Άδεια η πόλη. Πού πήγαν όλοι; Ας πήγαν όπου θέλουν, με γεια τους με χαρά τους κι αέρα στα νησιά τους! Αν ανήκεις σε αυτούς τους λίγους, εκλεκτούς θα λέγαμε εμείς, που περνούν τον Αύγουστο στην Αθήνα, ξέρεις. Η πρωτεύουσα είναι όντως καλύτερη αυτήν την εποχή. Και διαθέτει φοβερά και τρομερά μαγαζιά με δροσερές αυλές που θα σε κάνουν να νιώσεις σαν σε νησί – ή και καλύτερα.

Το πολύ καλό είναι πως τώρα που λείπει (ο) πολύς (ο) κόσμος θα έχεις τη δυνατότητα να βρεις πολύ πιο εύκολα τραπέζι να κάτσεις, χώρο να «υπάρξεις», χωρίς στριμωξίδια, σκουντήματα και «συγνώμη, την τουαλέτα ψάχνω». Μιλάμε για μαγαζιά που φωνάζουν «απόλαυση» με το που τα βλέπεις, μιλάμε για μαγαζιά με υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλους τους τομείς.

Και ναι, σίγουρα (θα) αδικήσαμε κι άλλες αυλές των Αθηνών που είναι εκεί έξω και φροντίζουν για την καλοπέρασή μας. Όμως η πρόθεσή μας ήταν καλή. Και εδώ είμαστε, θα κάνουμε και part2 σε αυτό το αφιέρωμα αν χρειαστεί. Με τον καιρό άλλωστε που κάνει πια, στην Αθήνα μπορεί να κάθεσαι έξω στην έξοδό σου χαλαρά μέχρι τα Χριστούγεννα…

δροσερεσ αυλεσ στην αθηνα 7 καλύτερες

Οι 7 πιο δροσερές αυλές της Αθήνας

Six D.O.G.S

Θα υπάρχει πάντα ένα «πριν» και ένα «μετά» από αυτό το μαγαζί, καθώς με το που «αφίχθη» στην πρωτεύουσα ανέτρεψε όλα όσα νομίζαμε πως ξέραμε. Ένα all day στέκι που ξεπερνάει τα συνήθη και «παίζει» ανάμεσα στην πρωτοτυπία και την πρωτοκαθεδρία. Μια all inclusive εμπειρία.

«Δυνατό» φαγητό (με αύρα και από Ταϊλάνδη), πολλά «ψαγμένα» live με ζωντανή μουσική ή καλεσμένους DJs και μια έντονη αίσθηση πως είσαι σε ένα μέρος που γεννά μοναδικές στιγμές.

Αβραμιώτου 6-8, Αθήνα

Το Λοκάλι

Νόστιμο φαγητό; Διορθώνουμε: Πολύ νόστιμο φαγητό; Τσεκ. Καλά ποτά; Διορθώνουμε: Πολύ καλά ποτά; Τσεκ, ξανά. Γενικά από… τσεκ σε τσεκ θα το πάμε με αυτό το φοβερό και τρομερό bar restaurant του Ψυρρή.

Κάτω από πλάτανους και μουριές θα πιστέψεις πως μεταφέρθηκες χιλιόμετρα μακριά από το χάος του κέντρου των Αθηνών. Το Λοκάλι το αγαπάνε τα… λοκάλια, το λατρεύουν και οι τουρίστες. Έχει κάτι για όλους, μια μεγάλη οικογένεια, που θα νιώσεις πως δεν είσαι μόνο πελάτης, αλλά και φίλος.

Σαρρή 44, Ψυρρή

Κύριος Χου

Τα (Άνω) Πετράλωνα είναι μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας και ο Κύριος Χου δένει αρμονικά με το τοπίο. Ένα παλιό αρχοντικό που μεταμορφώθηκε σε μαγαζί και σε κάνει να νιώθεις οικεία σαν στο σπίτι σου.

Ο χρόνος θα νομίζεις πως κυλάει πιο αργά έτσι όπως αράζεις και πίνεις το (υπέροχο – στάνταρ) ποτό σου σε μια αυλή που είναι ακριβώς όπως πρέπει να είναι. Θα μπορούσαμε ίσως να ψάξουμε κάτι πιο περιγραφικό για να το θέσουμε, όμως αυτό μας ξυπνά, έτσι μας βγήκε: Όλα είναι στην εντέλεια.

Υπερίωνος 1, Αθήνα

Upupa Epops

Είναι αυτά τα χρώματα που έχει. Είναι αυτή η ενέργεια που εκπέμπει. Είναι μοντέρνο και την ίδια στιγμή vintage. Είναι το Upupa Epops και είναι πολύ καλά!

Στα (Κάτω) Πετράλωνα αυτή τη φορά, συναντάμε μία από τις πιο μαγικές αυλές της Αθήνας. Ένα μαγαζί που μπορείς να περάσεις τέλεια όποια στιγμή της ημέρας κάνεις τη χάρη στον εαυτό σου να το επισκεφθείς.

Βγάζει μια απαράμιλλη ζωντάνια ο… τσαλαπετεινός αυτός (ιδού τι σημαίνει το όνομα στα λατινικά) και είναι the place to be, με bonus μερικά από τα πιο ωραία κοκτέιλ που έχεις δοκιμάσει ποτέ.

Αλκμήνης 7, Αθήνα

Black Duck Garden

Ο ορισμός του μαγαζιού που αν δεν ξέρεις ή αν δεν σου έχουν πει, αποκλείεται να βρεις. Μόλις μπεις όμως ένας καινούριος υπέροχος κόσμος αποκαλύπτεται μπροστά στα γεμάτα αστεράκια από την ευχάριστη έκπληξη μάτια σου.

Σου μιλάει η ιστορία σε ένα μέρος που θα βρεις ως και φοίνικα που είχε άλλοτε φυτέψει η βασίλισσα Αμαλία – herself!

Μοντέρνο όσο και κλασικό το Black Duck Garden αποπνέει φινέτσα και στιλ, καθώς και εκλεπτυσμένες επιλογές για καφέ, ποτό και φαγητό. Μια όαση στο κέντρο των Αθηνών; Το εν λόγω κλισέ γι΄αυτό το μαγαζι φτιάχτηκε.

Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος,

Τέρας

Δεν πρέπει να υπάρχει πιο… γλυκούλικο Τέρας εκεί έξω! Ένα ολοήμερο καφέ-μπαρ στην κλασική αξία που λέγεται γειτονιά του Νέου Κόσμου, σε ένα μέρος που γεννά φρέσκα πράγματα με ζηλευτή συχνότητα και επάρκεια,

Η πίσω αυλή ειναι ο ορισμός του παρεϊστικου, του πόσο cool είναι η απλότητα. Θα πιεις το καφέ σου ή το ποτάκι σου κάτω από συκιές και ελιές, θα φας νόστιμα και προσεγμένα ανάλαφρα πιάτα και κυρίως, θα περάσεις πολύ καλά. Αυτός ο χώρος σου φτιάχνει τη διάθεση – στάνταρ.

Θεοδώρητου Βρεσθένης 45, Νέος Κόσμος

To καφέ στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου

Το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση, πριν μπεις, είναι οι… σβάστιγκες στα εξωτερικά του κτηρίου κάγκελα. Μην πάει ο νους σου στο κακό, σχεδιάστηκε πολύ πριν εμφανιστεί ο εφιάλτης του Ναζισμού (που καπηλεύτηκε το εν λόγω σύμβολο) από τον γνωστό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ – το σχεδίασε για τον φίλο του, Ερρίκο Σλήμαν.

Και όταν μπεις μέσα άλλωστε, μόνο καλό νιώθεις να βλέπεις. Ένας ολάνθιστος κήπος, ένας φιλόξενος χώρος και ένα πολύ όμορφο μαγαζί για να την περάσεις… φίνα όποια κι αν είναι η περίσταση. Μια από τις πιο ωραίες δροσερές αυλές της πρωτεύουσας που κακώς δεν έχει τη φήμη που θα άξιζε, επιτρέψτε μας να πούμε.

Πανεπιστημίου 12, Αθήνα