. Κι αυτό γιατί πρόκειται για τη συνέχεια της σειράς «Νησί», που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Θα περιμένουμε όλοι εμείς λίγες ημέρες ακόμα για την πρεμιέρα, αφού είναι προγραμματισμένη για τις 2 Οκτωβρίου.

Η Σπιναλόγκα κλείνει και ακολουθεί ένα γλέντι στο χωριό. Οι υγιείς συναντούν τους πρόσφατα θεραπευμένους και όλοι μαζί γιορτάζουν την απελευθέρωση από τον φόβο και την αρρώστια. Όμως παγώνουν με τη δολοφονία της Άννας Πετράκη (Ευγενία Δημητροπούλου) από τον σύζυγό της Ανδρέα Βανδουλάκη (Γιάννης Στάνκογλου), όταν εκείνος μαθαίνει πως είχε εραστή τον ξάδελφό του, τον Μανώλη Βανδουλάκη (Γιώργος Kαραμίχος).

Βασικό ρόλο στη σειρά έχει η αδελφή της Άννας, Μαρία Πετράκη (Γιούλικα Σκαφιδά), η οποία προσπαθεί να συνεχίσει τη ζωή της, κρατώντας καλά κρυμμένα μυστικά που δεν πρέπει να βγουν στην επιφάνεια. Ο Μανώλης έφυγε από την Κρήτη αποφασισμένος να μην επιστρέψει ποτέ. Ζει στον Πειραιά, στην Δραπετσώνα. Οι γύρω του, περιθωριακοί τύποι του λιμανιού, βλέπουν στο πρόσωπό του έναν γοητευτικό, ευχάριστο και χαρισματικό άνθρωπο, με άγνωστο παρελθόν, επιρρεπή στις καταχρήσεις και στον τζόγο.

Ωστόσο, η Μαρία για ανεξήγητους λόγους επισκέπτεται συχνά τον φονιά της αδερφής της στη φυλακή, ενώ εμφανίζεται ο Αντώνης (Έκτορας Λιάτσος), ένας άντρας που ήταν πάντα ερωτευμένος με την Άννα και είχε μια κρυφή ανάμειξη στον θάνατό της.

Τα Νούμερα

Νομίζω ότι η σειρά αυτή μας κέρδισε όλους από το trailer, κάτι που ελπίζουμε να συνεχιστεί και στην πορεία. Στις 16 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η νέα μουσική κωμωδία των 24 επεισοδίων, σε μια πρωτότυπη ιδέα του Φοίβου Δεληβοριά και του Σπύρου Κρίμπαλη. Πρόκειται για μια σειρά μυθοπλασίας, στην οποία η πραγματικότητα θα νικιέται από τον σουρεαλισμό. Είναι η ιστορία ενός τραγουδοποιού και του αλλοπρόσαλλου θιάσου του, που θα προσπαθήσουν να αναβιώσουν στη σύγχρονη Αθήνα τη «Μάντρα» του Αττίκ.

Ο Φοίβος (Φοίβος Δεληβοριάς), 45άρης τραγουδιστής-τραγουδοποιός, που οι μέρες της επιτυχίας του έχουν περάσει, έχει ένα επίμονο όνειρο: να αναστήσει το βαριετέ, να ξαναφέρει στη μόδα αυτό που πέτυχε κάποτε ο Αττίκ με τη «Μάντρα», σε πείσμα των καιρών και όσων επιτάσσουν οι νέες μουσικές μόδες. Ο παλαιάς κοπής παραγωγός Σάκκαρης (Γιάννης Μπέζος) του δίνει τη δυνατότητα να το κάνει -και μάλιστα εκεί ακριβώς που βρισκόταν κάποτε η “Μάντρα”. Καταφέρνει και μαζεύει γύρω του μια ανορθόδοξη καλλιτεχνική ομάδα από διάφορα “νούμερα” του θεάματος: τον εμμονικό ηθοποιό-μίμο και άσο των μεταμφιέσεων Θανάση (Θανάσης Αλευράς), τον μισάνθρωπο stand up κωμικό Χάρη Γαμμάτο (Χάρης Χιώτης), τη νεαρή σερβιτόρα-τραγουδίστρια Δανάη (Άλκηστις Ζιρώ), τη φεμινίστρια χορεύτρια μπουρλέσκ Κίρμπυ (Άννη Θεοχάρη) και τον βουβό μάγο Άλεξ (Aλέξανδρος Χωματιανός).

Λίγο πριν από την πραγμάτωση του σχεδίου, όμως, ο Σάκκαρης πεθαίνει απροσδόκητα και την επιχείρηση αναλαμβάνει ο γιος του Τζόναθαν (Μιχάλης Σαράντης), σπουδαγμένος στο Λονδίνο, ταγμένος στο να βγαίνουν τα οικονομικά «νούμερα» και απολύτως εχθρικός σε οποιοδήποτε καλλιτεχνικό όραμα. Ο Φοίβος, παρά τα εμπόδια, εξασφαλίζει τη συμμετοχή διάσημων γκεστ από τον μουσικό χώρο, που όμως ο καθένας έχει τις δικές του ιδιοτροπίες.

Η Πτώση

Στο δεύτερο μισό της σεζόν, η ΕΡΤ θα φέρει μια σειρά που εξίσου έχει κερδίσει το ενδιαφέρον από τώρα. Η ιστορία αφορά έναν καταξιωμένο χειρουργό που καταδικάζεται σε φυλάκιση για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης. Ο έμπειρος επιστήμονας κατηγορήθηκε ότι χειρούργησε χωρίς να είναι αναγκαίο κάποιον ασθενή του που τελικά πέθανε στην επέμβαση και ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι ήταν εραστής της συζύγου του. Οι υποψίες γίνονται κατηγορίες και έτσι ο χειρουργός καταδικάζεται και χάνει τα πάντα, βιώνοντας την πτώση που όμως, αποκαλύπτει ότι δεν ήταν τυχαία καθώς κάποιοι με… χειρουργικές και δόλιες κινήσεις τον οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Έχοντας αντιμετωπίσει πολλές φορές ως χειρουργός τον κίνδυνο της ζωής, θα αγωνιστεί τώρα για τη ζωή του, την ελευθερία και την τιμή του ώστε να αποδείξει το καλοστημένο κόλπο.

Αγωνία, μυστήριο, ίντριγκα και πολλά ακόμη είναι όσα συνθέτουν τη σειρά. «Η Πτώση», δια χειρός Τίνας Καμπίτση, η οποία φέτος ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη με τον «Όρκο» που προβλήθηκε στην ΕΡΤ, έρχεται με ένα λαμπερό καστ πρωταγωνιστών του θεάτρου και της τηλεόρασης. Ανάμεσα στα ονόματα που ήδη γνωρίζουμε είναι οι Ιωάννης Παπαζήσης, Κίκα Γεωργίου, Λένα Παπαληγούρα, Εριέτα Μανούρη, Αλίκη Ανδρειωμένου.

https://youtu.be/PnaoWQci39w